„Bulgaria se află pe ultima linie pe drumul către Zona Euro”.
Bulgaria, la un pas de Zona Euro
Acest lucru a fost declarat Iliya Lingorski, membru în Consiliul de Administrație al Băncii Naţionale a Bulgariei (BNB), în cadrul unui forum dedicat avantajelor pentru afaceri și economie ale adoptării monedei Euro.
Spre deosebire de România, BNB are un rol mult mai restrând în Bulgaria, care se află pe consiliu monetar din anul 1998, după ce statul a dat faliment.
De atunci, leva, moneda naţională, a fost racordată la paritate fixă la marca germană, iar când Germania a trecut la euro leva a fost racordată la paritate fixă la moneda Euro.
Citeşte şi: Tentativă de asasinare a procurorului-șef din Bulgaria: O bombă, detonată lângă mașina oficialului
Practic, monetar, Bulgaria este condusă de la Banca Centrală Europeană, într-o mare măsură.
„ În virtutea apartenenței Bulgariei la Uniunea Bancară Europeană și a mecanismelor sale-cheie - Mecanismul Unic de Supraveghere și Mecanismul Unic de Restructurare - Banca Națională a Bulgariei (BNB) participă la luarea celor mai importante decizii legate de supravegherea și restructurarea băncilor. în Zona Euro , inclusiv băncile din Bulgaria ”, a subliniat Lingorski.
Banca Naţională a Bulgariei şi Ministerul Finanţelor lucrează împreună la sincronizarea activităţilor organizatorice, tehnice şi de reglementare pentru aderarea ţării noastre la moneda comună europeană, a adăugat el.
Citeşte şi: Bulgaria introduce interzicerea temporară a importurilor de cereale din Ucraina
Conditiile tehnice sunt deja indeplinite:
„Așadar, suntem la început de drum şi suntem şi la final și ne aflăm într-o parte importantă și, aș spune, poate cea mai dificilă a acestui drum, prin aderarea țării noastre la Uniunea Bancară Europeană și a leva la Mecanismul Monetar European”, a spus Lingorski, conform Novinite.
În cadrul forumului, a fost menționat și exemplul Croației, care, după ce a adoptat Euro, de la începutul anului, a cunoscut o creștere a Produsului Intern Brut de 2,8% și o scădere a inflației de la 10% la 8%.
Croaţia este un caz fără precedentt în Europa Centrală şi de Est: Parlamentul de la Zagreb a avut o atitudine mai dură, în disciplina monetară, chiar şi decât Banca Naţională a Croaţiei, intervenind peste activitatea acesteia şi obligând-o să facă paşi mai mari spre Zona Euro.