Codul Roșu de caniculă crește factura la curent. Românii pot plăti de 4 ori mai mult. Iată de ce

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 22.06.2024 - 11:11
Codul Roșu de caniculă crește factura la curent. Românii pot plăti de 4 ori mai mult - Foto: Freepik.com (rol ilustrativ)
Scenariul 1
Scenariul 2
scenariul 3

Canicula crește facurile românilor pe timp de vară. Un aparat de aer condiționat este pornit timp de aproape 200 de ore pe lună, atunci când avem temperaturi de 35-38 de grade Celsius, dublu față de o perioadă cu temperaturi normale.

SHARE

Canicula crește facurile românilor pe timp de vară. Pentru a răcori casele, cei mai mulți folosesc aparatele de aer condiționat. Acesta este unul dintre principalii consumatori de curent electric pe timp de vară. 

Conform unui calcul al Asociației Energia Inteligentă, Codul Roșu scoate cu până la 4 ori mai mulți bani din buzunarul românilor la factura la energie electrică.

Codul Roșu de caniculă crește factura la curent. Românii plătesc de 4 ori mai mult. Iată de ce

Într-un apartament cu două camere din București consumul de energie electrică medie ajunge până la 100 KWh, fără utilizarea unui sistem de aer condiționat.

Citește și: Românii vor plăti mai mulți bani pe energie! De când se majorează facturile la curent?

Astfel, factura lunară cu energie electrică pentru un apartament se ridică la cca 66,47 lei cu TVA inclus (datorită faptului că avem un preț plafonat diferit pentru un consum lunar sub 100 kWh/lună – 0,68 lei/kWh), scrie Asociația Energia Inteligentă.

Un sistem de aer condiționat de 18.000 BTU/h (5.274 W), care poate să asigure necesarul de frig dintr un apartament de 2 camere, are un consum de aproximativ 1,55 kWh pentru a răci aerul de la 30 - 32 C la 25 – 27 C.

Într-o lună de vară cu temperaturi normale în București acesta funcționează în medie cca. 4 ore pe zi, cca. 100 de ore pe lună, generând astfel un consum total de energie electrică de cca 185 kWh/lună.

 Având în vedere că funcționarea sistemului de aer condiționat determină o creștere a consumului cu 87 kWh/lună (47% mai mult decât în lipsa unui sistem de aer condiționat), respectiv trecem în alt sistem de tarifare, 0.8 leikWh/lună pentru un consum între 100 – 255 kWh/lună, factura lunară crește cu 123%,  la 148 lei cu TVA inclus. De precizat că factura la energie electrică crește cu cca. 81 lei/lună datorită temperaturilor de vară, sistemului de aer condiționat și prețurilor plafonate diferențiat pentru energia electrică.

În situația în care temperaturile aerului ating valori de 38 – 40 C, necesarul de frig pentru a asigura o temperatură a aerului de 25 C în apartament, crește, respectiv crește numărul de ore de funcționare a echipamentului de aer condiționat.

Acesta funcționează în medie cca. 6,5 ore pe zi, cca. 195 de ore pe lună, generând astfel un consum total de energie electrică de cca 272 kWh/lună.

Având în vedere că funcționarea intensivă a sistemului de aer condiționat determină o creștere a consumului cu 202 kWh/lună (64% mai mult decât în lipsa unui sistem de aer condiționat), respectiv trecem în alt sistem de tarifare, 1,3 lei kWh/lună pentru un consum între 255 – 300 kWh/lună, factura lunară crește cu 425% (față de situația în care nu ar fi fost folosit un sistem de aer condiționat),  la 349 lei cu TVA inclus.

Citește și: 3.000.000 de români își pun speranțe de pensie mai mare în Hidroelectrica. Cum se poate?

De precizat că factura la energie electrică crește cu cca. 349 lei/lună, datorită temperaturilor extreme, sistemului de aer condiționat și prețurilor plafonate diferențiat pentru energia electrică

În situația în care nu am fi avut prețuri plafonate și diferențiate la energie electrică temperaturile extreme din această lună ar fi dublat facturile românilor la energie electrică (considerând prețul energiei electrice la un nivel de 0,68 lei/kWh), dar prețurile plafonate și diferentiate le va crește cu până de 4 ori, mai arată sursa citată.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te