Bursele europene au încheiat săptămâna în scădere puternică. Investitorii se tem de riscuri

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 22.01.2022 - 09:09
Bursele europene au încheiat săptămâna în scădere puternică. Investitorii se tem de riscuri. / Foto: thecorner.eu

Bursele europene au încheiat tranzacţiile de vineri în scădere puternică, urmând tendinţa globală a investitorilor de renunţare la activele riscante, transmite Reuters

SHARE

Indicele paneuropean Stoxx 600 a scăzut cu 1,9%, iar cel mai mare declin a fost înregistrat de sectorul resurselor naturale, -3,2%.

Indicele DAX al bursei din Frankfurt a coborât cu 2%, CAC 40 al bursei din Paris cu 1,75%, iar FTSE 100 al bursei din Londra cu 1,20%.

Citește și: Rusia ultimatum, o săptămână pentru garanții scrise. SUA încep evacuarea Ambasadei de la Kiev

Între companii, acţiunile producătorului de turbine Siemens Gamesa au scăzut cu peste 13%, în urma reducerii estimărilor de venituri pentru 2022, iar titlurile companiei părinte Siemens Energy au pierdut aproape 16%.

Și pe Wall Street acţiunile au evoluat negativ, trase în jos de pierderile accentuale ale Netflix, care au dus indicele Nasdaq Composite în zona corecţiei, relatează news.ro.

Tensiunile de la granița Ucrainei cu Rusia, unul dintre principalii factori perturbatori

În Europa, tensiunile de la graniţa Rusiei cu Ucraina sunt unul dintre factorii negativi principali. Secretarul de Stat al SUA Antony Blinken i-a spus vineri omologului rus că Kremlinul poate detensiona situaţia prin retragerea soldaţilor şi echipamentelor militare de la frontieră. Serviciile secrete americane au indicat că Rusia ar putea ataca Ucraina în decurs de o lună.

În Marea Britanie, indicele GfK privind încrederea consumatorilor în economie a scăzut de la -15 în  decembrie la -19, cel mai redus nivel atins din februarie 2021, pe fondul inflaţiei ridicate şi al perspectivelui de majorare a dobînzilor.

Citește și: EXCLUSIV Cum s-au făcut angajări ilegale în Ministerul Sănătății, sub patronajul ministrului Tătaru

Vânzările cu amănuntul din Marea Britanie au scăzut cu 3,7% în decembrie, comparativ cu luna precedentă, potrivit Biroului Naţional de Statistică, în timp ce analiştii anticipau un declin de numai 0,6%.

În sectorul corporativ, acţiunile Rio Tinto au fost afectate de revocarea de către Serbia a licenţelor sale de explorare a litiului, din motive legate de impactul asupra mediului.

Unilever a exclus o a patra majorare a ofertei sale de preluare a diviziei de produse de consum pentru îngrijirea sănătăţii a GlaxoSmithKline.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.