Ordonanţa care plafonează preţurile a intrat în dezbaterea Parlamentului. În Senat, au fost adăugate deja câteva înlesniri – de exemplu pentru familiile cu mai mulţi copii în şcoală. Pe larg despre ce ar fi cel mai potrivit de făcut în aceste momente dificile, în rândurile de mai jos
În ultimele zile, mulţi dintre dumneavoastră aţi primit de la furnizorul de electricitate o notă de informare privind modificarea contractului prin act adiţional. La E.On, de exemplu, notificarea este clară de la început: „Dată fiind evoluţia crescătoare a preţurilor de achiziţie a energiei electrice şi gazelor naturale înregistrată în ultima perioadă pe piaţa energiei din România, menţinerea preţului contractual actual nu mai poate fi susţinută.” Practic, contractele care până acum funcţionau cu un preţ de 1,55-1,64 lei/kWh vor avea un preţ mai mult decât dublu, respectiv 3,72-5,39 lei/kWh (cu toate taxele, inclusiv TVA). Nu doar E.On, furnizorul dominant în regiune, ci şi ceilalţi operatori au fost nevoiţi să modifice preţurile.
Trebuie menţionat că creşterea de preţ nu va fi resimţită de către marea majoritate a consumatorilor casnici, cei care s-au limitat anul trecut la un consum lunar mai mic de 300 kWh şi care acum nu au trecut de o medie lunară de 255 kWh. Aceste prevederi, valabile până pe 31 august 2023, se găsesc în OUG 119/2022 şi limitează la 68 de bani/kWh pentru cei cu un consum mediu lunar mai mic de 100 kWh în 2021 (pentru primii 255 kWh), respectiv 80 de bani pentru cei care s-au încadrat anul trecut într-un consum lunar de cel mult 300 kWh (de asemenea pentru primii 255 kWh de pe factură). Ce vom face însă după acea dată? Dar dacă depăşim plafonul?
Citește mai mult pe ziaruldeiasi.ro