BCE face presiuni asupra băncilor și avertizează că actuala criză din energie va duce la falimente

DE Bianca Iosef | Actualizat: 07.10.2022 - 16:28
Clădire Banca Centrală Europeană-Foto: tadviser.com

Banca Centrală Europeană sporeşte presiunile asupra unor bănci pentru a ţine sub control bonusurile pe 2022, în contextul temerilor privind înrăutăţirea perspectivelor economice.

SHARE

Principalul supervizor al băncilor din zona euro le-a spus recent creditorilor individuali că se aşteaptă la reţinere în privinţa plăţilor variabile şi a dividendelor, din cauza îngrijorărilor că actuala criză din energie va duce la falimente. Avertismentele sunt văzute ca o urgenţă, BCE previzionând în scenariul de bază din 2023 o încetinire mai accentuată în zona euro, susţin sursele.

Un purtător de cuvânt al BCE nu a dorit să comenteze informaţia.

Citește și: Medicii spune cum să ne pregătim organismul pentru pelerinaj. „Bolile nu țin cont de sărbătoare”

Sporirea presiunilor vine după ce unele bănci din zona euro, inclusiv UniCredit SpA, Commerzbank AG şi Deutsche Bank AG, au făcut previziuni optimiste privind rezultatele lor, chiar dacă perspectivele economice sunt afectate de majorarea dobânzilor şi de creşterea inflaţiei. De asemenea, creditorii susţin că este puţin probabil să aibă nevoie de provizioane masive, chiar dacă problemele din sectorul energiei afectează Europa.

Citește și: Directorul piețelor din Timișoara, demis. Avea mașină de serviciu un BMW X5. Refuză să-l returneze

BCE este îngrijorată că riscurile sunt subestimate de creditori.

"Există o anumită reticenţă din partea băncilor să se angajeze cu seriozitate în discuţii cu autorităţile de supervizare", consideră Andrea Enria, preşedintele Consiliului de supervizare bancară din cadrul BCE. Acesta a adăugat: "Europa se confruntă cu un şoc sever macroeconomic, iar autorităţile de supervizare trebuie să fie extrem de precaute".

Anterior, BCE ameninţase că va interveni dacă va considera că bonusurile acordate de bănci sunt excesive, în contextul riscurilor economice ridicate.

"Solicităm băncilor individuale să-şi revizuiască traiectoriile privind capitalul pentru a include scenarii macroeconomice adverse suficient de prudente şi actualizate, în special să includă ipoteze privind recesiunea", a declarat recent Enria.

Oficialul a adăugat: "Aceste traiectorii privind capitalul trebuie să fie folosite de bănci când anunţă planuri de distribuire, după un dialog cu echipele lor de supervizare".

Băncile din zona euro tocmai depăşiseră perioada măsurilor impuse în timpul pandemiei, inclusiv politica privind dividendele, când Rusia a invadat Ucraina în 24 februarie, iar perspectivele economice s-au înrăutăţit din nou.

În 2020, Banca Centrală Europeană a cerut băncilor pe care le supervizează să înceteze să mai plătească dividende, pentru a-şi păstra fondurile proprii şi a-şi folosi profiturile în vederea sprijinirii economiei afectate de pandemie. Recent, BCE a ridicat interdicţia plăţii dividendelor şi a răscumpărării de acţiuni, renunţând la o măsură de criză care a forţat creditorii să-şi păstreze capitalul în timpul pandemiei, scrie Agerpres. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te