"Era nevoie de o ordonanţă de urgenţă pentru planul de restructurare a Complexului Energetic Oltenia. Este un plan aprobat de Comisia Europeană pentru cumpărarea certificatelor verzi. Dacă acestea nu erau cumpărate, bineînţeles că ar fi fost probleme acolo, deci am găsit şi un mecanism de finanţare, a trecut şi această ordonanţă", a afirmat Florin Cîţu, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria.
Citește și: Raport DNA: cum funcționau șpăgile spre șefii caselor județene de sănătate. Miza schimbării la CJAS
Guvernul a mai acordat CE Oltenia, în februarie 2020, un ajutor de salvare în sumă de 251 milioane de euro, constând într-un aport temporar de lichidități sub formă de împrumut, necesar pentru salvarea companiei aflată în dificultate economico-financiară. Ajutorul a fost autorizat de Comisia Europeană în aceeaşi lună, compania avînd obligația ca, în termen de 6 luni, să prezinte un plan de restructurare sau să ramburseze ajutorul.
România a transmis Comisiei Europene planul de restructurare al societătii, pentru o perioadă de 5 ani. Planul prevede și acordarea unui ajutor de stat pentru restructurare de 1,326 miliarde de euro, în perioada 2021-2025. Guvernul spune că ajutorul aprobat miercuri este parte din ajutorul de restructurare notificat Comisiei pe 4 decembrie. Însă, Comisia Europeană a declașat o investigație aprofundată a ajutorului de stat pe care statul român intenționează să îl acorde Complexului Energetic Oltenia.
Citește și: Vlad Voiculescu și-a numit șefa de cabinet în funcția de vice al Agenției Naționale a Medicamentului