PIB-ul nominal al României ar putea depăși 700 miliarde de euro în 2034 și se poate apropia de 800 de miliarde de euro în 2035, la un ritm de creștere reală de aproximativ 3% anual și o inflație medie similară, susțin economiștii.
Aceste estimări ar poziționa România în competiție cu țări precum Austria și Suedia pentru top 10 economii din Uniunea Europeană.
Totodată, nivelul de trai al românilor se va îmbunătăți semnificativ, fiind reflectat de creșterea PIB-ului pe cap de locuitor, exprimat în paritatea puterii de cumpărare (cât de mult pot cumpăra cetățenii unei țări cu venitul lor, comparativ cu cetățenii altor țări).
800.000.000.000 € ar putea ajunge PIB-ul României, în 10 ani, dublul celui de acum. Care sunt condiţiile
Astfel, de la aproximativ 55% din media Uniunii Europene în 2013, România a urcat deja la aproape 80%, în prezent.
„Până în 2035, ne așteptăm la o economie robustă, matură și diversificată, cu un echilibru mai bun între cererea internă și oferta locală.
Sectoare precum IT, Construcții și Auto pot deveni coloana vertebrală a economiei, alături de industrii încă emergente în prezent, precum Energia regenerabilă.
Citeşte şi: Unde se duc banii statului? Deficitul bugetar a crescut în primele 3 luni din 2025: e 2,28% din PIB
Modernizarea infrastructurii fizice și digitale, alimentată de fondurile europene, va reduce decalajele de dezvoltare regională.
În ansamblu, până în 2035, avem șanse reale de a atinge niveluri fără precedent de prosperitate”, declară economistul Valentin Tătaru de la ING România, citat de Mediafax.
Principala problemă, ştie Newsweek, cu această creştere economică foarte bună, e că nu se regăseşte în veniturile populaţiei decât în mult mai mică măsură decât ar trebui.
Citeşte şi: Mihai Daraban: România are nevoie ca minimum 15% din PIB să fie realizat de industria turismului
Aceasta pentru că banii, în loc să fie folosiţi pentru investiţii, imediat cum apare spaţiu fiscal, sunt pierduţi în plăţi sociale cu scop electoral: măriri de salarii bugetare, pensii şi foarte multe alte plăţi sociale.
Absorbția eficientă a banilor europeni (aproximativ 28 miliarde de euro din PNRR până în 2026 și încă aproximativ 50 miliarde alocate prin bugetul UE 2021-2027) poate stimula modernizarea infrastructurii și a capitalului uman, generând un „salt major” al economiei, arată analiza citată.
Noi clădiri de birouri din centrul de business Floreasca - Pipera, din Bucureşti - Foto: INQUAM PHOTOS/George Călin
De asemenea, tendința de nearshoring (relocarea producției mai aproape de piețele vestice) poate transforma România într-o destinație preferată pentru investiții noi, atât timp cât forța de muncă rămâne disponibilă și competitivă.