A fost publicat raportul privind puterea de cumpărare a cetățenilor din Uniunea Europeană. Din acesta rezultă că România are cele mai mici prețuri la unele produse și servicii.
Nivelul de trai în România se apropie de media europeană. Puterea de cumpărare, la fel. De la revenirea la guvernare, obiectivul asumat de PSD a fost creșterea nivelului de trai.
Standardul de putere de cumpărare în UE, venitul disponibil median echivalent, a ajuns la 18.706 de unităţi monetare SPC, potrivit Eurostat. Bulgaria se află pe ultimul loc în UE în ceea ce privește puterea de cumpărare, iar luxemburghezii stau cel mai bine.
Pensionarii obişnuiţi, cu pensii mici sau medii, sunt primii care pierd, de la 1 ianuarie 2024, din cauza scumpirilor care vor apărea la bunurile de consum, aşa cum sunt alimentele, şi nu numai. Nu este vorba doar despre inflaţie, cum e calculată oficial.
Indicele „Plin de motorină”, calculat de Newsweek România, conturează o imagine destul de clară în ceea ce privește puterea de cumpărare a românilor în raport cu alți cetățeni UE. Acum, salariul minim brut în România e 3.000 de lei, echivalentul a 444 de litri de motorină.