Experții recomandă să aveți o anumită sumă de numerar acasă pentru a putea face față unor situații financiare excepționale. Dar experții avertizează și împotriva depozitării prea mult acasă.
Se întâmplă întotdeauna când te aștepți mai puțin: ceva se sparge sau trebuie rambursat, dar pur și simplu nu se încadrează în planificarea ta financiară lunară. Pentru astfel de cazuri, experții recomandă să aveți un fond de urgență . Și acest lucru ar trebui să includă și numerarul acasă.
Câți bani cash ar trebui să ai în casă? Experții vorbesc despre situații neprevăzute. Unde îi ții?
Experțiidau reguli specifice pentru numerarul de urgență. În Austria, acest fond de urgență este estimat la câteva sute de euro. Probabil că în România ar trebui să fie de la câteva sute de lei la câteva mii de lei.
Punerea banilor deoparte pare logică. Într-un astfel de caz, există recomandări foarte specifice cu privire la cât de mare ar trebui să fie fondul de urgență și cum îl puteți salva. Potrivit experților, aceasta include și păstrarea unei anumite sume de numerar.
Citește și: Ministrul Muncii anunță cum ieși la pensie mai repede. Doar anumiți pensionari pot depune actele
Când este de ajutor? Oficiul Federal pentru Protecție Civilă și Asistență în caz de Dezastre (BBK) vorbește despre un scenariu foarte specific. Pentru că „[…] în cazul unei pene de curent, ATM-urile nu mai funcționează”. Asta nu înseamnă doar că nu mai poți retrage bani. Ca urmare, opțiunile de plată digitală sunt, de asemenea, limitate.
Ghidul nu explică ce sumă ar trebui să fie însă experții de la Apărarea Civilă din Austria Superioară dau un răspuns foarte clar la acest lucru: „Fiecare gospodărie ar trebui să aibă o rezervă de numerar acasă – se recomandă aproximativ 500 de euro în facturi mai mici”.
Fondurile de urgență pot fi ținetele hoților
Oricine a economisit o sumă adecvată este acoperit pentru situații de urgență. Dar atunci te confrunți cu o altă problemă. Depozitarea numerarului la domiciliu poate da rapid greș în cazul unei spargeri. Prin urmare, este important să găsești o bună ascunzătoare pentru fondul tău de urgență.
Citește și: Ce credit ipotecar îți poți lua cu 5.000 lei salariu? Abia îți ajunge de o garsonieră
Pe Internet puteți găsi diverse articole care sunt potrivite ca ascunzători de bani. Dacă nu doriți să cumpărați nimic în plus, cu siguranță puteți fi creativ în alte moduri și puteți stoca banii în secret. Atenție însă:hoții ar putea da repede peste el sub saltea, în cutia de cafea sau pe raftul de cărți.
Și aveți grijă: odată ce ajungeți la o anumită sumă de bani economisită, atât în numerar, cât și în contul dvs., puteți pierde o parte din acoperirea de asigurare. De exemplu, dacă nu iei măsuri de securitate adecvate pentru numerar, vei fi rambursată doar cu o sumă mai mică în caz de furt.
Există o limită de 100.000 de euro pentru bani în cont. Așa-numita asigurare a depozitelor a guvernului federal garantează că suma de bani pe care fiecare economisitor o are într-o bancă este protejată de stat până la o sumă de 100.000 de euro, potrivit centrului de consiliere pentru consumatori. Ministerul Federal de Finanțe confirmă acest lucru.
Cu toate acestea, dacă depășiți această sumă, există riscul de pierdere în cazul unui eșec al unei bănci, după cum confirmă banca online N26, de exemplu. Prin urmare, este important să urmăriți întotdeauna cuantumul fondului dumneavoastră de urgență și să îl planificați în consecință, scrie focus.de.