Cabinetul Ciolacu vrea să impoziteze cele mai sigure investiții ale românilor: titlurile de stat

DE Florin Budescu | Actualizat: 06.09.2023 - 10:55
Marcel Ciolacu - Foto: gov.ro
Cabinetul Ciolacu ar dori să introducă un impozit - Foto: captură video YouTube/MFinanţe.gov

Cabinetul Ciolacu se gândeşte să introducă un impozit de 10%, pe dobânzile la titlurile de stat Tezaur şi Fidelis, care pot fi achiziţionate numai de către persoanele fizice. Măsura aceasta nu este ilegală, în schimb este imorală şi incorectă politic.

SHARE

Conform proiectului de ordonanţă privind măsurile fiscale menite să controleze deficitul bugetar, Executivul doreşte să introducă o nouă taxă, probabil pentru creşterea veniturilor la buget.

Draftul de OUG pregătit de guvernul lui Marcel Ciolacu stipulează:

"Veniturile sub formă de dobânzi, realizate din deținerea instrumentelor financiare, care atestă datoria publică a statului, precum și a unităților administrativ-teritoriale, se impun cu o cotă de 10% din suma acestora, impozitul fiind final.

Cabinetul Ciolacu ar dori să introducă un nou impozit

Pentru veniturile sub formă de dobânzi, impozitul se calculează și se reține la momentul plății dobânzii, de către entitățile autorizate, potrivit legii, să efectueze plăţile aferente acestor instrumente de datorie publică.

Plata impozitului pentru veniturile din dobânzi se face până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei în care a fost reținut. Impozitul datorat se plătește la bugetul de stat."

În schimb, câştigurile la Bursă vor fi favorizate. Transferul titlurilor de valoare, pe Bursă, va avea impozitul redus de la 1% și 3%, la 0,5% și 1,5%.

Citeşte şi: Clopotul BVB va marca listarea celei de-a zecea emisiuni de titluri de stat Fidelis

În timp ce a doua măsură este una legitimă, care ţine exclusiv de politica Guvernului, de încurajare sau nu a unor anumite categorii de activităţi de business, cum sunt şi cele de pe Bursă, pentru titlurile de valoare lucrurile stau altfel.

Titlurile de stat emise ritmic, de Ministerul Finanţelor, cu drept de achiziţie exclusiv pentru persoanele fizice, adică pentru populaţie, sunt titlurile de stat Fidelis şi Tezaur. Conform BRD, Programul Fidelis oferă posibilitatea investirii în titluri de stat denominate, în lei și euro, cu cupon fix, plătibil anual.

Suma investită se rambursează la scadență, după 1 an (inclusiv în cazul donatorilor de sânge), și la 3 ani, pentru emisiunile în lei, și după 1 și 5 ani, pentru emisiunile în euro. Prețul titlurilor de stat Fidelis este de 100 lei/ titlu, pentru emisiunile în lei, și 100 euro/ titlu, pentru emisiunile în moneda euro.

Citeşte şi: Românii pot cumpăra, de miercuri, titluri de stat Tezaur, cu dobânzi de până la 4,15% pe an

Valoarea minimă a unei subscrieri este de 5.000 de lei. În noiembrie 2022, Ministerul Finanţelor anunţa că titlurile Tezaur pot fi cumpărate la dobânzi de până la 9,15%.  Românii pot investi în titlurile de stat Tezaur, cu maturități de 1 și 2 ani, și dobânzi anuale de 8,70%, respectiv 9,15%. Titlurile de stat au valoarea nominală de 1 leu.

Să încercăm să traducem acum. Titlurile de stat sunt nişte bonuri de valoare fizice sau virtuale, emise de stat. Din punctul de vedere al statului, care le vinde, ele se numesc obligaţiuni. Din punctul de vedere al cumpărătorului, se numesc titluri de stat.

Statul vinde aceste titluri către (în acest caz) cetăţenii români, promiţându-le că la termenul scadent (unul, doi sau cinci ani, aşa cum am văzut), le dă românilor banii primiţi de la aceştia, plus dobânda.

Statul se împrumută de la români

Practic, este modul în care statul român, prin Finanţe, se împrumută de la români, pentru diferite operaţiuni foarte complexe şi rafinate, cum ar fi:

  • investiţiile
  • rostogolirea datoriei publice
  • plata serviciului datoriei publice etc.

Practic, între stat şi investitorul - persoană fizică se încheie un contract social, pe care statul este obligat să-l respecte şi care are termenii săi.

Aceste titluri de stat sunt recunoscute prin siguranţa investiţiei: sunt întotdeauna primele care sunt plătite. Evident, dacă guvernul aflat la data scadentă în funcţie este format din oameni serioşi şi responsabili.

Nedrept, imoral

Introducerea unui impozit de 10% pe aceste dobânzi la titlurile de stat, care sunt profitul românilor, pentru că au avut încredere în statul român, este o operaţiune legislativă şi fiscală profund nedreaptă şi imorală.

Presupunem că ea va fi valabilă pentru obligaţiunile emise de acum încolo, dacă nu, va fi şi mai neplăcut, românii vor avea motice în plus să se uite strâmb la Guvern.

Chiar dacă investitorii - persoane fizice vor şti despre existenţa acestui impozit, a-i spune investitorului că îi dai 8,70% dobândă anuală şi a-i da în realitate cu 10% mai puţin, din acest procent, este profund incorect, chiar dacă este legal.

Nu se face.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te