Până nu demult, majoritatea angajaţilor primeau bonusuri consistente de sărbătorile pascale sau măcar un cozonac, o sticlă de vin şi un pacheţel de dulicuri pentru familiile cu copii, însă acum, lucrurile s-au schimbat.
În timp ce companiile private spun că nu le pot oferi angajaților decât zile libere, cele de stat care oferă prime consistente de Paşte.
Noul Contract Colectiv de Muncă al minerilor și energeticienilor va intra în vigoare în cel mai scurt timp, după ce liderii de sindicat și administrația Complexului Energetic Oltenia au ajuns la un numitor comun în ședința de miercuri.
Care sunt angajații norocoși care vor primi majorări de salariu și prime de la serviciu de Paște
Chiar dacă sindicaliștii au solicitat o creștere a veniturilor în valoare de 1450 de lei, acest lucru nu s-a întâmplat, minerii și energeticienii trebuind să se mulțumească doar cu 1200 de lei brut.
De asemenea, o altă problemă care a prelungit aceste negocieri a fost aceea a plăților compensatorii, reprezentanții salariaților dorind 40 de astfel de plăți, însă s-a stabilit ca doar 24 de salarii să fie acordate angajaților companiei în caz de concedieri colective.
Citește și: Românii se înghesuie pe Litoral în vacanța de Paști. Cea mai ieftină cazare? 3* - 500 €, 4* - 650 €
În urma negocierilor dintre părți, au fost stabilite următoarele:
– indexarea salariilor în sumă fixă cu 1200 lei/brut/salariat;
– 200 de lei/brut/salariat fond de armonizare/promovare;
– introducerea sporurilor/adaosurilor în salarii;
– tichete masă 35 de lei/zi/norma lunii/ salariat;
– prima acordată pentru anul 2024 cu ocazia sărbătorilor pascale 3000 de lei/brut/salariat;
– transport maxim 60 km pe sens/ traseele stabilite prin contractele comerciale;
– salarii compensatorii acordate în cazul concedierilor colective, maxim 24 de salarii brute înscrise în CIM, minim 1 salariu brut înscris în CIM, în funcție de numărul de ani până la îndeplinirea condițiilor de pensionare;
– salarii compensatorii acordate în cazul concedierilor individuale, între 1 și 8 salarii brute înscrise în CIM.
Companiile care oferă prime au beneficii de la stat
În cazul cadourilor în bani și/sau in natură, inclusiv tichetele cadou, oferite de angajatori, veniturile sunt neimpozabile, în măsura în care valoarea acestora pentru fiecare persoana în parte, cu fiecare ocazie din cele de mai jos, nu depașește 300 lei:
Citește și: Pensia va veni cu o întârziere de 6 zile în luna mai pentru 2.500.000 pensionari. Care e motivul?
(i) cadouri oferite angajaților, precum și cele oferite pentru copiii minori ai acestora, cu ocazia Paștelui, Crăciunului si a sărbătorilor similare ale altor culte religioase;
(ii) cadouri oferite angajatelor cu ocazia zilei de 8 martie;
(iii) cadouri oferite angajaților în beneficiul copiilor minori ai acestora cu ocazia zilei de 1 iunie.