Rusia ultimatum, o săptămână pentru garanții scrise. SUA încep evacuarea Ambasadei de la Kiev

DE Adina Mutăr | Actualizat: 22.01.2022 - 09:29
Rusia ultimatum, o săptămâna pentru garanții scrise/foto: yahoo

Discuțiile între secretarul de stat american, Antony Blinken și ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, s-au încheiat vineri după mai puțin de două ore. Tensiunile au rămas aceleași, ba chiar s-au amplificat.

SHARE

Rusia așteaptă doar o săptămână un răspuns scris din partea SUA cu privire la garanțiile de securitate cerute de Moscova, a declarat Lavrov, după întâlnirea cu Blinken.

Rusia a cerut „garanții de securitate obligatorii” care să împiedice Ucraina și Republica Moldova să se alăture vreodată la Organizația Tratatului Atlanticului de Nord și a solicitat Alianței să își retragă forțele la pozițiile pe care le-a deținut în 1997, înainte ca națiunile din Europa Centrală și de Est să se alăture NATO.

SUA și aliații săi din NATO au respins aceste cereri înainte de întâlnirea de vineri de la Geneva.

Blinken a declarat anterior că nu va da nicio garanție scrisă la cererile Rusiei pentru un angajament obligatoriu din punct de vedere juridic al SUA, conform căruia nici Ucraina, nici Moldova nu vor adera vreodată la NATO.

După întâlnirea de la Geneva, Statele Unite s-au angajat să dea un răspuns scris la cererile Rusiei de garantare a securității săptămâna viitoare, a declarat secretarul de stat al SUA, Antony Blinken.

 

Citește și

Ambasada SUA: „Regimul Putin este agresiv şi se bazează pe ameninţări. Stop propagandei false!”

MAE, despre retragerea trupelor NATO din România cerută de Moscova: „O solicitare inadmisibilă”

 

„I-am spus lui Lavrov că, în urma consultărilor pe care le vom avea în zilele următoare cu aliații și partenerii, anticipăm că vom putea împărtăși cu Rusia preocupările și ideile noastre mai detaliat și în scris săptămâna viitoare și am fost de acord cu discuții suplimentare după aceea”, a spus el.

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat că Moscova dorește să publice răspunsul SUA și că îl va întreba pe Blinken dacă SUA au rezerve în acest sens.

SUA se gândesc să evacueze familiile diplomaților din Ucraina

Potrivit Bloomberg, membrii ai familiilor diplomaților vor trebui să se întoarcă acasă, în timp ce angajații neesențiali ar putea pleca voluntar. Un anunț poate veni în câteva zile, potrivit surselor Bloomberg.

SUA au 180 de cetățeni americani și 560 de ucraineni la Ambasada sa din Kiev, potrivit site-ului ambasadei. Aceasta nu include membrii familiilor, așa că numărul cetățenilor americani este probabil mult mai mare.

Un oficial de la Casa Albă a caracterizat o astfel de decizie ca fiind normală, făcând parte dintr-un plan de urgență în cazul în care situația de securitate se deteriorează.

În privința Ucrainei, există deja avertisment de călătorie pentru cetățenii SUA, la cel mai înalt nivel, din cauza situației Covid-19 din țară.

Un diplomat al Uniunii Europene a declarat că ambasadele națiunilor membre au făcut, probabil, planuri de urgență, deși încă nu au fost luate măsuri pentru a trimite acasă membrii familiilor din delegația UE.

The New York Times a raportat la începutul acestei luni căși Rusia a evacuat membri ai familiilor diplomaților ruși și o parte din personalul misiunilor sale diplomatice din Ucraina.

Evaluarea de către SUA a unei evacuări vine pe fondul unor întâlniri diplomatice care până acum nu au reușit să atenueze criza.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te