Cine sunt românii care pot lua 300 lei de sărbători de la locul de muncă ? Cum se dau banii ?

DE Alexandra Lupascu | Actualizat: 07.12.2023 - 10:32
Ce bonusuri acordă firmele angajaților în prag de sărbători. Unele sume pot fi neimpozitate Foto: Pexels (fotografie cu caracter ilustrativ)

Ce bonusuri acordă firmele angajaților în prag de sărbători. Unele sume pot fi neimpozitate dacă nu depășesc o anumită valoare.

SHARE

Ce bonusuri acordă firmele angajaților în prag de sărbători. Unele sume pot fi neimpozitate dacă nu depășesc o anumită valoare.

În perioada sărbătorilor, companiile aleg să ofere angajaților diferite remunerații sau prime. Dacă sunt respectate anumite reguli din legislația în vigoare, acestea nu pun o presiune pe bugetul companiei.

Aceste cheltuieli, conform Codului fiscal, sunt considerate cheltuieli sociale deductibile în limita unei cote de până la 5%, aplicată la valoarea cheltuielilor cu salariile personalului.

Veniturile reprezentând cadouri în bani și/sau în natură, inclusiv tichete cadou, oferite salariaților, cât și cele oferite pentru copiii minori ai acestora, sunt venituri neimpozabile în limita a 150 lei, conform topcontabil.ro.

Ce bonusuri acordă firmele angajaților în prag de sărbători. Unele sume pot fi neimpozitate

Salariat fără copii, primește tichete de cadou/primă în valoare de 150 lei, iar această sumă este neimpozabilă.

În cazul în care salariatul este fără copii, primește tichete de cadou în valoare de 150 lei + 150 lei primă, valoarea totală fiind de 300 lei.

Citește și: Un important spital din țară angajează cardiolog. Salariu 5.000 €. Cât ar lua în Spania sau Italia?

În acest caz 150 lei este venit neimpozabil, iar 150 lei reprezintă venit impozabil.

Salariații cu 2 copii minori, primesc tichete cadou/primă în caloare de 150 lei pentru salariat + 2X150 lei pentru copiii minori. Valoarea totală este de 450 lei.

Această sumă este neimpozabilă.

Tichetele cadou, o alternativă

Primele de performanță sau alte prime în bani acordate salariaților, vor fi asimilate veniturilor și vor fi impozitate ca și salariul (venitul brut crește cu valoarea primei).

Partea care depășește limita de 150 lei reprezintă venit impozabil din salarii (se reține impozit pe venit 10% + toate contribuțiile sociale obligatorii).

Citește și: Țara din Europa unde românii pot primi un salariu de 3.700 €/lunar. Diploma nici nu trebuie tradusă

Conform prevederilor Legii nr.165/2018 tichetele cadou pot fi acordate atât salariaților, cât și altor categorii de beneficiari.

În cazul salariaților, condiția impusă pentru ca acestea să nu fie impozitate este ca ele să nu depășească valoarea de 150 lei/persoană/ocazie.

Dacă aceste tichete de cadou se acordă partenerilor de afaceri în cadrul campaniilor de marketing, concursuri, protocol, se aplică regulile de deductibilitate a cheltuielilor respective (protocol sau reclamă).

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te