Ce facturi la curent vom plăti la iarnă la o garsonieră sau un apartament? Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a făcut un anunț oficial.
Preţurile la gaze şi energie electrică nu vor fi mai mari iarna aceasta, în raport cu perioada similară precedentă, schema de compensare-plafonare fiind în vigoare până la 1 aprilie 2025, a declarat, luni, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, la Palatul Parlamentului.
Citește și: Cresc facturile românilor cu centrale de apartament. Ce taxe trebuie să plătească?
„Preţurile (la facturi - n. r.) nu vor fi mai mari decât iarna trecută. Schema de compensare-plafonare este în vigoare până la 1 aprilie. A fost important şi este important să-i protejăm pe români, pentru că, aşa cum ştiţi, preţul la gaz, dar şi la energie electrică, depinde de lucruri care nu sunt doar la îndemâna României. Depinde de situaţia din Orientul Mijlociu, depinde de situaţia din Ucraina, depinde de decizia Ucrainei de a continua sau nu tranzitul de gaze ruseşti ş.a.m.d. Deci, în contextul acestor evenimente excepţionale, schema de compensare-plafonare şi-a făcut treaba şi şi-o va face şi în iarna aceasta", a dat asigurări ministrul.
Citește și: Probleme frecvente cu centrala termică pe timp de iarnă. Iată cum le repari ieftin și rapid
Potrivit acestuia, un consumator casnic va fi facturat cu 0,31 lei/kilowatt-oră la gaz, plafonul maxim, iar la energie electrică în funcţie de nivelul de consum, cu tarife de la 0,68 lei/kilowatt-oră pentru un consum total sub 100 kilowaţi-oră pe lună la 1,3 lei/kilowatt-oră pentru un consum lunar de peste 300 de kilowaţi-oră, conform Agerpres.
Cât vor fi facturile la iarnă, pentru un apartament cu două camere
Energie electrică: 96 lei/lună
Gaze naturale: între 700-900 de lei/lună
Întreținere( încălzire+ apa caldă): 525 de lei/lună
Citește și: Ce temperatură trebuie să ai în apartament? Trucul prin care îți reduci factura la energie iarna
Cât costă lemnele pentru încălzire, pentru iarna 2024-2025
Sudul țării: între 500 și 700 de lei/mc³
Vestul țării: între 350- 400 de lei/mc³
Nordul țării: între 300-400 de lei/mc³
Romsilva, preţ mediu: 280 de lei fără TVA
Sursă calcule: Asociația Energia Inteligentă