Analistul economic Adrian Negrescu a desființat efectiv proiectul modulului e-TVA care stabilește că prevederile referitoare la obligația privind transmiterea Notei justificative privind diferențe e-TVA, pentru că aceasta adaugă straturi suplimentare de complexitate și costuri.
„La prima vedere, e-TVA pare o soluţie ideală pentru a sincroniza datele firmelor cu cele ale ANAF, cu scopul de a elimina, digital, orice probleme din zona de TVA. Dincolo de scopul nobil, în sine, de a digitaliza toate formalităţile de plată a taxelor către stat, e-TVA se dovedeşte a fi, în momentul de faţă, o dovadă clară a incompetenţei celor care decid în Ministerul de Finanţe.
Adrian Negrescu: e-TVA e una dintre cele mai toxice și lipsite de sens măsuri adoptate de Finanțe
E o dovadă că oamenii de acolo habar nu au cum se calculează taxele, cu ce se ocupă contabilii, cum se fac plăţile în economie.
Dincolo de justificările penibile ale ministrului Boloş, care a încercat să justifice introducerea e-TVA prin gaura uriaşă de încasări a statului pe zona de TVA, pare că ministrul nu ştie un lucru elementar – faptul că ANAF va colecta toate datele complete din zona e-urilor noi introduse abia de la 1 ianuarie 2025.
Altfel spus, fără să aibă toate datele de la firme, ANAF va trimite firmelor sute de mii de deconturi precompletate privind plata TVA fără să aibă toate datele necesare. Iar firmele, în termen de 10 zile, sub imperiul amenzilor, să încerce să desluşească cum a ajuns Fiscul la acele date”, susține analistul, într-o declarație pentru Newsweek.
Blocarea firmelor mici
Adrian Negrescu mai spune că în mod normal, ar trebui ca decontul precompletat de TVA să cuprindă şi datele exacte, fără nelămuriri, privind modul de calcul al ANAF.
„În plus, în loc să lase firmelor un termen mai lung, de 45 de zile, să vină cu clarificări, să ceară ANAF-ului informaţii etc., statul va veni cu amenzi. Pentru că, de fapt, pare că acesta este scopul e-TVA, să crească încasările din amenzi.
«Profesioniştii» din Min. Finanţelor mai ignoră o altă situaţie elementară – că multe firme au optat pentru plata TVA la încasarea facturilor. Prin noua ordonanţă, practic li se ia acest drept, iar efectele vor fi dezastruoase.
Citește și: Ce se întâmplă cu aplicarea e-TVA. Explicațiile lui Marcel Boloș, după întâlnirea cu contabilii
Antreprenorii vor trebui să vină cu bani de acasă ca să plătească TVA-ul înainte să încaseze de la client. O aberaţie care va îngropa sute de mii de firme mici şi mijlocii.
De ce face statul asta? Pentru că are nevoie de bani acum și nu îl interesează nimic altceva.
În esență, e-TVA e una dintre cele mai toxice și lipsite de sens măsuri adoptată vreodată de Ministerul Finanțelor, o decizie care va provoca efecte negative uriașe în economie.
Măsura nu trebuie amânată, trebuie anulată pentru că, în forma actuală, e-TVA va putea să funcționeze în România la «Paștele Cailor»’’, a precizat Adrian Negrescu.
Pasul înapoi
Ulterior, ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, a anunţat noutăţi pe tema decontului de TVA precompletat, instrument vital pentru combaterea evaziunii fiscale şi atragerea sumelor real datorate la bugetul de stat consolidat, el afirmând că în urma şedinţei de lucru cu reprezentanţii Corpului Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România au convenit abrogarea prevederilor referitoare la nota de justificare privind difenţele de TVA şi prorogarea termenului de intrare în vigoare pentru notele de diferenţe TVA.
Citește și: Colectarea la buget a crescut cu peste 100%. Avem venituri mai mari din TVA şi din accize
În plus, s-a decis prelungirea termenului pentru notificarea de conformare pentru diferenţele de TVA până la data de 25 a lunii următoare pentru luna precedentă şi revizuirea cuantumului amenzilor.