1.000.000 de lucrători vor dispărea în fiecare an. Ministrul Muncii trage un semnal de alarmă

DE Alexandra Lupascu | 10.10.2024 - 17:42
1.000.000 de lucrători vor dispărea în fiecare an. Ministrul Muncii trage un semnal de alarmă foto: Pexels (fotografie cu caracter ilustrativ)
1.000.000 de lucrători vor dispărea în fiecare an. Ministrul Muncii trage un semnal de alarmă foto: Pexels (fotografie cu caracter ilustrativ)

Reducerea deficitului de forţă de muncă este prioritară a subliniat, joi, ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, la Reuniunea Miniştrilor pentru Ocuparea Forţei de Muncă şi Politici Sociale de la Budapesta, potrivit unui comunicat al ministerului.

SHARE

Ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale a participat joi la Reuniunea Miniştrilor pentru Ocuparea Forţei de Muncă şi Politici Sociale din Uniunea Europeană (EPSCO) desfăşurată la Budapesta, în cadrul Preşedinţiei Ungariei a Consiliului UE. Dezbaterile s-au concentrat pe găsirea de soluţii pentru rezolvarea uneia dintre cele mai mari provocări cu care se confruntă majoritatea ţărilor europene, inclusiv România: deficitul de forţă de muncă şi valorificarea potenţialului neexploatat al grupurilor subreprezentate, mai ales în contextul provocărilor demografice majore cu care se confruntă bătrânul continent.

"Reducerea deficitului de forţă de muncă, creşterea ocupării pe piaţa muncii - inclusiv pentru persoanele cu dizabilităţi - creşterea nivelului de competenţe şi adaptarea forţei de muncă la nevoile reale ale pieţei muncii (prin programe ţintite de formare şi învăţare continuă) sunt priorităţi majore pentru MMSS şi pentru Guvernul României.

1.000.000 de lucrători vor dispărea în fiecare an. Ministrul Muncii trage un semnal de alarmă

Soluţiile reale trebuie să includă valorificarea potenţialului neexploatat al forţei de muncă. Prin atragerea unor grupuri subreprezentate în câmpul muncii, susţinerea dezvoltării de competenţe şi formare profesională şi îmbunătăţirea condiţiilor de muncă, putem construi o piaţă a muncii mai puternică pentru România şi pregătită pentru meseriile viitorului", a declarat Simona Bucura-Oprescu, citată în comunicat.

Îmbătrânirea populaţiei reprezintă o provocare majoră pentru piaţa muncii europene. Populaţia activă din UE a scăzut de la 272 milioane în 2009, la 265 milioane în 2022 şi se estimează că va continua să scadă, la 258 milioane până în 2030, 247 milioane până în 2040 şi 236 milioane până în 2050, ceea ce înseamnă o pierdere de aproximativ 1 milion de lucrători pe an.

Citeşte şi: PSD vrea să modifice Codul Fiscal. Guvernul vrea să poată să-l schimbe oricând

În România, numărul tinerilor NEETs (care nu sunt angajaţi, în educaţie sau formare) scade datorită măsurilor de integrare pe piaţa muncii prevăzute în Strategia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă 2021-2027, precizează sursa citată.

Aceasta include pachete personalizate şi promovează voluntariatul şi dezvoltarea competenţelor. Pentru adulţi, formarea profesională se adaptează prin programe flexibile şi finanţate din fonduri europene, axate pe competenţe digitale şi verzi.

Citeşte şi: Cu cât vor creşte preţurile anul viitor. Rămânem campionii inflaţiei

Prin Programul Educaţie şi Ocupare, proiecte precum "COMPETENT" vor califica 20.000 de persoane, cu obiectivul de a atinge o rată de ocupare de 74,7% şi o participare la formarea profesională de 17,4% până în 2030, se mai arată în comunicatul Mnisterului Muncii. 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te