Bacșișul, trecut separat pe notă și impozitat cu 10%. Proiectul a fost avizat de deputați

DE Mircea Neacșu | Actualizat: 08.11.2022 - 16:46
Bacșiș / Foto: Profimedia

Bacşişul va fi impozitat cu 10%, iar clientul va alege valoarea acestuia, indicând fie suma procentuală, fie suma absolută. Bacșișul va fi trecut distinct pe bonul fiscal eliberat de operatorul economic, conform unui proiect de lege avizat de Comisia de buget finanțe.

SHARE

Liberalul Bogdan Huţucă, preşedintele Comisiei de buget finanţe a Camerei Deputaţilor, a precizat că parlamentarii au identificat alături de reprezentanţii industriei HoReCa şi de Departamentul de politică fiscală din Ministerul Finanţelor, ”o soluţie optimă de reglementare a unui fenomen specific si general acceptat în acest domeniu – acordarea şi respectiv încasarea în mod curent a bacşişului”.

„Comisia de Buget Finanţe din Camera Deputaţilor a identificat alături de reprezentanţii industriei HoReCa şi departamentul de politică fiscală din Ministerul Finanţelor o  soluţie optimă de reglementare a unui fenomen specific si general acceptat în acest domeniu – acordarea şi respectiv încasarea în mod curent a bacşişului. Documentarea făcută pentru acest proiect legislativ a luat in considerare si bunele practici care sunt deja aplicate de mai multe state ale UE dar si de SUA. Astfel, am propus un sistem simplu şi transparent, pentru ca aceste venituri, încasate dintotdeauna în mod curent în unităţile de alimentaţie publică şi distribuite apoi netransparent angajaţilor, să aibă o trasabilitate benefică pentru toate părţile implicate dar şi o fiscalizare rezonabilă”, declarat Bogdan Huţucă.

Citește și: 59% dintre români, „foarte îngrijorați” de facturile la energie. 24% spun că reduc temperatura

„Mecanismul de plată, încasare şi distribuire către angajaţi este extrem de simplu. Clientul alege valoarea bacşişului pe care vrea să-l plătească şi indică pe nota de plată fie suma procentuală, fie suma absolută. Suma urmează a fi trecută distinct pe bonul fiscal eliberat de operatorul economic prestator al serviciului. Acesta din urma asigură distribuirea integrală a bacşişurilor adunate către angajaţi, iar la data plăţii reţine impozitul de 10% si îl virează la bugetul de stat. Deci, angajatul nu va fi obligat să facă nimic în plus fata de momentul actual, doar sa înmâneze clientului nota de plată.

Proiectul de lege, aşa cum a fost adoptat de comisie, stabileşte în mod explicit atât modul de înregistrare contabilă cât şi tratamentul fiscal al sumelor ce reprezintă bacşişul, atât la cel care îl plăteşte, în cazul în care acesta este o persoana juridică dar si la operatorul economic ce îl încasează. Aceste precizări exprese ale legii asigură predictibilitate şi evită interpretările diferite in aplicare”, a explicat Bogdan Huţucă.

Citește și: FOTO Cher are un iubit cu 40 de ani mai tânăr: „Dragostea nu știe matematică”
 
Preşedintele Comisiei de Buget, Finanţe, Bănci arată că bacşişul poate fi plătit atât cu cardul, cât şi în numerar, la opţiunea clientului. 

„În ultimii ani s-a extins plata cu cardul în detrimentul plăţii în numerar. Tocmai de aceea, oferim posibilitatea ca bacşişul să fie plătit de clienţi şi atunci când plătesc cu cardul şi atunci când plătesc în numerar. Dacă clientul este o entitate juridică, atunci el poate înregistra bacşişul ca şi cheltuială de protocol, deductibila in limitele prevăzute de Codul fiscal pentru  cheltuielile de acest tip”, explică Huţucă.
 
De asemenea, legea stabileşte clar că bacşişul astfel reglementat, nu poate fi reconsiderat de către autorităţile fiscale ca venit de tip salarial sau asimilat salariilor, iar in acelaşi timp, în oglindă, nici operatorul economic nu poate înregistra drept cheltuială, distribuirile de bacşişuri  către salariaţi. Deci singura sarcină fiscală stabilită de lege asupra acestor sume este impozitul pe venit de 10%.

Legea urmează să intre la vot în plenul Camerei Deputaţilor, care este for decizional.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te