Ce se întâmplă cu reţelele de telefonie mobilă. Românii trebuie să ştie asta

DE Florin Budescu | Actualizat: 06.08.2024 - 10:56
Ce se întâmplă cu reţelele de telefonie mobilă. Românii trebuie să ştie asta - Foto: Wikimedia/Luis/CC BY-SA 4.0
Ce se întâmplă cu reţelele de telefonie mobilă. Românii trebuie să ştie asta - Foto: Wikimedia/Luis/CC BY-SA 4.0

Ce se întâmplă cu reţelele de telefonie mobilă. Românii trebuie să ştie asta. Închiderea treptată a rețelelor 3G și migrarea la tehnologiile mai eficiente 4G sau 5G a început.

SHARE

Ce se întâmplă cu reţelele de telefonie mobilă. Românii trebuie să ştie asta. Închiderea treptată a rețelelor 3G și migrarea la tehnologiile mai eficiente 4G sau 5G a început în toată lumea.

Spectrul rămas disponibil are potențialul de a modifica modul în care consumăm conținut video, fie prin transmisii TV, fie prin streaming.

Ce se întâmplă cu reţelele de telefonie mobilă. Românii trebuie să ştie asta

Frecvențele eliberate prin închiderea rețelelor 2G și 3G pot fi realocate, pentru a facilita dezvoltarea și implementarea serviciilor 5G Broadcast. O mare parte a statelor aleg închiderea reţelelor 2G şi 3G până la finalul anului 2025.

Această evoluție permite o utilizare mai eficientă a resurselor de rețea, o îmbunătățire a calității serviciilor și deschide noi perspective pentru industria media și a Telecomunicațiilor, prin creșterea capacității rețelelor de a suporta mai mulți utilizatori de video.

Pe măsură ce utilizarea datelor mobile continuă să crească, rețelele ar putea avea dificultăți în a face față transmisiei de date necesare pentru a acomoda streaming-ul video, către un număr mare de utilizatori.

Citeşte şi: Milioane de mașini conectate nu vor mai funcționa, șoferii au dat banii degeaba. Află de când

Promisiunea 5G Broadcast este că poate aborda orice reducere a calității serviciului pentru video difuzat sau alte conținuturi de date, care trebuie livrate în mod constant, către mulți utilizatori simultan.

Fiind o soluție bazată pe standarde mobile, 5G Broadcast este destinată să funcționeze cu hardware-ul standard al telefoanelor.

Nu necesită un card SIM și, prin urmare, serviciul poate fi oferit gratuit, un beneficiu pentru utilizatori, deși acest lucru poate prezenta provocări pentru furnizori, în recuperarea costurilor de implementare.

Citeşte şi: Acestea sunt celularele care astăzi ar putea să valoreze foarte mulţi bani

Potrivit unui raport al GSA (Global mobile Suppliers Association), în prezent, oprirea serviciilor 2G și 3G în 68 de țări a fost finalizată, planificată sau este în curs de desfășurare, conform Economica.net.

În România, procesul a fost început de către toți operatorii prezenți pe piață. Digi și Telekom România au renunțat la 3G încă de anul trecut, în timp ce Orange România și Vodafone au anunțat planurile legate de renunțarea la 3G, în acest an.

De mai mulţi ani, serviciul DigiMobil, care livra Internet printr-un stick asemănător cu cele de memorie, pe reţeaua 2G, a fost dezactivat. Trei dintre cei patru operatori mobili din România au renunțat sau urmează să-și închidă rețelele 3G, în perioada care urmează.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te