Ce noutate va apărea acum pe borcanele cu miere. Este esenţial pentru originalitatea produsului

DE Florin Budescu | Actualizat: 02.02.2024 - 19:40
Ce noutate va apărea acum pe borcanele cu miere. Este esenţial pentru originalitatea produsului - Foto: Unsplash/Maximilian Müller
Ce noutate va apărea acum pe borcanele cu miere. Este esenţial pentru originalitatea produsului - Foto: Needpix/neufal54/Pixabay

Ce noutate va apărea acum pe borcanele cu miere. Este esenţial pentru originalitatea produsului. UE reglementează acum micul dejun: originea trebuie să fie pe borcane.

SHARE

Ce noutate va apărea acum pe borcanele cu miere. Este esenţial pentru originalitatea produsului. UE reglementează acum micul dejun: originea trebuie să fie pe borcanele cu miere.

Pe viitor, țara de origine trebuie să fie menționată în mod clar, pe ambalajul cu miere. Până acum, amestecurile de miere trebuiau doar să precizeze dacă aceasta provine sau nu din Uniunea Europeană.

Ce noutate va apărea acum pe borcanele cu miere. Este esenţial pentru originalitatea produsului

Proporția de miere din fiecare țară va trebui de asemenea precizată în viitor. Înainte ca regulile să intre în vigoare, Parlamentul și statele UE trebuie să le aprobe oficial.

Aceasta este considerată o formalitate. Statele UE au subliniat că țările individuale ar putea decide că obligația de a indica procentul pe etichetă se aplică doar celor patru cele mai mari proporții.

Citeşte şi: Ce mâncau dacii? Ei ar fi inventat pastrama. Rețetă de tochitură strămoșească

Există și o excepție: pentru ambalajele care cântăresc mai puțin de 30 de grame. Aici, numele țărilor de origine ar putea fi și abreviate, folosind un cod.

Un cod este folosit de exemplu în România, pentru marcarea tuturor ambalajelor de lapte sau produse lactate, ca să ştie cine doreşte ce producător a realizat produsul respectiv.

Citeşte şi: Rețeta secretă de țuică fiartă pentru a-ți reveni din răceală. De ce e bun remediu pentru sănătate

De asemenea, vor exista noi reguli pentru sucuri și gemuri, în viitor. Potrivit informațiilor, sucurile pot fi etichetate în viitor ca „zahăr redus”, dacă cel puțin 30% din zahărul natural a fost eliminat.

Cu toate acestea, nu pot fi utilizați îndulcitori. Pe viitor, pentru un kilogram de dulceață, trebuie folosite cel puțin 450 de grame de fructe.

Citeşte şi: Nu mai puneți smântână în ciorbă. Există un ingredient „special” care face ciorba și mai gustoasă

Este evident că aceasta va duce la scumpirea produselor. Siguranţa alimentară are costuri.

Foto: Needpix/neufal54/Pixabay

Cea mai mare parte a mierii provine din China, a spus Alexander Bernhuber, negociatorul șef al Parlamentului European pentru Directiva privind micul dejun, conform exxpress.at.

„În acest fel, încetinim falsificatorii de miere, care și-au făcut până acum afacerile în detrimentul apicultorilor noștri”, a spus Bernhuber.

China şi state non-UE

Într-o investigație a Comisiei Europene, 147 dintre cele 320 de mostre de miere examinate erau falsificate, majoritatea procenind din țări non-UE.

Günther Sidl, negociator al Grupului Social Democrat pentru „orientările la micul dejun”, cum se numeşte această calitate oficială, a calculat că şi el o mare parte din mierea consumată în UE provine din China.

În plus, nu este vorba doar despre falsificare, ci și despre sănătate.

„Am solicitat Agenției Europene pentru Siguranța Alimentară să reevalueze efectele îndulcitorului aspartam asupra sănătății umane”, a spus Sidl.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te