3.300 lei/lună, spor pentru directorul de la „spălarea banilor”. Omul de serviciu, spor de 1.000 lei

DE Petre Bădică | Actualizat: 31.03.2021 - 00:59
Laurențiu Baranga, fostul președinte al Oficiului de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor, a fost reținut pentru înșelăciune / Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Sporurile pentru condiții de muncă se acordă tuturor angajaților din sectorul de stat și în același procent. Având cele mai mari salarii, șefii primesc cele mai mari sporuri.

SHARE

Cele 27 de miliarde de lei cât ne costă sporurile pentru condiții de muncă pentru angajații din sectorul bugetar nu se adună doar de la șefi. E adevărat că șefii sau directorii din primării, Consilii județene, prefecturi, ministere, regii și administrații primesc sporuri de muncă de peste 2.000 de lei și pot ajunge la 5.000 de lei (sporul maxim luat de președintele CCR, Valer Dorneanu).

Citește și: Sporuri: bucătarul deputaților - 500 lei; șoferul lui Dorneanu – 700; secretara lui Iordache – 400

Dar sporurile se dau, păstrându-se proporțiile, până la ultimul angajat.

Sporuri între 1.000 – 1.400 de lei pe lună primesc angajații cu răspundere limitată: economiști, juriști, consilieri, contabili.

O categorie intermediară se referă la personalul auxiliar din instituțiile cu salarii foarte mari. De exemplu IT-iștii din justiție, de la Curtea de Conturi sau CCR primesc și ei sporuri de peste 1.000 de lei. Grefierii primesc (3) sporuri care ajung și la 2.000 de lei

Există însă și o categorie de bugetari care strâng sub 1000 de lei pe lună din sporuri. Ei nu iau decizii. O parte dintre ei, nu au studii superioare: șoferi, curieri, muncitori, paznici.

Citește și: Director de aviație: 5.000 lei/lună din șase sporuri & indemnizații. Bani din „consemn la domiciliu”

Prin legea salarizării unitare din 2017 se acordă sporuri de condiții vătămătoare în cuatum diferit â pentru angajați care lucrează în aceeași locație. Explicația o constituie faptul că sporul se calculează prin aplicarea procentului maxim prevăzut de lege la salariul brut al angajatului (15)%.

Un exemplu edificator pentru situația de mai sus este la Oficiul Național de Prevenire și Combatere a Banilor.   

Directorul General câștigă suma de 11.000 de lei la care se adaugă o indemnizație de 1.100 de lei pentru că are un doctorat, 1.666 de lei spor de informații clasificate și 1.666 de lei spor pentru condiții vătămătoare de muncă. Total sporuri 3.332 lei

Analistul financiar grad II câștigă  8.864 de lei, la care se adaugă, 934 lei spor de informații clasificate și 1.307 lei spor pentru condiții vătămătoare de muncă.

Îngrijitorul clădirilor câștigă  3.280 de lei, la care se adaugă, 492 lei spor de informații clasificate și 492 lei spor pentru condiții vătămătoare de muncă

Sediul Oficiului se află în centrul Bucureștiului, lângă Spitalul Colțea.

Absurditatea acordării sporului de informații clasificate rezidă din faptul că pentru cel care divulgă secrete de serviciu legea oferă pedepse și nu beneficii.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te