Cele mai rentabile plasamente: acțiuni la Bursa de Valori București

DE Ștefan Onică | Actualizat: 29.06.2018 - 11:16

Dacă privim randamentele pe care le oferă diferitele tipuri de plasamente de pe piața românească, ideea de a ține banii în euro sau dolari la saltea nu mai pare o decizie chiar atât de rea. E adevărat că te întorci cu 50 de ani în urmă, dar măcar nu îți pierzi banii.

SHARE

Depozitele bancare nu îți conservă nici măcar investiția inițială, fondurile de obligațiuni reușesc în parte doar să îți ofere înapoi cât ai investit, iar Bitcoin este o variantă de coșmar. Singurele care oferă un minim randament sunt acțiunile Bursei de Valori București (BVB), însă investitorii trebuie să aibe, cât de cât, cunoștințe bursiere pentru astfel de plasamente.

În cazul depozitelor bancare nu s-a schimbat nimic față de luna trecută: ai scoate mai puțini bani decât ai depus! 10.000 de euro plasați la începutul anului într-un depozit la termen de o lună la ING Bank ți-ar fi adus pe 31 mai 2018 suma de 9.951,48 EUR (după scăderea comisioanelor bancare de 0,5% + 2,5 EUR). Cu același plasament făcut la Banca Transilvania, retrăgeai la finalul lui mai 9.969,91 EUR, iar la BCR 9.828,93. 

Perioada dividendelor scade prețul acțiunilor

Schimbări majore au apărut în cazul plasamentelor în acțiuni la BVB și asta deoarece a fost o perioadă de acordare de dividende, ceea ce a dus la scăderi normale ale prețurilor acțiunilor. Am investit suma de 10.000 de EUR în prima zi a anului 2018 în cele mai lichide titluri de la BVB, cele care intră în componența indicelui BET-XT. Practic, am replicat „la indigo” în portofoliul nostru structura indicelui bursier. 

Dacă pe data de 31 mai ne decideam să lichidăm în totalitate portofoliul, obțineam din vânzarea acțiunilor și plata tuturor comisioanelor suma de 9.789 euro, cu aproape 900 de euro mai puțin decât cu o lună în urmă. 

Luând în calcul și profiturile împărțite de societăți acționarilor, sume care au intrat în cont abia în luna iunie, valoarea portofoliului urcă la 10.302,29 euro. Nu am luat însă în calcul dividendele acordate de Transgaz (TGN), și Romgaz (SNG), care sunt destul de consistente și care urmează să intre în cont abia în luna iulie. 

5,4% randament la 5 luni

Valoarea obținută după lichidare ar ajunge la aproximativ 10.540 euro. Chiar și așa, valoarea portofoliului este cu aproximativ 100 de euro sub cea înregistrată la finele lui aprilie, însă trebuie ținut cont că, din experiența anilor trecuți, prețul acțiunilor urmează un trend ascendent după perioada de acordarea dividendelor. Astfel, este posibil ca o lichidare a portofoliului peste o lună să fie cu mult mai avantajoasă decât în prezent. Am luat în calcul ce s-ar fi întâmplat cu un plasament de 10.000 de euro făcut pe 1 ianuarie 2018, în diferite fonduri de obligațiuni de pe piața din România. Două dintre acestea, BT-Obligațiuni Lei și BRD-Obligațiuni, ar fi generat un mic profit, de câteva zeci de euro, investitorilor. În cazul celorlalte trei fonduri luate în calcul BT Obligațiuni Euro, OTP Obligațiuni Euro și OTP Obligațiuni, sumele retrase ar fi fost mai mici decât dele investite. 

Cum să pierzi 50%

O alegere catastrofală de plasament pe care o putea lua un investitor la începutul anului era cea în Bitcoin (BTC). Pe 1 ianuarie aceasta era pe val, prețul plătit pe 1 BTC fiind de 13.814 USD. Fusese cotat la aproape 18.000 USD, iar scăderea înregistrată în ultimele zile ale anului aducea mari speranțe investitorilor Bitcoin că va reveni. Numai că prăbușirea a fost dură, pe 31 mai criptomoneda tranzacționându-se la aproximativ 7.300 USD, iar în cursul lunii iunie scăzând la aproximativ 6450 USD. 

Astfel, dacă la începutul anului investeam 10.000 EUR în Bitcoin, puteam cumpăra 0,8766 BTC. Vânduți pe 31 mai, mai obțineam doar 5671,41 EUR, în scădere cu aproape 1000 EUR.


Pagină realizată împreună cu SWISS CAPITAL

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te