3.000.000 de români își pun speranțe de pensie mai mare în Hidroelectrica. Cum se poate?

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 28.05.2024 - 09:23
3.000.000 de români își pun speranțe de pensie mai mare în Hidroelectrica - Foto: Hidroelectrica (rol ilustrativ)

NN Pensii continuă să cumpere acțiuni la marile companii de pe piața din România. Astfel, cel mai mare jucător al pieței locale de capital are participații de de miliarde de lei la OMV Petrom, Hidroelectrica Banca Transilvania și Premier Energy.

SHARE

NN Pensii, cel mai mare jucător al pieței locale de capital, a cumpărat echivalentul a 5,92% din Premier Energy, la operațiunea de piață derulată în aceste zile. Însă are participații de 2 miliarde de lei la OMV Petrom, Hidroelectrica și Banca Transilvania.

Liderul Pilonului II al fondurilor de pensii administrate privat cu contribuții obligatorii, concentra, pentru entitatea de la acest segment, la finalul primului trimestru, active totale de 45,86 miliarde lei (9,22 miliarde euro), cu 6,29% mai mari decât cele de 43,15 miliarde lei (8,67 miliarde euro) de la sfârșitul anului trecut, scrie Profit.ro.

3.000.000 de români își pun speranțe de pensie mai mare în Hidroelectrica. Cum se poate?

NN Pensii, cel mai mare fond de pensii private Pilon II din România, la care 2 milioane de salariaţi români contribuie cu o parte din venitul brut lunar, a intrat în acţionariatul companiei Premier Energy (PE) prin intermediul ofertei de listare derulată de furnizorul de gaze naturale şi şi electricitate la Bursa de Valori Bucureşti.

Citește și: 400.000.000 lei din pensiile românilor sunt blocați în „Banca spionilor ruși”, sancționată de SUA

Astfel, NN Pensii a raportat o deţinere de circa 7 milioane de acţiuni, echivalentul a 5,56% din companie. La preţul de 19,5 lei pe acţiune la cât af o fost închisă ofertă, investiţia NN Pensii este de 136,5 mil. lei, potrivit calculelor realizate de ZF. Aceasta reprezintă 0,29% din cele mai recente active de 46 mld. lei la final de aprilie.

NN Pensii este cel mai mare investitor de la Bursa de Valori Bucureşti cu deţineri semnificative la companii listate, precum 17,6% din Digi, 13,2% din MedLife, 12% TeraPlast, 9% Banca Transilvania, 7,3% Sphera, 5,3% OMV Petrom, potrivit platformei desprepensiiprivate.ro.

Potrivit raportului publicat de Bursa de Valori Bucureşti fondurile administrate de NN Group au raportat 7,25 milioane de acţiuni Premier, adică 5,92%, din care 5,56% revin NN Pensii, 0,26% NN Optim, 0,10% NN Activ. Ultimele două sunt fonduri de pensii private facultative Pilon III cu circa 330.000 de participanţi.

Premier Energy (simbol bursier PE), furnizor şi distribuitor de electricitate la care fondul ceh de investiţii Emma Capital are o deţinere de 71%, a intrat în clasamentul celor mai mari cinci listări de la Bursa de Valori Bucureşti odată cu încheierea cu succes a ofertei prin care a atras 695 mil. lei de la investitori, arată datele agregate de Ziarul Financiar.

Foto: BVB

Citește și: Activele fondurilor de pensii private obligatorii din România au ajuns la 105,20 miliarde de lei

Astfel, prin oferta derulată din 8 mai şi până pe 15 mai, prin care şi-a majorat capitalul social cu 488 mi. lei iar restul au mers la unicul acţionar vânzător – fondul Emma Capital, Premier Energy se poziţionează acum pe o listă cu nume precum Hidroelectrica (ofertă de 9,3 mld. lei), Electrica (1,95 mld. lei), Romgaz (1,7 mld. lei), Digi (944 mil. lei).

Premier Energy – al cărei acţionar indirect este omul de afaceri Jiri Smejc,  CEO-ul PPF, fond de investiţii care printre alte active deţine şi Pro TV în România, este cea mai mare listare antreprenorială din ultimii şapte ani la Bursa de Valori, de la Digi din 2017 încoace.

Anul trecut, NN Pensii a cumpărat acțiuni la producătorul de electricitate Hidroelectrica de 1,36 miliarde de lei, echivalentul a 3,52% din portofoliul companiei.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te