Aberațiile lui Călin Georgescu: de ce NU poate naționaliza marile companii străine? Într-un interviu acordat Politico, alesul-surpriză pentru turul al doilea al votului pentru președintele României, Călin Georgescu, susţine că va reversa marile privatizări făcute în 30 de ani, în primele 100 de zile de mandat.
Este o temă ce apelează la sensibilitatea unor români - greu de aplicat însă într-un stat membru UE și de către un președinte care nu ar controla și Guvernul. El se arată ostil investițiilor străine din România și indică și unele firme în acest sens.
Aberațiile lui Călin Georgescu: de ce NU poate naționaliza marile companii străine?
„Dacă astăzi, la fel ca poporul român, plătesc pentru apă, știți cui îi plătesc? Plătesc unei firme franceze care nu a investit, nu a contribuit cu un cui, dar colectează banii. Plătesc, de asemenea, unei companii străine pentru gazele naturale.
Plătesc pentru electricitate unei alte companii străine. Îmi cumpăr benzina, benzina mea, și cui îi plătesc? Tot unui străin”, a declarat Călin Georgescu.
În ceea ce privește modul în care ar combate aceste companii din sectoarele-cheie ale utilităților, Georgescu a criticat faptul că activele de valoare ale țării au fost vândute în mod nepotrivit, într-un val obscur de privatizări care a urmat căderii comunismului.
Citeşte şi: Mircea Cărtărescu cheamă la vot contra lui Călin Georgescu: Nu vrem afară din Europa
El a promis că în primele 100 de zile de mandat va încerca să recupereze aceste active. „Mă interesează ca poporul român, nu străinii, să dețină proprietăți în țara mea”, a subliniat Georgescu. Întrebat despre amploarea planurilor sale de a recupera aceste active, el a precizat:
„Mă refeream la recuperarea a ceea ce a fost privatizat și privatizat în mod greșit. În România, nici o privatizare nu este justificată.” Conform Constituției României, președintele are un rol mai mult simbolic și de reprezentare în economie, fără a avea atribuții executive directe.
Dacă doreşte să facă astfel de schimbări, are nevoie de o majoritate de guvernare şi parlamentară solidă. Statele care şi-au permis să facă astfel de lucruri au avut de-a lungul timpului mari probleme cu investitorii, conform Profit.ro.
Citeşte şi: Călin Georgescu, aliniat Kremlinului. Vrea „naționalizarea” companiilor străine, exact ca Putin
Rusia a renunţat la mari investitori din domeniu, pe perimetrele gazeifere şi petroliere Sahalin, companii de top la nivel global.
Cât despre impactul unei astfel de măsuri în România, 11.000 de salariaţi are în România OMV Petrom, Dacia Renault are 11.457, Ford România are 6.000, iar mai mult dintre salariaţii români lucrau în anul 2022 în multinaţionale, conform ZF.
În iunie, anul acesta, Statistica arăta că în România lucreazp cam 7,2 milioane de oameni. Este greu însă să faci calcule, pentru că nu toate transnaţionalele au cumpărat foste întreprinderi comuniste. Investiţiile străine directe în România se ridică la aproape 120 de miliarde de euro, adică aproape jumătate din PIB-ul ţării.
Citeşte şi: Alexandr Dughin, ideologul lui Putin, îl laudă pe Călin Georgescu: "România va fi parte a Rusiei"
Mai apoi, există foste întreprinderi de stat comuniste care au trecut prin mai mulţi proprietari privaţi. Fosta uzină Automobile Craiova a fost deţinută întâi de sud-coreenii de la Daewoo Motors. Ce faci, reversezi, luând uzina de la Ford?
La fel de absurd ar fi să iei Combinatul Siderurgic de la Galaţi, care a fost privatizat cu Mittal Steel, iar acum are cu totul alt proprietar, grupul Liberty. Ce spune Călin Georgescu denotă o totală necunoaştere a felului în care funcţionează afacerile în lumea contemporană.
Şi de ce anume stau astfel lucrurile. Anume, statele caută mari investitori pentru unele afaceri, pentru că nu au disponibilul financiar necesar pentru acele afaceri pe piaţa internă. Iar lucrul acesta se întâmplă peste tot în lume.