Câți bani au pierdut la pensie, astăzi, milioane de români? „Acesta este doar începutul”

DE Florin Budescu | Actualizat: 05.05.2025 - 15:56
Cuplu de pensionari calculându-şi pensia privată - Foto: Pexels/Yan Krukau
Cuplu de pensionari calculându-şi pensia privată - Foto: Pexels/Yan Krukau
Cuplu de pensionari uitându-se unul în ochii celuilalt - Foto: Pexels/Marcus Aurelius
Cuplu de pensionari uitându-se unul în ochii celuilalt - Foto: Pexels/Marcus Aurelius

Câți bani au pierdut la pensie, astăzi, milioane de români, din cauza rezultatului primului tur al alegerilor? „Acesta este doar începutul”

SHARE

Bursa de Valori Bucureşti a deschis astăzi în scădere, la -2%. Dar căderea continuă şi la această oră, când toţi indicii bursieri continuă să fie pe roşu.

Aşa cum stăteau lucrurile şi la ora 11 şi probabil se vor prezenta până la finalul zilei de tranzacţionare de acţiuni bursiere.

Ca să simplificăm lucrurile: efectul prezenţei extremistului George Simion în turul al II-lea al alegerilor prezidenţiale este sentimentul negativ al investitorilor de pe piaţa bursieră.

Câți bani au pierdut la pensie, astăzi, milioane de români? „Acesta este doar începutul”

Pe indicele BET al Bursei de la Bucureşti, cel mai prost, dintre constituenţi, stau acţiunile Fondului Proprietatea, în cădere cu -5,46%.

Semnificaţia acestui fapt este simplă şi poate afecta pensia privată viitoare a românilor: fondurile private de pensii investesc pe Bursa de Valori Bucureşti.

Ele cumpără şi vând acţiuni, la societăţile care sunt cotate pe Bursă, căutând să-şi majoreze profiturile. Apoi, o parte dintre aceşti bani capitalizează inclusiv conturile persoanelor fizice, în funcţie de clauzele din contracte.

Citeşte şi: Efectul George Simion în turul al II-lea: toţi indicii bursieri ai BVB sunt pe roşu

Aşa că, ulterior, când ieşi la pensie, vei primii o pensie privată (obligatorie sau facultativă) mai mare, dacă Bursa merge bine şi fondurile câştigă.

Dacă merge prost, profiturile sunt mai mici. Probabil că, în prezent, prin investitorii care vând acţiuni, ducând Bursa pe roşu, se află inclusiv băncile şi fondurile de pensii.

Această situaţie este afirmată direct de către Adrian Codîrlaşu, preşedintele CFA România, universitar la ASE:

Citeşte şi: Dezastru pe Bursa de la Bucureşti. E pe roșu. BRD -3%, Petrom -2,5%, Transgaz - 5%. Trump, vinovat

"Cred că va fi volatilitate pe pieţe, în următoarele două săptamâni din cauza incertitudinii extrem de ridicate. Posibilitatea virării României către euroscepticism nu va fi bine privită de investitorii străini şi de finantaţorii României.

Conform agenţiilor de rating, ce ne ţine în categoria recomandată investiţiilor este tocmai apartenenţa la UE şi fondurile euopene."

Încă de la începutul acestui an, "fondurile de pensii private Pilon II, cei mai mari investitori ai companiilor listate la Bursa de Valori Bucureşti, şi-au diminuat semnificativ deţinerea în acţiuni Fondul Proprietatea (FP)", pe parcursul anului 2024.

Motivul este că Franklin Templeton a decis transformarea FP într-un fond de private Equity, ceea ce nu convine investitorilor. "Private equity" (trad. rom. capital privat) este o formă de capital propriu investit în companii necotate la Bursă. Spre deosebire de piețele publice de capital, unde acțiunile companiilor sunt tranzacționate liber, private equity implică investiții în companii care nu sunt listate la Bursă.

Citeşte şi: Bursele se prăbușesc după ce Trump a impus UE taxe de 20%. Bursa din București, „pe roșu”

Este un proces de dezinvestire început după repartizarea de dividende, de pe urma exit-ului FP de la Hidroelectrica. Cumpărători ai pachetelor de acţiuni scoase la vânzare, pe Bursa de Valori, de către fondurile de pensii, au fost investitorii de retail, conform ZF.

Trei fonduri erau acţionare la Fondul Proprietatea, în decembrie 2024: NN, Vital şi BRD Pensii, cu o investiţie cumulată de 48,8 milioane de lei, adică o deţinere de 4,4% din capitalul social al Fondului Proprietatea.

Cuplu de pensionari uitându-se unul în ochii celuilalt - Foto: Pexels/Marcus Aurelius

La finalul lunii martie, activele fondurilor de pensii private din România au depăşit 9% din PIB. 23% dintre bani sunt investiţi în acţiuni. În topul deţinerilor, se află Banca Transilvania, Hidroelectrica, Petrom, Romgaz şi BRD.

Dacă acţiunile în care investesc fondurile private de pensii sunt pe roşu, atunci viitorii pensionari sunt pe roşu, iar România e şi ea tot pe roşu.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te