Colectarea la buget a crescut cu peste 100%. Avem venituri mai mari din TVA şi din accize

DE Florin Budescu | Actualizat: 14.06.2024 - 09:53
Colectarea la buget a crescut cu peste 100%. Avem venituri mai mari din TVA şi din accize - Foto: INQUAM PHOTOS/Octav Ganea

Colectarea la buget a crescut cu peste 100%. Avem venituri mai mari din TVA şi din accize. ANAF anunţă o creştere de 122,1% a colectării veniturilor bugetare nete, în luna mai.

SHARE

Colectarea la buget a crescut cu peste 100%. Avem venituri mai mari din TVA şi din accize. ANAF anunţă o creştere de 122,1% a colectării veniturilor bugetare nete, în luna mai, comparativ cu aceeaşi lună de anul trecut.

Cea mai mare creştere este accize: 187,1%. Pe locul al doilea e colectarea contribuţiei la bugetul asigurărilor sociale de sănătate, unde creşterea e de 141,0%.

Colectarea la buget a crescut cu peste 100%. Avem venituri mai mari din TVA şi din accize

”Activitatea Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală din luna mai s-a concretizat prin colectarea veniturilor bugetare nete în sumă de 35,97 mld. lei, ceea ce reprezintă: creştere de 122,1% - indice nominal, în sume absolute cu 6,52 mld. lei mai mult decât în mai 2023 (29,45 mld. lei); un grad de realizare de 100,4% a programului de încasări venituri bugetare, respectiv un plus de 0,13 mld.lei faţă de programul comunicat de Ministerul Finanţelor (35,84 mld.lei)”, transmite instituţia.

Veniturile mai mari la buget sunt importante pentru că aceşti bani pot fi folosiţi la investiţii de stat, mărirea salariilor bugetare, ori a pensiilor şi alte tipuri de cheltuieli sistemice fundamentale pentru funcţionarea statului.

Citeşte şi: De ce continuă să lucreze mulţi dintre români la negru? Ce ar trebui să se întâmple cu TVA?

Cele mai importante creşteri în colectarea veniturilor bugetare au fost înregistrate la contribuţia la bugetul asigurărilor sociale de sănătate, plus de 1,7 mld.lei, (unde este un plus de 141,0%.

În primele cinci luni ale anului 2024, s-au colectat venituri bugetare nete în sumă 175,19 mld. lei, ceea ce reprezintă o creştere de 117,8% (indice nominal), în sume absolute, cu 26,52 mld. lei mai mult decât în perioada similară de anul trecut, conform News.ro.

Citeşte şi: Noi modificări la Codul Fiscal privind TVA-ul. Se aplică de la 1 ianuarie 2024

Ponderea în PIB a veniturilor nete colectate de ANAF, în primele cinci luni ale anului 2024, este de 9,9%. Cele mai importante creşteri în colectarea veniturilor bugetare s-au consemnat la categoriile de impozite, taxe şi contribuţii ce au intrat sub incidenţa recentelor modificări legislative.

Astfel, la taxa pe valoarea adăugată există un plus de 5,78 mld. lei, (ceea ce reprezintă o creştere de 116,4%); la impozitul pe profit, un plus de 2,75 mld.lei, (adică o creştere de 137,7%), iar la impozitul pe venit un plus de 3,4 mld.lei (adică creştere de 119,4%).

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te