Prețuri de infarct pe zborurile Tarom: Sendviș 7-9 €, pahar vin 10€ , zacuscă 7,5 €, Plăcintă 7 €/

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 24.01.2023 - 18:40
Foto: Inquam Tarom / Photos / Alexandra Pandrea
Meniu în avioanele Tarom / Foto: Facebook
Meniu în avioanele Tarom / Foto: Facebook
Meniu în avioanele Tarom / Foto: Facebook

Multă vreme, mâncarea oferită la bordul avioanelor Tarom în costul biletului a fost considerată printre cea mai bună și diversificată. Compania are însă pierderi uriașe și, în încercarea de a reduce costurile, a eliminat mesele gratuite și a deschis bistro de „fițe”.

SHARE

De la începutul pandemiei, Tarom le oferă gratuit pasagerilor doar apă, indiferent de durata zborului sau clasa de călătorie, similar companiilor low-cost. Iar de la 1 ianuarie 2023 a lansat un program de sales on board, adică pasagerul poate să-şi aleagă şi să-şi comande contra cost la bordul aeronavelor dacă doreşte să servească ceva de mâncare sau băut.

Citește și: Mesajul sfâșietor al fostului soț al femeii ucise de câini: „Ne vom întâlni în ceruri. Mi-e dor”

„Compania Națională TAROM informează că începând cu data de 1 Ianuarie 2023 pasagerii săi vor beneficia de noi servicii la bordul aeronavelor.

Astfel, pasagerii care achiziționează bilete de avion la Clasa Business vor beneficia de o serie de facilitati incluzând un serviciu de catering special constând într-o varietate de meniuri și o selecție de băuturi premium.

Totodată avem plăcerea de a vă anunța și lansarea noului serviciu de vânzare la bord, care printre altele va cuprinde și o diversitate de produse alimentare și băuturi.

Citește și: Fata ministrului Eduard Novak, campioană la ciclism în Bulgaria. România nu are un velodrom

Achitarea produselor achiziţionate la bordul aeronavelor noastre se va putea face folosind ca instrument de plată cardul (VISA, MasterCard) sau numerar: RON, EUR, respectiv GBP (pe anumite destinații).

Vă așteptăm cu nerăbdare la bordul aeronavelor noastre!”, scrie pe site-ul Tarom.

La Tarom, Euro (€) este egal cu lira sterlină (£)

Bistro-ul de „fițe” de la bordul avioanelor Tarom se numește „Sunny Side Sky Bistro” și, interesant, produsele au același preț în Euro (€) și lire sterline (£), deși între cursurile de schimb ale celor două monede există o diferență consistentă.

De exemplu, pe 19 ianuarie, cursul BNR pentru Euro era de 4,91 lei/€, iar cel al lirei sterline, de 5,58 lei/£. 

Meniu cu preparate recomandate de Chef Jakob Hausmann și prețuri „piperate”, la Sunny Side Sky Bistro

„Vă poftim la un periplu gastronomic cu produse proaspete, naturale, sănătoase şi de cea mai bună calitate, toate
aduse la un loc în propriul nostru Bistro Aerian. Aveţi poftă de o gustare savuroasă, de un desert delicios sau, de ce nu, de un vin ultra-sofisticat? Produsele Sunny Side Sky Bistro sunt Alegerea Naturală la 10.000 de metri deasupra Pământului!”, anunță Tarom.

„Chef Jakob Hausmann, maestru în Arta Culinară, a creat exclusiv pentru pasagerii curselor aeriene o varietate de sendvişuri delicioase preparate cu accent pe calitatea şi prospeţimea ingredientelor româneşti, care să vă satisfacă papilele gustative şi să vă încânte simţurile. Pâinea este densă, cu o aromă aparte şi este făcută numai din ingrediente naturale, cu un conţinut mare de secară”, scrie în deschiderea meniului Sunny Side Sky Bistro de la Tarom. 

Prețuri la Sunny Side Sky Bistro:

-        Sendviș cu salam de Sibiu: 7 €/£, 135 grame

-        Sendviș cu șuncă din Carpați: 7 €/£, 140 grame

-        Gustare picantă din păstrăv afumat: 9 €/£, 131,25 grame

-        Zacuscă picantă din Saschiz: 7,5 €/£, 131,25 grame

-        Fursecuri: 5 €/£, 6 bucăți

-        Sărățele asortate cu cașcaval: 4 €/£, 85 grame

-        Plăcintă cu brânză: 7 €/£, 150 grame

-        Sticluță vin, 375 ml: 10 €/£

-        Supă: 4 €/£

-        Cafea: 4 €/£

-        Apă plată/minerală: 3 €/£, sticla de 0,5 litri

-        Răcoritoare: 3 €/£

-        Suc natural: 5 €/£

-        Whisky/Gin, 50 ml: 6,5 €/£

Tot meniul Sunny Side Sky Bistro îl puteți consulta aici.

La Tarom se plătesc și bagajele

De la finalul anului 2021, Tarom a introdus taxă suplimentară pentru bagajele de cabină. 

„Este activ sistemul de plată a bagajelor. Nu mai este gratuit, este opţional. Este o sursă de venituri adiacente pe care o estimăm că undeva în jur de 3 ani de zile ne va genera în jur de 12 milioane de euro venituri suplimentare. Sunt măsuri pe care începem să le aplicăm, să le adaptăm la provocările actuale ale pieţei şi eu zic că vor fi un adevărat succes pe termen scurt", a declarat directorul general al companiei, mai 2022.

Potrivit acestuia, prin implementarea la bordul aeronavelor TAROM a acestui sistem de plată a bagajelor opţional, compania obţine încasări "undeva între 25 şi 50 de mii de euro pe zi".

"Este un început. Nu este mult, dar este un început. Încă nu suntem puşi la punct cu partenerii noştri care ne deservesc pe aeroporturile internaţionale, dar sunt convins că până la sfârşitul acestui an vom puşi la punct şi cu ei, cu tot ce înseamnă aceste servicii auxiliare la bordul aeronavelor Tarom. Sunt convins că vom ţine în continuare stindardul sus, că avioanele Tarom vor zbura peste tot în Europa şi în lume, dacă va fi cazul, purtând ca şi însemne cele trei culori pe care le iubim cu toţii; roşu, galben şi albastru", a mai spus şeful companiei.

Tarom, pierderi de sute de milioane de euro

Compania aeriană Tarom ar fi pregătită să fie pe profit din anul 2024, conform planului de restructurare actualizat și trimis Comisiei Europene. 

Rezultatele financiare ale TAROM s-au înrăutățit semnificativ începând cu anul 2015, nivelul pierderilor înregistrate crescând masiv, de la o pierdere de 62,93 milioane lei (aproximativ 13 milioane euro) în 2015, la aproape 189 milioane lei (aproximativ 39 milioane euro) în 2018, cu o ușoară scădere pentru 2019, respectiv 174,27 milioane lei (aproximativ 36 milioane euro).

În pandemie, însă, aceste pierderi s-au acutizat, astfel că au ajuns la 439,8 milioane lei în 2020, pentru ca în 2021 să scadă la 327,6 milioane de lei, în condițiile în care și cifra de afaceri a fost de 668,7 milioane lei în 2021, comparativ cu 355,3 milioane lei în 2020.

Mai mult, conform celor mai recent date, TAROM a înregistrat în primul semestru al anului 2022 o pierdere de 208,7 milioane lei (de la un minus de 176,3 milioane lei în perioada similară a anului precedent), la afaceri de peste 453 milioane lei (față de 232 milioane lei în semestrul I din 2021).

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te