Rata anuală a inflaţiei a coborât, în luna ianuarie a anului acesta, la 4,95%, de la 5,14% în luna decembrie, în condiţiile în care mărfurile alimentare s-au scumpit cu 4,54%, cele nealimentare cu 4,60%, iar serviciile cu 6,54%, potrivit datelor publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS).
Când inflaţia rămâne pozitivă, dar scade, înseamnă că preţurile îşi continuă creşterea, dar aceasta se calmează. Cu alte cuvinte, înseamnă că ritmul creşterii preţurilor devine mai puşţin galopant.
Ce înseamnă că inflaţia a scăzut sub 5%? Este vorba despre banii românilor
„Indicele preţurilor de consum (IPC) în luna ianuarie 2025, comparativ cu luna decembrie 2024, a fost 100,92%. Rata anuală a inflaţiei, în luna ianuarie a anului 2025, comparativ cu luna ianuarie 2024, a fost 5%.
Rata medie a modificării preţurilor de consum, în ultimele 12 luni (februarie 2024 – ianuarie 2025), faţă de precedentele 12 luni (februarie 2023 – ianuarie 2024) a fost 5,4%”, se arată în comunicatul dat de Statistică, conform Agerpres.
Citeşte şi: Unde sunt prețuri mai mari în supermarket: România, Ungaria sau Bulgaria? Unde e viața mai bună?
Este bine şi nu este bine când e inflaţie, depinde la ce te raportezi şi în primul rând cât de mare este inflaţia.
Ceea ce ne dorim acum este ca inflaţia să decelereze, adică să scadă, adică ne dorim ca ritmul de creştere a preţurilor să nu mai fie atât de intens.
Dar există un anumit ritm de creştere a preţurilor pe care economiştii îl consideră ideal pentru bunul mers al lucrurilor în economie.
Citeşte şi: România este campioana scumpirilor în UE pentru a zecea lună la rând. Inflația urcă la 5,14%
Se consideră de regulă că o inflaţie de 2% este idealul. În anul 2019, când România avea ca şi acum o inflaţie mare (faţă de 2%), statele Zonei Euro se chinuiau şi nu reuşeau să ajungă la 2%.
Miza este simplă: puterea de cumpărare a oamenilor. Românii au acum, dacă inflaţia a scăzut, o putere de cumpărare mai mare cu fracţia din IPC peste 100%, adică cu 0,92%.
Ce înseamnă că inflaţia a scăzut sub 5%? Este vorba despre banii românilor - Foto: PXHere/CC0
Lucrurile stau bine până când inflaţia scade sub 2%. Atunci, creşterea insuficientă a preţurilor creează probleme firmelor. Acesta au probleme în a da salariile, ca să nu mai vorbim despre mărirea acestora.
Citeşte şi: Scumpiri în lanț la final de an. Dăm mai mulți bani pe mâncare. Inflația a crescut la 5,1%
Echilibrul ideal între asigurarea unor profituri decente firmelor şi a permite o forţă de cumpărare bună angajaţilor acestora este inflaţia de 2%. Până la care mai avem de muncit. Noi şi Executivul.
Potrivit datelor prezentate în luna noiembrie a anului trecut, de guvernatorul BNR, prognoza de inflaţie pentru finalul anului acesta este estimată la 3,5%.