Care este motivul pentru care Guvernul doreşte să blocheze preluarea E-ON de către maghiari? Guvernul ia în considerare blocarea preluării E.ON România de către compania maghiară MVM, din cauza suspiciunii că ungurii sunt în realitate intermediari pentru ruși.
Într-o declarație pentru Financial Times, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a spus că maghiarii au plătit o sumă de patru ori mai mare decât face distribuția de gaze din România.
Care este motivul pentru care Guvernul doreşte să blocheze preluarea E-ON de către maghiari?
Suma tranzacției, care nu a fost până acum făcută publică, este de 200 de milioane de euro, “mult umflată” a declarat pentru FT Sebastian Burduja, care a estimat că, în mod normal, valoarea pachetului E.ON din România nu este mai mare de 50 de milioane de euro.
“Avem un precedent în decizia Spaniei, în care o tranzacție care a implicat o entitate maghiară a fost respinsă de un comitet similar cu cel din România.
Va trebui să luăm în considerare toate aspectele pentru a ajunge la o decizie”, a declarat Burduja pentru Financial Times.
Citeşte şi: Burduja: Tranzacția MVM - E.ON Furnizare, sub lupa autorităților. Gazul rusesc nu e o opțiune
Publicația financiară spune că autoritățile române “au suspiciuni că oferta umflată a maghiarilor poate ascunde o influență rusească”.
Tranzacția trebuie autorizată de Consiliul Concurenței și de comisia care avizează investițiile străine. “Va fi analizată nu numai valoarea tranzacției, dar și potențialele implicații pentru piața energiei.
Vom cere probabil și un punct de vedere din partea instituțiilor din domeniul securității naționale. Nu vom permite gazului rusesc să intre pe piața noastră”, a mai spus Burduja pentru FT, adăugând că România este interesată să își exploateze propriile resurse de gaze naturale.
Citeşte şi: Compania de stat maghiară cumpără distribuţia de la E.ON. Ce se întâmplă cu facturile românilor?
Grupul energetic de stat MVM, din Ungaria, a anunțat anul trecut că a ajuns la un acord cu germanii de la E.ON pentru preluarea parțială a afacerii acestora din România, fără a da publicității suma acordului.
MVM nu are resurse proprii de gaze și funcționează ca un trader pentru Gazprom. După închiderea aprovizionărilor prin Ucraina, grupul rusesc continuând să livreze gaze naturale către Ungaria prin Marea Neagră (Turkstream).
Anul trecut, Spania a blocat preluarea companiei sale feroviare de către o firmă maghiară, parțial din cauza legăturilor acesteia cu Rusia.
În decembrie, Viktor Orbán a declarat pentru Financial Times, după ce a discutat despre acordul MVM cu premierul român Marcel Ciolacu, că “mai sunt unele probleme restante de rezolvat“.