EXCLUSIV Ce se mai confiscă la granița României: 286 autoturisme, 38 microbuze, 22 automarfare

DE Răzvan Chiruță | Actualizat: 08.10.2020 - 20:25
Vama Nădlac. Foto Inquam Photos/Virgil Simionescu

Polițiștii de frontieră au confiscat bunuri de 225,3 milioane de lei, în 2019, și de 86,9 milioane lei, în 2020, bunuri implicate în contrabandă sau în alt fel de infracțiuni.

SHARE

Polițiștii de frontieră au identificat anul trecut 334 persoane care aveau asupra lor bunuri de contrabandă sau deținute ca urmare a traficului ilegal.

„Pe linia prevenirii şi combaterii contrabandei cu bunuri au fost constatate 73 infracţiuni de natură economico-financiară şi 1.004 infracţiuni de contrabandă şi fraudă vamală, valoarea bunurilor confiscate fiind de 225,3 milioane lei.

În ceea ce priveşte situaţia contrabandei cu ţigări, în perioada de referinţă au fost reţinute în vederea confiscării 4,6 milioane de pachete cu ţigări, având o valoare aproximativă de 51,7 milioane lei, peste 3.299 kg tutun, 629 kg tutun narghilea şi au fost identificate şi destructurate 11 grupuri organizate în vederea săvârşirii infracţiunii de contrabandă cu ţigări, în care au fost implicate 86 de persoane”, a comunicat Inspectoratul General al Poliției de Frontieră (IGPF), la cererea Newsweek România.

Tot anul trecut au fost descoperite 248 autovehicule semnalate ca fiind căutate de autorităţi sau suspecte a fi furate, dintre care 200 autoturisme, 25 microbuze, 2 motociclete, 15 automarfare și 6 remorci, fiind constatate 281 de infracţiuni.

Persoanele implicate în această activitate ilicită sunt cetăţeni albanezi, bulgari, croați, francezi, georgieni, germani, greci şi români, menționează IGPF. 

Unul dintre cele mai scumpe autoturisme a fost un Porsche Cayenne, în valoare de 100.000 de euro, căutat de autorităţile din Italia, descoperit la punctul de trecere a frontierei Petea.

„În data de 12 octombrie 2019, la Punctul de Trecere a Frontierei Petea, județul Satu Mare, s-a prezentat pe sensul de intrare în țară, pentru efectuarea formalităților de frontieră, un bărbat cu dublă cetățenie, româno-moldovenească,  în vârstă de 23 de ani, domiciliat pe raza  județul Argeș.

Acesta conducea un autoturism marca Porsche Cayenne, înmatriculat în Italia, an de fabricaţie 2018.

La controlul specific, polițiștii de frontieră au efectuat verificări suplimentare în urma cărora au constatat că autoturismul mai sus menționat este căutat de autoritățile din Italia.

Drept urmare, autoturismul în cauză, în valoare de aproximativ 475.000 lei, a fost indisponibilizat la sediul Sectorului Poliției de Frontieră Petea”, se arată în răspunsul oferit Newsweek România de către Poliția de Frontieră.

 

Trafic intens în 2020

În primele luni ale acestui an au fost constatate 34 infracţiuni de natură economico-financiară şi 452 infracţiuni de contrabandă şi fraudă vamală, valoarea bunurilor confiscate fiind de 86,9 milioane lei.

„Au fost depistate aproximativ 148 persoane în trecere sau tentativă de trecere ilegală a frontierei asupra cărora au fost descoperite bunuri care făceau obiectul contrabandei sau traficului ilegal cu bunuri.

Referitor la contrabanda cu ţigări, au fost depistate peste 2,1 milioane de pachete cu ţigări, având o valoare aproximativă de 27,5 milioane lei, peste 58 kg tutun, 25 kg tutun narghilea şi au fost identificate şi destructurate 5 grupuri organizate în vederea săvârşirii infracţiunii de contrabandă cu ţigări, în care au fost implicate 28 de persoane.

În ceea ce priveşte situaţia cu autovehicule aflate în atenţia autorităţilor, în perioada analizată, în zona de competenţă a poliţiei de frontieră au fost descoperite 111 autovehicule semnalate ca fiind căutate de autorităţi sau suspecte a fi furate (86 autoturisme, 13 microbuze, 2 motociclete, 7 automarfare și 3 remorci) fiind constatate 281 de infracţiuni. Persoanele implicate în această activitate ilicită sunt cetăţeni bulgari, germani, englezi, greci, italieni  şi moldoveni”, menționează IGPF.

Și anul acesta a fost identificat un autovehicul de lux furat, respectiv un Mercedes în valoare de 87.000 euro, căutat de autoritățile din Polonia, descoperit în Vama Siret.

„În data de 15 august a.c., în jurul orei 21.50, la Punctul de Trecere a Frontierei Siret, județul Suceava, s-a prezentat pe sensul de intrare în ţară, pentru efectuarea formalităților de frontieră, un cetatean polonez, în vârstă de 49 de ani.

Acesta conducea un autoturism marca Mercedes Benz, an fabricaţie 2018, pe care erau aplicate plăcuțe cu numere de înmatriculare specifice Poloniei.

Cu ocazia controlului, polițiștii de frontieră au efectuat verificări suplimentare în urma cărora au constatat faptul că autoturismul în cauză figurează ca fiind ,,bun căutat pentru confiscare în cadrul unei proceduri judiciare”, alertă introdusă de autoritățile din Polonia, în data de 26 iunie 2020.

Autoturismul Mercedes Benz, în valoare de 418.300 de lei (peste 87.000 de euro), a fost indisponibilizat la sediul instituției, iar în cauză, poliţiştii de frontieră efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de tăinuire”, a precizat Inspectoratul General al Poliției de Frontieră (IGPF), la cererea Newsweek România.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te