Cine e bărbatul care pierdut 100 miliarde $ în câteva zile. Nu avea studii și a crescut cu 7 frați

DE Elena Andrei | Actualizat: 02.02.2023 - 17:49
Gautam Adani/Foto: Profimedia Images

Cel mai bogat om din Asia, miliardarul indian Gautam Adani, a pierdut peste 100 de miliarde de dolari în câteva zile, în urma unui raport de fraude. Compania s-a apărat oprind vânzarea de acțiuni, în timp ce investitorii așteptau să cumpere ieftin.

SHARE

Compania Adani Enterprises a declarat că va returna investitorilor 2,5 miliarde de dolari.

Decizia nu va avea niciun impact asupra "operațiunilor noastre existente și a planurilor noastre viitoare", a declarat Adani.

În urmă cu două săptămâni, era cel mai bogat om din Asia și al treilea cel mai bogat din lume. Căderea a început cu o firmă de investiții americană care a făcut reclamații de fraudă împotriva firmelor din Grupul Adani.

În ultimele zile, valoarea de piață a companiilor grupului a scăzut cu 108 miliarde de dolari.

Adani însuși a pierdut 48 de miliarde de dolari din averea personală, iar acum se află pe locul 16 pe lista Forbes a miliardarilor în timp real.

Acțiunile Adani Enterprises, compania emblematică a conglomeratului său,  urmau să fie puse în vânzare la 25 ianuarie, în cadrul celei mai mari oferte de acțiuni din India.

Cu o zi înainte, însă, firma de investiții Hindenburg Research cu sediul în SUA  a publicat un raport în care acuză grupul Adani de „zeci de ani de manipulare nerușinată" a acțiunilor și de fraudă contabilă.

Hindenburg este specializată în "short-selling", adică în pariuri împotriva prețului acțiunilor unei companii în așteptarea scăderii acestuia.

În timp ce piața continua să se prăbușească, Adani Group a emis o replică detaliată - de peste 400 de pagini - și a calificat raportul Hindenburg drept un "atac calculat la adresa Indiei".

Grupul Adani are șapte companii cotate la bursă care operează într-o gamă largă de sectoare, inclusiv comerțul cu mărfuri, aeroporturi, utilități, porturi și energie regenerabilă.

Citește și

Împuşcături pe străzi, la Iaşi. Un bărbat a fost adus la spital, cu plagă împuşcată, zona cervicală

Măştile lui Victor Piţurcă erau lipite manual. Instalaţiile aduse de fostul selecţioner nu mergeau

Multe bănci indiene și companii de asigurări de stat au investit sau au împrumutat miliarde de dolari unor companii legate de grup.

Când a început vânzarea de acțiuni Adani Enterprises, la 25 ianuarie, doar 3% din acțiunile sale au fost subscrise până în a doua zi, deoarece investitorii de retail au stat deoparte.

Aliat al premierului indian Narendra Modi, Adani se confruntă de mult timp cu afirmații din partea politicienilor din opoziție care susțin că a beneficiat de pe urma legăturilor sale politice, ceea ce el neagă.

Multe bănci indiene și companii de asigurări de stat au investit sau au împrumutat miliarde de dolari unor companii legate de grupul Adani.

Investitorii instituționali străini și fondurile corporative au sprijinit grupul. La 30 ianuarie, International Holding Company din Abu Dhabi, susținută de un membru al familiei regale din Emiratele Arabe Unite, a investit 400 de milioane de dolari în vânzarea de acțiuni.

Într-un impuls de ultim moment, magnații indieni Sajjan Jindal și Sunil Mittal au subscris, de asemenea, la vânzarea de acțiuni în nume personal, potrivit Bloomberg.

Însă, analistul Ambareesh Baliga a declarat pentru Reuters, după vânzarea acțiunilor, că grupul nu a reușit să își îndeplinească obiectivul de a "lărgi baza acționariatului".

Acțiunile diferitelor companii ale grupului au continuat să scadă.

Adani s-a născut la 24 iunie 1962 în clanul Gujarati Jain din Ahmedabad, Gujarat, în familia unui mic comerciant cu textile care avea opt copii.

A abandonat școala și nu și-a terminat niciodată studiile. Adani era pasionat de afaceri, dar nu de afacerea cu textile a tatălui său.

În 1981, fratele său mai mare, Mahasukhbhai Adani, a cumpărat o unitate de mase plastice în Ahmedabad și l-a chemat să conducă operațiunile. Această întreprindere s-a dovedit a fi poarta de intrare a lui Adani în comerțul mondial prin intermediul importurilor de clorură de polivinil (PVC).

În 1988, a înființat Adani Exports, cunoscută în prezent sub numele de Adani Enterprises, holdingul Grupului Adani. Compania s-a ocupat în special de produse agricole și energetice.

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te