Se regătește o mega fuziunea în domeniul minier În acest moment, industria minieră este dominată de către compania BH care este valuată la 126 miliarde de dlari.
Alte două companii sunt pe cale să fuzioneze și să răstoane liderul. Este vorba de Rio Tinto și Glencore care - dacă vor fuziona - vor avea o valoare de aproape 160 miliarde de dolari.
Apere un colos de 160.000.000.000$ într-un domeniu unde România a fost lider.
Companiile miniere Rio Tinto Group şi Glencore Plc au demarat discuţiile preliminare pentru o posibilă combinare a activităţilor lor, în ideea de a da naştere unui gigant capabil să rivalizeze cu liderul din industria minieră, BHP Group, transmite agenția Bloomberg, relatează Agerpres.
Potrivit unor surse din apropierea acestui dosar, discuţiile au început încă de la sfârşitul anului trecut. Rio Tinto este a doua cea mai mare companie minieră din lume, cu o valoare de piaţă de aproximativ 104 miliarde de dolari, în timp ce Glencore este evaluată la aproximativ 56 de miliarde de dolari. Comparativ, liderul sectorului minier BHP are o valoare de aproximativ 126 de miliarde de dolari.
România a fost printre mari producători, dar la cărbune
România a fost mare producător de energie pe cărbune, acum 30 de ani. Între 2009 și 2022, a închis termocentrale cu o capacitate totală de peste 7.000 MW, cât 10 reactoare de la Cernavodă. „Neinvestind atâţia ani de zile, a venit şi nota de plată”.
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a declarat că afirmaţiile potrivit cărora România este ”un mare producător de energie” reprezintă un mit.
El a explicat că, în perioada 2009-2022, în România s-au închis capacităţi de producţie care însumau peste 7.000 de megawaţi, echivalentul producţiei a 10 reactoare ale centralei nucleare de la Cernavodă.
Citește și: România a fost mare producător de energie pe CĂRBUNE. Nu mai e. Între 2009 - 2022, a închis 7.000 MW
Prima este lipsa capacităţilor de producţie. Acest mit că România este un mare producător de energie a fost valabil acum 30 de ani, poate şi 20 de ani, dar cert este că, din 2009 până în 2022, în România s-au închis capacităţi de peste 7.000 de megawaţi, deci cât 10 reactoare de la Cernavodă şi toate erau producţie în bandă, cărbune sau gaz.
Citește și: Cât scumpeşte Ordonanţa Trenuleţ factura ta la Energie? Care este cauza?
Ce se întâmplă în industria minieră?
Industria minieră a fost impulsionată de un val de tranzacţii în ultimii ani, în mare parte datorită dorinţei celor mai mari producători de a se extinde în sectorul cuprului. Atât Glencore, cât şi Rio Tinto deţin unele dintre cele mai bune mine de cupru din lume. Cu toate acestea, profitul Rio Tinto, la fel ca şi în cazul BHP, depinde încă în mare măsură de minereul de fier, într-un moment în care expansiunea construcţiilor din China se apropie de sfârşit, iar piaţa minereului de fier se îndreaptă spre o perioadă slabă prelungită.
Glencore, care a mai propus o fuziune cu Rio şi în 2014, a fost una dintre cele mai agresive firme când vine vorba de tranzacţiile din sectorul minier. Fostul său CEO, Ivan Glasenberg, care a avansat oferta anterioară făcută către Rio, deţine în continuare aproximativ 10% din acţiunile companiei.