Cât vor achita românii pentru gazele naturale în iarnă? Calculele experților

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 13.08.2024 - 11:30
Cât vor achita românii pentru gazele naturale în iarnă? Calculele experților - Foto:Profimedia Images
Cât vor achita românii pentru gazele naturale în iarnă? Calculele experților - Foto:Profimedia Images

Se anunță noi creșteri de prețuri la gazele naturale, în Europa. Și românii vor avea facturi mai mari. O parte din această creștere este suportată de stat. Ce se întâmplă însă când piața se liberalizează?

SHARE

Românii ar putea plăti mai mult la gaze, în această iarnă. Pe piața europeană trendul prețului este de creștere, iar acest lucru se va vedea în facturile oamenilor. 

O mare parte din această creștere este acoperită de stat, în România. Însă, după liberalizarea pieței, dacă nu vor fi măsuri de protecție, mulți români vor fi nevoiți să își limiteze consumul de gaze.

Cât vor achita românii pentru gazele naturale în iarnă? Calculele experților

Expertul în energie Dumitru Chisăliță afirmă că evoluțiile bursiere arată tendințe de creștere a prețului la gaze, care se vor transpune în creșteri de preț la consumatorul final, care va achita față de prețul plătit acum cu până la 0,5% prețuri mai mari până la data de 31 martie 2025 și cu până la 26% mai mari după 1 aprilie 2025.

Citește și: Se dublează prețul la gaze după perioada de plafonare? Cum cresc facturile românilor

 Conform unei analize făcută de Asociația Energia Inteligentă, în ultimele două săptămâni prețul gazelor naturale pe fondul evoluției conflictului dintre Rusia și Ucraina, a crescut de la:

       32,637 euro/MWh la 40,396 euro/MWh pe bursa din Olanda – o creștere cu 23,7%

       33,727 euro/MWh la 41,306 euro/MWh pe bursa din Viena – o creștere cu 22,4%

       29,17 (145 lei/MWh) euro/MWh la 36,21 (180,024 lei/MWh) euro/MWh – o creștere cu 24%

Cotațiile pentru trimestrul IV sunt de 42 euro/MWh pe bursa de gaze din Olanda și de 200 lei/MWh (40,24 euro/MWh) pe BRM. În același timp există analiști care vorbesc ca prețul gazelor în iarnă să reatingă pe bursa din Olanda, prețul din iarna 2023-2024, respectiv 50-55 euro/MWh.

Având în vedere că prețul gazelor de pe piața din România urmărește evoluția prețului de pe bursa din Olanda, un preț de tranzacționare în iarnă în România este posibil să fie la un nivel de 250 – 275 lei/MWh. 

Citește și: La ce să ne așteptăm în 2024 în domeniul energiei. ”Va veni cu multe elemente negative”

Cât vor plăti bucureștenii la iarnă, pe gazele naturale?

Astfel având în vedere următoarele:

-        Tariful de transport gaze naturale este de cca 18 lei/MWh,

-        Tariful de distribuție gaze naturale pentru București este de 60,92 lei/MWh,

-        15-20% din gazele consumate într un an sunt din depozitele de înmagazinare, care au costuri cu cca 10% mai mari.

prețul gazelor naturale furnizate la consumatorul final în iarnă estimăm că va fi de cca 331,91 – 391,41 lei/MWh, din care consumatorul casnic va achita efectiv prețul plafonat de 310 lei/MWh cu TVA, urmând ca statul să compenseze diferența de 21,91 – 81,41 lei/MWh către furnizor.

Având în vedere că pe factura lunii iunie 2024, prețul achitat de consumatorii casnici din București a fost de cca 309 lei/MWh cu TVA, estimîm o creștere de preț de cca. 7,5% - 26,7%, din care statul va compensa 7% - 26,2%. Creșterea efectivă de preț fiind de 0,5%. Întrebarea este de unde va lua statul cca 100 - 300 mil euro pentru a compensa aceste facturi?

Citește și: Unde are România cele mai mari zăcăminte de gaz și cum vrea statul să le exploateze până în 2027?

Dar la data de 1 aprilie 2025, piața se va liberaliza, astfel începând cu această dată, în lipsa unor măsuri de pregătire a liberalizării pieței de gaze corespunzătoare, aceste potențiale creșteri, le vor achita direct consumatorii, mai afirmă Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energie Inteligentă..

 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te