BNR a crescut rata dobânzii de politică monetară la 4,75% pe an, de la 3,75% pe an

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 06.07.2022 - 13:37
BNR a crescut rata dobânzii de politică monetară la 4,75% pe an. / Foto Inquam Photos/Virgil Simionescu

Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României a hotărât majorarea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 4,75% pe an, de la 3,75% pe an, începând cu data de 7 iulie 2022.

SHARE

”Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României, întrunit în şedinţa de astăzi, 6 iulie 2022, a hotărât următoarele: majorarea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 4,75% pe an, de la 3,75% pe an, începând cu data de 7 iulie 2022; majorarea ratei dobânzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) la 5,75% pe an, de la 4,75% pe an şi creşterea ratei dobânzii la facilitatea de depozit la 3,75%, de la 2,75% pe an, începând cu data de 7 iulie 2022”, arată BNR.

Citește și: Cum lua interlopul Gongoi, fiul Mamei Omida, taxe de protecție de la greii imobiliari ai Capitalei

De asemenea, BNR a decis şi păstrarea controlului ferm asupra lichidităţii de pe piaţa monetară, precum şi menţinerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei şi în valută ale instituţiilor de credit, informează News.ro.

Citește și: PMB vrea ca șoferii să nu mai poată parca gratis în centru. Marchează toate străzile

Rata dobânzii de politică monetară (RPM) reprezintă rata dobânzii utilizată pentru principalele operaţiuni de piaţă si este o parte a Politicii Monetare a Bancii Nationale.

Politica monetară a unei banci centrale influentează cantitatea de moneda aflata in circulație, a cursului de schimb valutar, a dobânzilor din piață si a altor indicatori în vederea realizarii obiectivelor politicii economice.

Rata dobânzii de politica monetară influențează în mod direct cantitatea de moneda aflata in circulatie.

Atunci când rata dobanzii crește, scade oferta de bani, politica monetară este considerată restrictivă, accesul la credite este îngreunat datorită majorării ratelor, consumul populatiei și al întreprinderilor scade, ceea ce duce la temperarea creșterii economice.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.