Cât de mult influențează macroeconomia strategia investitorilor

DE Vlad Dicu | Actualizat: 10.03.2023 - 12:33
Cât de mult influențează macroeconomia strategia investitorilor - Foto> Profimedia Images
Vlad Dicu este un Investitor Popular în vârstă de 25 de ani, care s-a alăturat platformei eToro acum 3 ani

Orice investitor are nevoie de o înțelegere clară a macroeconomiei. Aceasta oferă claritate în condiții de incertitudine și explică importanța unor evenimente precum creșterea inflației sau scăderea ratei de ocupare a forței de muncă.

SHARE

În cele din urmă, toți acești factori îi influențează pe reprezentanții băncilor centrale atunci când stabilesc ratele dobânzilor. 

Accesul la capital e determinant

Capacitatea companiilor de a genera profituri în viitor este ceea ce face ca acțiunile să fie atractive. Cu toate acestea, cele mai multe companii nu sunt autosuficiente și trebuie să se îndatoreze pentru a-și finanța creșterea financiară.

Chiar și cel mai promițător model de afaceri este insuficient fără o finanțare adecvată. Și acesta este motivul pentru care politica monetară este atât de importantă pentru piața bursieră, deoarece ea dictează cât de scump este pentru toți participanții economici să împrumute capital. 

Dacă costurile de împrumut sunt ridicate, companiile pot întâmpina dificultăți în a-și finanța planurile de creștere. Plătind mai mult pentru a accesa capitalul, marjele scad în mod inevitabil.

Acest lucru duce la scăderea câștigurilor și, în cele din urmă, la o scădere a evaluărilor companiilor. Pe de altă parte, accesul ieftin la capital permite firmelor să fie mai bine poziționate pentru a-și extinde operațiunile și, în cele din urmă, să livreze rezultatele așteptate pe baza fluxului de numerar.

Noi, ca investitori, trebuie să ne amintim întotdeauna că accesul la capital este un factor cheie al evaluărilor acțiunilor, iar cele care se bazează pe împrumuturi la dobânzi mici, acțiunile "de creștere", sunt primele care se scufundă odată ce se schimbă valul macroeconomic.

Eșecul de a echilibra un portofoliu cu active mai stabile poate fi o lecție costisitoare pe care mulți investitori au fost nevoiți să o învețe pe propria piele.

Cel mai recent exemplu este declinul activelor de risc care a început acum mai bine de doi ani și de care am fost și eu afectat parțial: în ciuda faptului că am investit în acțiuni de "creștere" solide din punct de vedere financiar, acestea au fost, de asemenea, prinse în vârtej și, de îndată ce băncile centrale au făcut aluzie la o schimbare a politicii lor fiscale favorabile, aproape toate acțiunile de "creștere" au ieșit din grațiile investitorilor. 

O privire asupra mentalității băncilor centrale

Mandatul principal al bancherilor centrali este de a menține inflația sub control, promovând în același timp creșterea economică.

Însă acesta este doar un aspect al unui tablou financiar complex care include o gamă extinsă de factori, inclusiv tendințele pieței muncii, creșterea PIB-ului, activitatea consumatorilor și producția industrială. În ultimă instanță, se studiază în detaliu modul în care se comportă toți participanții economici, care înglobează piețele de investiții, companiile, consumatorii și guvernele. 

Lucrând ca analist de date, sunt foarte conștient de importanța pe care o au datele în procesul decizional. Prin examinarea aceleași fenomene, analiza macroeconomică permite investitorilor să vadă o imagine a procesului prin care bancherii centrali construiesc și evaluează politica monetară. Iar aceste indicii cu privire la următorii pași ai factorilor de decizie politică sunt cele care ne permit nouă, în calitate de macro-investitori, să ne poziționăm mai bine portofoliile, mai ales în perioadele de incertitudine.

Efectul fluture (The butterfly effect) - cum se propagă evenimentele macro în lume

Mecanismul financiar global este profund interconectat. Printre altele, accelerarea globalizării, comerțul global de amploare, creșterea mobilității forței de muncă și a capitalului au făcut ca granițele care obișnuiau să definească activitatea economică să devină neclare. Astfel, activitatea și evenimentele economice dintr-o parte a lumii pot avea cu ușurință efecte de proporții asupra altor părți ale globului.

Macroeconomia explică modul în care politica monetară influențează evaluările valutare, modul în care investitorii instituționali și țările interacționează între ele și importanța tuturor verigilor de-a lungul lanțurilor de aprovizionare globale.

Înțelegând aceste concepte, devine clar cum o revoluție din Iran a dus la hiperinflația din SUA în anii 1970, cum prăbușirea sectorului imobiliar din 2008 din SUA a avut ramificații internaționale și s-a transformat într-una dintre cele mai grave crize financiare globale din toate timpurile sau cum pandemia Covid-19, care a paralizat lumea, a determinat bancherii centrali să orchestreze măsuri puternice de stimulare fiscală care au făcut ca evaluările bursiere să explodeze.

A fi informat cu privire la evenimentele globale și a anticipa implicațiile potențiale, în cazul în care status quo-ul se schimbă, este ceea ce le poate oferi investitorilor un avantaj competitiv.

