21.000 lei, salariul plătit muncitorilor străini de către patronii din România. Ce meserie se caută

DE Alexandra Lupascu | Actualizat: 07.03.2024 - 07:27
21.000 lei, salariul plătit muncitorilor străini de către patronii din România. Ce meserie se caută Foto: Pexels (fotografie cu caracter ilsutrativ)

Piața muncii din România s-a extins foarte mult în ultimii ani, iar firmele au început să angajeze persoane din alte țări. Unele domenii oferă venituri lunare care pot ajunge până la 21.000 de lei.

SHARE

Există anumite domenii de activitate unde forța de muncă este extrem de necesară. Firmele găsesc c greu oameni pe care să îi angajeze motiv pentru care au recurs la o nouă formulă pe piața muncii: angajații străini.

Numărul străinilor angajați în România, creștere de 30% într-un an. În ce domenii muncesc? Atunci când vedem străini care fac lucrurile pe care românii refuză să le facă, trebuie să înţelegem ce se întâmplă.  

Faptul că într-un an numărul angajaţilor străini a crescut de la 103.287, la 130.457, demonstrează că avem o problemă.

21.000 lei, salariul plătit muncitorilor străini de către patronii din România. Ce meserie se caută

Newsweek a explicat anterior că, matematic, dacă îi scădem din numărul total al românilor, prezenţi în statistici, pe cei aflaţi în Muncă, pe pensionari şi pe minori, rezultă o forţă de muncă nefolosită, de ordinul milioanelor de persoane.

Citeşte şi: Cine sunt străinii din Germania cu cele mai mari salarii? Pe ce loc se află românii

Sunt aşa-numiţii NEET's, adică cetăţeni români care nu sunt prezenţi nici în sistemul de Educaţie, nici nu muncesc oficial, nu se formează profesional şi ori lucrează la negru, ori trăiesc din ajutoare sociale sau stau pe banii părinţilor.

Ca să rezolvăm această problemă, trebuiem să ştim câţi sunt şi care sunt, nominal. Asta e posibil numai după informatizarea unor baze de date: ANOFM / Inspecţia Muncii, REVISAL, Fiscul - şi conexarea lor. Astfel ca, la o simplă interogare, să aflăm ce se întâmplă cu Gheorghe N. Ionescu, din Oneşti.

Şi să găsim soluţiile adecvate. Până atunci, ne uităm cum creşte cifra străinilor care vin în aspiratorul de forţă de muncă România, conform Ministerului Muncii.

Citeşte şi: O țară în Nordul Europei expulzează străinii ce nu câștigă 2300 €/lună. Austria ar putea face la fel

Cei mai mulţi salariaţi cu contracte active, 27.777, figurau în statisticile oficiale, la 15 decembrie anul trecut, în Industria Prelucrătoare.

Alţi 25.625 erau angajaţi în Construcţii. Încă aproape 20.000 lucrau în Comerţ, iar în HoReCa puţin peste 15.000.

Pur şi simplu, sunt munci pe care românii nu vor să le facă în ţară, pentru că sunt plătite sub pretenţiile lor financiare, iar atunci, pentru că trebuie cineva angajat, sunt angajaţi străinii veniţi din ţări mai sărace, care acceptă salarii mai mici.

Industria extractivă include extragerea mineralelor existente în natură sub formă solidă (cărbune și minereuri), lichidă (țiței) sau gazoasă (gaze naturale).

În acest domeniu, angajații străini pot primi salarii care ajung la 21.000 de lei /lunar brut.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te