Angajații români vor putea primi trei vouchere. În ce condiții se acordă stimulentele financiare

DE Alexandra Lupascu | 26.03.2024 - 17:19
Angajații români vor putea primi trei vouchere. În ce condiții se acordă stimulentele financiare Foto: Pexels (fotografie cu caracter ilustrativ)
Angajații români vor putea primi trei vouchere. În ce condiții se acordă stimulentele financiare Foto: Pexels (fotografie cu caracter ilustrativ)

Simona Bucura Oprescu anunță trei noi tipuri de vouchere pentru români.

SHARE

Ministrul Muncii susține că se pregătesc și trei tipuri de vouchere pentru angajații români, pe lângă cele de vacanță. Statul vrea să ofere beneficii mai multe angajaților din mai multe domenii de activitate.

Pentru a obține beneficiile, angajații trebuie să îndeplinească anumite condiții.

”Avem și suntem într-un stadiu destul de avansat cu asta, în această primăvară vrem să lansăm aceste proiecte, avem prin bani europeni proiecte mature pe trei componente.

Una dintre ele se referă la programele de ucenicie, și acum avem programe de ucenicie finanțate prin Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă, dar acestea sunt finanțate de la bugetul de stat și ne dorim să schimbăm cumva finanțarea acestora astfel încât să fie prin bani europeni, pentru creșterea competențelor, fiindcă noi ne dorim ca angajatorii să ofere venituri mai mari angajaților, dar datorită competențelor superioare pe care angajații le au și nu ca o nevoie de a crește veniturile angajaților, ci ca o corelare între venituri și competențele și plus-valoarea pe care angajații o aduc într-o companie din mediul privat, respectiv din mediul public, dacă vorbim despre acesta”, a spus ministrul.

Angajații români vor putea primi trei vouchere. În ce condiții se acordă stimulentele financiare

Deocamdată, nu a fost stabilită valoarea noilor vouchere care se vor oferi.

„Aici vom veni cu trei tipuri de vouchere pe care le vom acorda pentru creșterea competențelor: Competențe digitale, pentru că din păcate aici avem mult de lucru, competențe lingvistice și competențe verzi.

Poate vă întrebați ce înseamnă competențe verzi. Da, trebuie să ne pregătim și pentru meseriile viitorului, și una dintre tendințe o reprezintă adaptarea la meseriile verzi”, mai spune ministrul.

Citește și: Cine mai primește vouchere de vacanță în 2024. Valoarea acestora a crescut la 1.600 de lei

Creșterile salariale și ale pensiilor pun o presiune mare pe bugetul de stat.

”Pentru Ministerul Muncii și Solidarității Sociale, prioritatea mandatului meu o reprezintă piața muncii. Și asta deoarece considerăm că este foarte important să avem o piață a muncii foarte puternică, pentru a avea de unde să plătim salarii și pensii.

Stimularea forței de muncă

Este foarte important să înțelegem nevoia angajatorilor. Dacă acum 10 ani angajatorii trăgeau puternice semnale de alarmă cu privire la fiscalitate, astăzi, cea mai importantă problemă pe care mediul de afaceri, pe care angajatorii o ridică, este legată de lipsa forței de muncă.

Aici este zona în care trebuie să venim cu politici clare, trebuie să venim cu politici fundamentate. Și am făcut și primul pas, fiindcă Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă a finalizat anul trecut proiectul Reconnect, care este un mecanism de anticipare a tendințelor pieței muncii și care leagă ceea ce formează sistemul de educație din România, fie că discutăm despre licee, universități, învățământ dual, de nevoile angajatorilor și de realitatea pieței muncii, astfel încât să putem să luăm decizii fundamentate”, a explicat Simona Bucura Oprescu. 

Citește și: Cu ce sumă va crește valoarea voucherelor de vacanță din 2024? Care „bugetari” nu le mai primesc?

În România suntem aproape de această pondere, fiindcă anul trecut, de la 1 octombrie, avem salariul minim de 3300 de lei, am avut 6789 salariul mediu brut folosit la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat, prin urmare suntem acolo, dar, pe lângă asta, ne dorim atât pentru mediul privat cât și pentru mediul public, să stimulăm performanța.

Este foarte important să legăm ceea ce primești de ceea ce ai capacitatea să faci, de ceea ce ai capacitatea să oferi, atât către angajatorul tău, cât și către societatea românească”, a mai spus Simona Bucura-Oprescu.

Care sunt cei 1,5 milioane de români care vor primi 400 de lei în plus la salariu din vară

Numărul salariaților cu salariul minim pe economie conform ultimelor date statistice era de aproximativ 1,5 milioane.

Începând cu data de 1 ianuarie 2023, salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată, prevăzut în Legea nr. 53/2003 din Codul muncii, republicată, cu modificările și completările ulterioare, se stabilește în bani, fără a include sporuri și alte adaosuri, la suma de 3.000 lei lunar, pentru un program normal de lucru în medie de 165,333 ore pe lună, reprezentând 18,145 lei/oră.

Citește și: Val de angajări la stat, înainte de „austeritatea” promisă de Ciolacu. 3 posturi, la Cancelaria sa

Salariul minim în România a fost majorat de la 2.550 de lei brut în 2022 la 3.000 de lei brut în 2023 și de la 3000 la 4000, în Construcții. Ulterior, pe 1 ianuarie 2024, salariul a crescut cu încă 300 de lei.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te