Ce apartament poți cumpăra cu 40.000€ în București, Cluj, Iași, Brașov. Cât mai scad prețurile ?

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 15.05.2023 - 18:46
Stradă dintr-un oraș Foto: Pexels.com (imagine cu rol ilustrativ)

Prețurile la apartamente au început să scadă în unele zone ale țării. De ceva vreme, proprietarii au început să lase din preț. Acum poți cumpăra o locuință cu două camere sub 40.000 € într-un bloc nou.

SHARE

 Prețurile apartamentelor au început să scadă în unele zone din România, iar unii specialiști spun că acum ar fi momentul investițiilor în imobiliare. Însă nu în toate orașele vedem un declin al pieței imobiliare.

În centrul țării, în Moldova și pe litoral prețurile nu au scăzut, în timp ce în sudul României, inclusiv în București, locuințele au început să se ieftinească. 

Ce apartament mai poți cumpăra sub 40.000 €. Diferențe mari de confort între Capitală și provincie

Prețuri scăzute sunt în aproape toate marile orașe însă sunt diferențe de confort. Am luat ca exemplu un apartament cu 2 camere și am comparat prețurile din București, Iași, Cluj, Timișoara, Sibiu

Conform site-urilor de anunțuri, În București, cu 38.800 de euro poți cumpăra un apartament cu 2 camere, la parter cu o suprafață de 40 m.p, în Sectorul 4, pe strada Drumul Găzarului. Însă este vorba despre o locuință într-un bloc de 4 etaje construit în anul 1975.

Citeşte şi: Bursa chiriilor în București: Chiria în Aviației, și de 3 ori mai mare decât în Drumul Taberei

Însă nu numai locuințele în blocuri vechi sunt mai ieftine în București, Un apartament cu 2 camere, de 42 m.p într-un bloc finalizat în 2019 din cartierul Militari costă nu mai puțin de 35.200 €, conform Anuntul.ro.

 În Iași, cu 35.000 de euro poți achiziționa un apartament de 2 camere însă cu o suprafață de 31 m.p și situat la etajul 3 într-un bloc construit în anul 1970. 

Și în Cluj, cunoscut pentru prețurile foarte mari la imobiliare, se poate achiziționa o locuință la preț sub 40.000 de euro. Conform platformei Imobiliare.ro, un apartament 2 camere, modelul semidecomandat, cu suprafata de 31mp, situat la etajul 4 într-un bloc fără risc seismic construit în 1990, costă 35.000 €.

În Sibiu, un apartament de 2 camere, cu o suprafață utilă de 36 mp la etajul 4 al unui bloc construit în anul 1978 costă 36.000 €.

Citește și: Unde sunt cele mai scumpe chirii din România şi unde plăteşti cu 15% mai mult

Și în Timișoara găsim un apartament cu 2 camere la un preț foarte mic, de 34.000 €. Însă vorbim despre unul cu o suprafață de 32 mp, nu este decomandat, adică se intră astfel: hol, bucatarie, living, dormitor, baie. 

În Brașov am descoperit un apartament  cu 2 camere la 37.900 dar are numai 33 mp și necesită renovare.

În Constanța, cel mai ieftin apartament postat pe platforma Imobiliare.ro costă 40.000 €, în zona Tomis Nord. Are 32 mp și este situat la etajul 4 într-un bloc construit în 1972.

Unde sunt cele mai ieftine apartamente, în România

Potrivit unei analize de pe platforma imobiliare.ro, în luna aprilie, prețurile apartamentelor disponibile spre vânzare în București au scăzut ușor, cu -0,5%, de la o medie de 1.507 de euro pe metru pătrat util, până la 1.500 de euro pe metru pătrat.

Apartamentele din blocurile vechi s-au ieftinit cu 0,7%, de la 1.521 de euro pe metru pătrat la 1.510 de euro pe metru pătrat, în vreme ce media de preț a unităților locative noi a scăzut cu -1,4%, de la 1.452 de euro pe metru pătrat la 1.432 de euro pe metru pătrat.

Citește și: A început prăbușirea pieței imobiliare. Vezi cu cât au scăzut prețurile în București în 2023

 În Brașov prețul apartamentelor a scăzut în aprilie, cu -0,4%, de la 1.596 la 1.590 euro pe metru pătrat util. 

În Craiova suma medie solicitată pentru un apartament a scăzut cu -1,1% pe parcursul lunii aprilie, de la 1.474 la 1.458 de euro pe metru pătrat util.

În Cluj-Napoca prețurile au crescut , cu 1%, ajungând la o medie de 2.421 de euro pe metru pătrat util (față de 2.396 euro pe metru pătrat la finele lui martie).

În Constanța, în luna aprilie, prețurile au crescut cu 0,3%, de la 1.465 la 1.469 de euro pe metru pătrat util. 

În Iași prețurile apartamentelor au crescut cu  0,5%, de la o medie de 1.369 de euro pe metru pătrat util la 1.376 de euro pe metru pătrat.

În Sibiu prețurile apartamentelor au ajuns la o medie de 1.425 de euro pe metru pătrat util, ceea ce reprezintă o creștere în cuantum de 1,1% față de finele lui martie.

În Timișoara, în luna aprilie s-a remarcat o stagnare, fiind vorba despre o trecere de la o medie de 1.465 de euro pe metru pătrat util, la 1.464 de euro pe metru pătrat.

Este momentul pentru investiții?

Cei care dispun de bani se pot gândi să investească și în imobiliare dacă vor să facă profit peste ceva vreme când cererea va pune din nou presiune pe prețuri.

”Pentru cei care vor să își cumpere un apartament cred că este un moment bun pentru că, dacă anul viitor va fi relansată creditarea odată cu reducerea dobânzilor și dezghețarea accesului la credite, ne putem aștepta la o cerere imobiliară pe măsură. Iar creșterea cererii va pune presiune pe prețuri.

Citește și:Începe prăbușirea pieței imobiliare? În ce orașe merită să cumperi o locuință, unde să mai aștepți?

Cel mai bun moment să îţi cumperi o casă ţine de oportunitate. De găsirea unui apartament la un preţ bun, într-o zonă cu mijloace de transport, cu şcoală, grădiniţă, cu toate facilităţile necesare şi pe care să îl priveşti ca o investiţie”, a explicat analistul economic Adrian Negrescu îngtr-un interviu pentru Newsweek. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te