Cât câştigi investind în titlurile Tezaur, care sunt emise începând de azi, de Ministerul Finanţelor

DE Florin Budescu | Actualizat: 09.09.2024 - 09:36
Cât câştigi investind în titlurile Tezaur, care sunt emise începând de azi, de Ministerul Finanţelor - Foto: INQUAM PHOTOS/Octav Ganea
Cât câştigi investind în titlurile Tezaur, care sunt emise începând de azi, de Ministerul Finanţelor - Foto: INQUAM PHOTOS/Octav Ganea

Cât câştigi investind în titlurile Tezaur, care sunt emise începând de azi, de Ministerul Finanţelor. Statul român se împrumută din nou de la români, folosind o emisiune de titluri de stat.

SHARE

Cât câştigi investind în titlurile Tezaur, care sunt emise începând de azi, de Ministerul Finanţelor. Statul român se împrumută din nou de la români, folosind o emisiune de titluri de stat, numite Tezaur, care pentru stat reprezintă obligaţiuni (de plată).

Privind din punctul de vedere al cumpărătorilor potenţiali, românii pot investi începând de azi în noi titluri de stat Tezaur, cu maturităţi de 1, 3 şi 5 ani şi dobânzi anuale neimpozabile de 5,8%, 6,6% şi, respectiv, 7%, a anunţat Ministerul Finanţelor (MF).

Cât câştigi investind în titlurile Tezaur, care sunt emise începând de azi, de Ministerul Finanţelor

De la începutul acestui an, în cele 9 emisiuni, peste 242.000 de persoane au ales să investească mai mult de 10,5 miliarde de lei.

Principala caracteristică a acestui instrument investiţional este că aduce puţini bani investitorilor şi, comparativ, mulţi bani statului emitent, care se împrumută de la populaţie.

Titlurile de stat sunt au valoarea nominală de 1 leu fiecare. Dobânda anuală e plătită la termenele prevăzute în prospectul de emisiune. Titlurile de stat emise în cadrul Programului Tezaur sunt transferabile și se pot răscumpăra în avans.

Citeşte şi: Statul scoate la vânzare obligaţiuni de peste 1.000.000.000 €. De ce e avantajos să le cumperi?

Dacă investeşti într-un titlu de stat cu maturitatea la 3 ani, la o dobândă de 6,6%, ai un profit de 6,60 bani pe titlu, deci ca să câştigi 6,60 lei trebuie să achiziţionezi 100 de titluri de stat. Ceea ce înseamnă că, pentru a câştiga 66 de lei trebuie să achiziţionezi 1000 de titluri de stat, iar pentru a câştiga 66.000 de lei să cumperi 1 milion de titluri de stat, adică să plăteşti statului 1 milion de lei.

Investiţia are un profit atât de mic pentru că costul reprezentat de riscul investiţional este şi el foarte mic: statul român nu plăteşte titlul de stat plus dobânda atunci când titlul ajunge la maturitate decât dacă intră în faliment.

Potrivit unui comunicat al MF, titlurile de stat pot fi cumpărate între 9 septembrie şi 3 octombrie 2024, online, numai de către persoanele fizice care sunt înregistrate în SPV (spaţiul privat virtual), pentru titluri lansate prin intermediul unităţilor Trezoreriei Statului.

Citeşte şi: România trăiește pe datorie. Datoria guvernamentală a ajuns la 52,6% din PIB, 862,3 miliarde lei

Operaţiunile care pot fi realizate online sunt: deschiderea contului de subscriere, pe numele investitorului, la o unitate a Trezoreriei Statului selectată, subscrierea de titluri de stat Tezaur, viramentul sumelor din contul de subscriere al investitorului, către un cont bancar, un alt cont de subscriere, sau un cont Junior.

}ntre 9 septembrie 2024 şi 4 octombrie 2024, titlurile pot fi achiziţionate de la sediul unităţilor Trezoreriei Statului, iar între 9 septembrie 2024 şi 3 octombrie 2024, în mediul urban, şi 9 septembrie - 02 octombrie 2024, în mediul rural, prin Poşta Română, conform Agerpres.

"Dobânda este anuală, plătibilă la termenele prevăzute în prospectul de emisiune. De asemenea, titlurile de stat emise în cadrul Programului Tezaur sunt transferabile şi se pot răscumpăra în avans.

Cine este eligibil

În plus, un investitor are libertatea de a efectua una sau mai multe subscrieri în cadrul unei emisiuni. Investitorii au posibilitatea anulării subscrierilor deja efectuate doar în perioada de subscriere, prin depunerea unei cereri", se arată în comunicatul MF.

Toamna aceasta, statul foloseşte aceşti bani împrumutaţi pentru a rostogoli datoria publică. În mod normal, aceşti bani trebuie folosiţi de stat pentru investiţii, iar destinaţia de rostogolire a datoriei publice este un simptom de criză. Potrivit sursei citate, sunt eligibile persoanele fizice care au împlinit vârsta de 18 ani la data efectuării subscrierii.

"Fondurile obţinute de Ministerul Finanţelor în calitate de emitent, ca urmare a emisiunii de titluri de stat, vor fi utilizate pentru finanţarea deficitului bugetar şi refinanţarea datoriei publice.

Prospectul de emisiune şi eventualele modificări ale acestuia sunt publicate la secţiunea Datorie publică, www.posta-romana.ro", a mai transmis MF în comunicat.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te