Cât s-au scumpit benzina şi motorina? Care este cauza? Prețurile benzinei și motorinei au crescut în prima zi a anului, ca efect al aplicării noii accize, majoare prin decizie a Guvernului.
Stația Petrom din Curtea de Argeș afișa, imediat după miezul nopții de 1 ianuarie, un preț al benzinei standard de 7,27 lei pe litru și un preț al motorinei standard de 7,42 lei pe litru, potrivit observațiilor noastre.
Cât s-au scumpit benzina şi motorina? Care este cauza?
Prețurile sunt mai mari cu 17 bani pe litru, la benzină, și cu 16 bani pe litru, la motorină, și reflectă matematic creșterea accizelor la carburanți pe care companiile petroliere au fost obligate să o aplice ca urmare a creșterii accizelor, programată de Guvern începând cu 1 ianuarie 2025.
Celelalte companii petroliere vor afișa creșteri identice de preț. Pentru 2025 nivelul accizei la benzină este de 2.528 de lei pentru 1.000 de litri și de 2.317 lei pentru 1.000 de litri la motorină.
Majorarea aplicată la pompă include și creșterea TVA aferentă plusului de acciză. Creșterea accizei de la 1 ianuarie 2025 este sensibil mai mică decât cea din 2024.
Citeşte şi: Vremuri grele pentru șoferi: Poluarea va scumpi benzina și motorina. Frânele și pneurile să fie ECO
În anul care tocmai s-a încheiat, acciza a crescut în două rânduri, la 1 ianuarie și la 1 iulie, având un efect cumulat de 72 de bani pe litru pentru benzină și 66 de bani pe litru pentru motorină.
Accizele se ajustează anual cu rata inflației, potrivit unui mecamism stabilit prin Codul Fiscal, iar anul trecut ajustarea a fost mai mare pentru că a inclus inflația din trecut pe o perioadă mai îndelungată.
Citeşte şi: Care este cauza scumpirii carburanţilor auto? Este a patra oară, luna aceasta
Accizele sunt incluse de comercianții de carburanți în prețul de la pompă, iar companiile care colectează taxa o virează către bugetul de stat. Acciza și TVA reprezintă cam jumătate din prețul carburanților de la pompă, conform Economica.net.
Petrom este lider pe piața distribuției de produse petroliere cu amănuntul din România, cu o rețea de 555 de stații de distribuție, dintre care 393 Petrom și 162 OMV.
Potrivit datelor prezentate de companie în ultimul său raport financiar, în primele nouă luni ale acestui an vânzările totale de produse rafinate ale Petrom au crescut cu 9%, iar volumele vândute prin benzinării au crescut cu 4%.