Ce trebuie să faci dacă ai tastat greșit indexul la curent? Unii au trecut 1000 KW în plus

DE Alexandra Lupascu | Actualizat: 24.10.2024 - 17:45
Ce trebuie să faci dacă ai tastat greșit indexul la curent? Unii au trecut 1000 KW în plus Foto: Freepik (fotografie cu caracter ilustrativ)
Ce trebuie să faci dacă ai tastat greșit indexul la curent? Unii au trecut 1000 KW în plus Foto: Freepik (fotografie cu caracter ilustrativ)

Ce trebuie să faci dacă ai tastat greșit indexul la curent? Unii consumatori au trecut 1000 KW în plus la index și au apelat la toate metodele posibile pentru a repara greșeala. Spre exemplu, la Hidroelectrica.

SHARE

Transmiterea indexului cu consumul efectuat în fiecare lună te poate scuti de calcule estimative la facturile la curentul electric și niște tarife mai mari. Fiecare companie (inclusiv Hidroelectrica) a decis un interval de timp pentru transmiterea numărului de kilowați consumați, de regulă cam o săptămână la începutul sau la jumătatea lunii pentru ca toți consumatorii să poată transmite datele. 

Citește și: Pensie mai mare după ce au furat vechimea unor persoane decedate. Cum a fost posibil?

Există și situații în care, din greșeală, consumatorii au transmis un index greșit, mult mai mare față de consumul real în aplicație. Doar în anumite situații, cifrele pot fi modificate de către consumator și modificate în baza de date și facturare a companiei.

Spre exemplu, serviciul de transmitere a indexului autocitit este gratuit pentru toți clienții E.ON. Prin transmiterea acestuia lună de lună, factura emisă va reprezenta consumul realizat și nu cel estimat. 

Ce trebuie să faci dacă ai tastat greșit indexul la curent? Unii au trecut 1000 KW în plus

„Poți modifica un index trimis greșit doar până la finalul zilei următoare trimiterii greșite, dacă următoarea zi este încă în intervalul activ. În acest caz, poți relua pașii de transmitere a index-ului.

Citește și: Ce temperatură trebuie să ai în apartament? Trucul prin care îți reduci factura la energie iarna

Ex: Ai trimis un index greșit astăzi la ora 14:00. Poți transmite indexul corect până mâine la ora 23:59.

Dacă nu mai ești în perioada activă de transmitere a autocitirii, cantitatea facturată va fi conform indexului trimis”, au transmis reprezentanții EON.

La Enel dacă ai transmis greșit indexul și ești încă în perioada de comunicare a indexului autocitit, poți retransmite indexul corect. Dacă eroarea este identificată la momentul la care primești factura, poți transmite o sesizare prin serviciul Call Center la 0244 406 006.

Facturi mari pentru index netransmis și la Hidroelectrica

Consumatorii trebuie să fie foarte atenți deoarece orice cifră tastată greșit îi poate costa scump. Spre exemplu, un consumator a transmis un index de 1000 KW în plus, iar un singu KW este 1,3 lei. 

Asta ar fi însemnat o factură de 1.300 de lei pe puțin. 

Citește și: Ce trebuie să pui în spatele caloriferelor pentru o factură la energie mică? Te costă 10 lei

Convenția de consum stă la baza emiterii facturilor atunci când nu dai indexul de pe contor. Facturile astfel emise sunt de estimare.

Cu cât cantitățile de energie pe care le adaugi în convenție sunt mai apropiate de consumul realizat, cu atât factura ta de estimare este mai corectă, iar la regularizare nu ai sume exagerate ori plăți în avans. 

În cazul în care ai omis să transmiți indexul autocitit, se va emite o factură cu consum estimat în baza istoricului de consum sau în baza indexului citit de către operatorul zonal de distribuție. În luna următoare, ai posibilitatea de a transmite indexul autocitit în perioada afișată pe factură.

Cu cât crește factura dacă lași încărcătorul de telefon în priză?

Cu cât îți crește factura la curent încărcătorul uitat în priză?

Fiecare dispozitiv electric consumă energie în mod diferit, în funcție de puterea pe care o are. Energia electrică se măsoară în kilowați pe oră (kW/h). Un kilowatt are 1.000 de wați (W). Așa că dacă un dispozitiv care consumă 1.000 W pe oră va utiliza 1kW/h. Pe de altă parte, un dispozitiv care consumă 100 W va atinge valoarea de 1 kW într-o perioadă de funcționare de zece ore, scrie un site de amenajări interioare.

Un experiment realizat de ZD NET a arătat că un încărcător original de iPhone de 5W, lăsat în priză și fără să fie conectat unui dispozitiv, adaugă în jur de 130 W pe lună la factura de curent. Ceea ce înseamnă un consum total anual de aproximativ 1,5 kW.

Citește și: Obiceiul românilor care le crește factura la căldură și îi îmbolnăvește. Apare mucegai în camere

În România, prețul compensat al energiei electrice este de 0,68 lei/kWh, pentru un consum mediu până în 100 kWh. Un încărcător lăsat în priză, care nu încarcă un dispozitiv, îți adaugă puțin peste un leu la facturi pe an.

Deși nu pare o sumă mare, trebuie să luăm în calcul faptul că puține persoane au un singur încărcător pe care îl lasă în priză.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te