Alocațiile copiilor ar urma să fie dublate. Când se va întâmpla și de cine depinde

DE Alin Crișan | 28.09.2022 - 19:44
Alocație - Foto: Pixabay

Parlamentul a adoptat tacit o iniţiativă legislativă a unor deputaţi liberali prin care se propune dublarea alocaţiilor pentru susţinerea familiilor.

SHARE

"România traversează una dintre cele mai grave perioade din punct de vedere demografic, aceasta manifestându-se printr o reducere progresivă a natalităţii prin migraţia masivă a tinerilor către state dezvoltate ale Uniunii Europene şi prin îmbătrânirea puternică a populaţiei rezidente. Se estimează că după anul 2030, criza demografică va avea un impact nefavorabil puternic atât asupra bugetului general consolidat cât şi asupra potenţialului economiei naţionale", se arată în expunerea de motive a iniţiativei legislative.

Citește și: Când vezi în meniu cotlet de zebră sau de crocodil trebuie să suni la poliție. Ce oficial crede asta

Iniţiată de deputaţii PNL Robert Sighiartău, Alexandru Andrei, Liviu Balint, Adrian Cozma, Laurenţiu Leoreanu, Sorin Moldovan, George Stângă, propunerea legislativă este menită să încurajeze natalitatea.

Potrivit Legii 277/2010, familia este formată din soţ, soţie şi copii care locuiesc împreună şi se află în întreţinerea acestora. Se consideră familie şi bărbatul şi femeia necăsătoriţi, cu copiii lor şi ai fiecăruia dintre ei, care locuiesc şi gospodăresc împreună, dacă aceasta se consemnează în ancheta socială.

Citește și: Ciucă explică de ce nu a făcut remanieri: „Nu au fost probleme deosebite. Ar fi stagnat măsurile”

"Pentru familia al cărei venit mediu lunar pe membru de familie se situează până la 0,80 ISR inclusiv, cuantumul lunar al alocaţiei este de 0,328 ISR pentru familia cu un copil 0,656 pentru familia cu doi copii, 0,984 pentru familia cu trei copii şi 1,312 pentru familia cu cel puţin patru copii. Pentru familia al cărei venit mediu lunar pe membru de familie se situează peste 0,80 ISR şi până la 1,6 ISR inclusiv, cuantumul alocaţiei este 0,3 ISR pentru familia cu un copil, 0,6 ISR pentru familia cu doi copii, 0,9 ISR pentru familia cu trei copii şi 1,2 ISR pentru familia cu patru copii", se arată în propunerea legislativă.

Familia monoparentală este formată dintr-o persoană singură şi copiii aflaţi în întreţinerea ei şi care locuiesc împreună cu aceasta.

"Pentru familia monoparentală al cărei venit mediu lunar pe membru de familie se situează până la 0,8 ISR inclusiv cuantumul lunar la locaţiei este 0,428 ISR pentru familia cu un copil, 0,856 ISR pentru familia cu doi copii, 1,284 pentru familia cu trei copii şi 1,712 pentru familia cu cel puţin patru copii şi mai mulţi. Pentru familia monoparentală al cărei venit mediul lunar pe membru de familie se situează peste 0,8 ISR şi până la 1,6 ISR, cuantumul alocaţiei este 0,408 pentru familia cu un copil, 0,816 pentru familia cu doi copii ,1,224 pentru familia cu trei copii şi 1,632 pentru familia cu cel puţin patru copii", mai arată propunerea legislativă.

Citește și: VIDEO Un OZN a apărut pe noua siglă a Comunității de Informații a SUA, ca „amenințare aeriană”

Valoarea ISR a crescut de la 1 martie de la 500 de lei la 525,5 lei, fiind actualizată cu rata medie a inflaţiei.

Termenul de dezbatere şi vot în Senat a propunerii legislative de modificare a Legii 277/2010 privind alocaţia pentru susţinerea familiei s-a împlinit pe 19 septembrie, actul normativ fiind trimis Camerei Deputaţilor, for decizional în acest caz.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te