De exemplu, odată ce a început conflictul militar din Ucraina, o  incertitudine a pus stăpânire pe piața bursieră. Cu toate acestea, am reușit să atenuez aceste riscuri investind în grâu, marfă cu cerere mare a cărei aprovizionare globală ar fi afectată semnificativ.

Raționamentul a fost simplu: Rusia și Ucraina sunt doi dintre cei mai mari exportatori de cereale, iar celorlalte țări le-ar fi imposibil să compenseze pe deplin deficitul de producție. În plus, prețurile grâului  erau pe cale să crească din cauza dependenței sale de îngrășăminte pe bază de gaz natural, un alt produs cu stoc limitat. În cele din urmă, dacă nu ar fi izbucnit conflictul, grâul ar fi rămas o investiție atractivă pe termen lung, din cauza creșterii prețurilor la energie, a încălzirii globale și a tendințelor demografice.

"Istoria nu se repetă niciodată, dar adesea evenimentele sunt similare"

Investitorii trebuie să rămână întotdeauna ancorați în realitatea de astăzi, dar, așa cum a spus perfect Mark Twain, evenimentele din trecut pot oferi adesea indicii despre modul în care au acționat factorii de decizie politică și cum au reacționat piețele financiare în perioade similare din trecut.

A naviga prin incertitudinea de pe piețele globale nu este niciodată un demers ușor, dar, înțelegând ceea ce influențează piețele în prezent, investitorii se pot baza pe tendințele și modelele istorice pentru a obține o direcție de urmat.

Cel mai recent, investitorii au fost nevoiți să caute răspunsuri la unele întrebări aparent imposibile.

Ce urmează pentru piețele globale, pe fondul crizei energetice acute? Priviți înapoi la anii 1970. Cum au reacționat factorii de decizie politică din SUA atunci când s-au confruntat cu o inflație persistentă? Anii '80 pot aduce puțină lumină în această privință.

Care au fost consecințele asumării de către investitori a unor riscuri nerezonabile? Perioada dot-com poate oferi o imagine aproximativă.

Privind retrospectiv la situația economiei americane în timpul bulei dot-com din 2000-01 m-a ajutat să pun în context creșterea de scurtă durată din ianuarie 2023.

În timpul acumulării bulei dot-com, a existat o cantitate enormă de riscuri asumate prin investiții în active speculative, similar cu perioada mai recentă dintre martie 2020 și începutul anului 2022, când investitorii s-au sprijinit puternic pe companii neprofitabile. 

Atunci, la fel ca în prezent, inflația era cu încăpățânare mai mare decât ținta băncilor centrale, ceea ce a forțat factorii de decizie să majoreze agresiv ratele dobânzilor.

Acest lucru a afectat în cele din urmă peisajul financiar, care, la scurt timp după aceea, a forțat băncile centrale să revină la condiții de împrumut mai puțin stricte.

Cu toate acestea, în ciuda unei politici monetare considerabil mai favorabile, economia a continuat să se înrăutățească, ceea ce a îngenuncheat piața bursieră. 

În prezent, peisajul financiar se deteriorează continuu și, chiar dacă factorii de decizie politică rămân fermi în ceea ce privește politica monetară restrictivă, investitorii speculează că circumstanțele ar putea forța în curând băncile centrale să înceapă să scadă dobânzile.

Cu toate acestea, știind cum au decurs lucrurile în urmă cu mai bine de două decenii, este posibil ca valul de la începutul anului 2023 să nu fie începutul unei piețe sănătoase de creștere, ci mai degrabă o falsă speranță. 

Mediul macroeconomic evoluează în mod constant și fiecare eveniment trebuie analizat independent. Cu toate acestea, istoria are un mod de a se repeta într-o anumită măsură, iar prin examinarea evenimentelor din trecut, investitorii pot obține o perspectivă și un context valoros cu privire la ceea ce conduce piețele financiare în prezent.

În concluzie, a avea o înțelegere temeinică a macroeconomiei este extrem de important atunci când un investitor dorește să ia decizii de investiții sănătoase. Cu toate acestea, analiza macroeconomică nu trebuie privită ca un bol de cristal care prevede viitorul, ci mai degrabă ca un mijloc pentru investitori de a obține o perspectivă, o pereche de ochelari într-o lume a investițiilor predominant mioapă.

Vlad Dicu

Vlad Dicu este un Investitor Popular în vârstă de 25 de ani, care s-a alăturat platformei eToro acum 3 ani. Vlad este originar din Sibiu, dar în prezent locuiește și lucrează în Amsterdam, Olanda.

A absolvit Facultatea de Inginerie Medicală din București, iar ulterior a terminat studiile de masterat la Vrije Universiteit Amsterdam în același domeniu. Pasiunea sa pentru date și afinitatea pentru afaceri nu se limitează la investiții, astfel că în prezent lucrează ca Business Analyst pentru o companie multinațională.

Strategia sa de investiții este pe termen lung, cu  deținerea unui portofoliu diversificat axat pe active stabile și de înaltă calitate, fiind concentrat în principal pe piețele din SUA și China, dar și din alte părți ale lumii. Este pasionat de macroeconomie și se folosește de tendințele macroeconomice pentru a-și modela portofoliul.

 Principalul său obiectiv anual este de a depăși indicii americani, și anume S&P500, iar în prezent acest obiectiv este atins cu succes, având o performanță de cel puțin 5% mai mare decât cea a S&P500 în toți anii în care a fost activ.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te