Românii se află printre muncitorii din Germania care au salarii de câteva mii de euro, lunar, însă nu ei sunt cei cu cele mai mari venituri.
Institutul pentru Economie din Germania a publicat o analiză referitoare la salariile muncitorilor străini din această țară, în comparație cu veniturile lucrătorilor germani. Iată ce rezultate sunt.
Cine sunt străinii din Germania cu cele mai mari salarii? Pe ce loc se află românii?
Se constată un decalaj serios între salariul mediu încasat de un german și cel încasat de un muncitor de altă naționalitate.
Dintre lucrătorii străini, indienii câștigă cel mai mult în Germania și au reușit să își mărească semnificativ avansul salarial față de anul precedent.
Citește și: Ce alocație primesc copiii români care locuiesc în Germania. De 5 ori mai puțin iau cei din România
Salariul mediu al angajaților germani cu normă întreagă la sfârșitul anului 2022 a fost de 3.785 de euro, cu 904 euro mai mare decât salariul mediu ale persoanelor de naționalitate străină.
Dintre cetățenii străini, salariile persoanelor cu cetățenie indiană sunt cu mult înaintea acestora, cu 5.227 de euro. Acest lucru se datorează faptului că mulți indieni sunt angajați în profesii academice STEM (Știință, Tehnologie, Inginerie și Matematică), transmite stiridiaspora.ro.
Angajații cu normă întreagă de naționalitate bulgară au salarii lunare medii relativ scăzute, de 2.339 euro (2021: 2.164 euro), cei din România 2.444 euro (2021: 2.262 euro), iar cei din Siria încasează lunar, în medie, 2.519 euro (2021: 2.314 euro).
Citește și: Românii pot obține mai ușor cetățenia germană, chiar după 3 ani. Trebuie să respecte unele condiții
În ultimii 10 ani, imigrația va deveni din ce în ce mai importantă pentru asigurarea forței de muncă calificate și a avut deja un efect important asupra creșterii ocupării forței de muncă în Germania.
În timp ce numărul angajaților germani care fac obiectul contribuțiilor de asigurări sociale a crescut cu 8,4% între sfârșitul anului 2012 și sfârșitul anului 2022, ocuparea forței de muncă în rândul cetățenilor străini a crescut cu 128,5% în aceeași perioadă (calcule proprii pe baza BA, 2023a).