VIDEO Un nou muzeu inaugurat în România. Orban, la Muzeul Brătianu: Locul în care s-a făcut istorie

DE Andrei Mocanu | 24.05.2020 - 15:57
Muzeul Brătianu. Foto News.ro

Muzeul Național Brătianu, amenajat în vila din Argeș pe care omul politic a construit-o pentru fiica sa, Florica, a fost inaugurat pe 24 mai.

SHARE

Premierul Ludovic Orban a participat duminică, alături de ministrul Culturii Bogdan Gheorghiu și secretarul de stat Liviu Brătescu, la inaugurarea Muzeului Naţional Brătianu în incinta vilei care a aparţinut familiei Brătianu, la Ştefăneşti, judeţul Argeş, cu aceată ocazie fiind sărbătoriţi şi 145 de ani de la înfiinţarea PNL. 

Premierul  a amintit că, în urmă cu un an „baronii PSD din judeţ” au interzis accesul liberalilor în vila administrată la acel moment de Consiliul Judeţean, pentru a aniversa înfiinţarea PNL. După ceremonia de inaugurare, Ludovic Orban a plantat un copac în curtea vilei.

„Am o mare satisfacţie sufletească să pot fi astăzi prezent aici la un moment extrem de important: locul în care Brătieni au luat decizii fundamentale pentru ţară, locul în care au gândit propăşirea naţiunii române, locul de pelerinaj al reprezentanţilor marilor puteri mai ales în ajunul Primului Război Mondial.

(...) locul în care s-a făcut istorie pentru România redevine un loc în care oamenii care vin aici să regăsească istoria, să regăsească momente din viaţa publică, dar şi din viaţa privată a marilor noştri înaintaşi care  au pus piatra de temelie pentru România modernă, pentru România mare, pentru România democratică.

Vreau ca acest moment să fie un moment de continuitate în zidirea unei Românii puternice” a declarat premierul Ludovic Orban duminică, la inaugurarea Muzeului Naţional Brătianu din Ştefăneşti, judeţul Argeş, potrivit News.ro. 

Premierul a acuzat că în urmă cu un an liberalii au fost împiedicaţi de către „baronii PSD” să intre în vilă.

„De 30 de ani noi, liberalii, am venit aici la Vila Florica să sărbătorim aniversarea datei de înfiinţare a PNL. Anul trecut am păţit un lucru la care nu m-aş fi aşteptat niciodată: baronii PSD din judeţ ne-au interzis să venim la Vila Florica pentru a sărbători aniversarea partidului.

Parcă Dumnezeu ne-a oferit această ocazie ca după un an de zile, la aniversarea a 145 de ani să reuşim ca Vila Florica unde organigrama personalului care se ocupa de administrarea Vilei Florica conţinea mai mulţi chelneri decât muzeologi pentru a organiza petrecerile noii nomenclaturi (...) iată că şi prin intermediul unui concurs de împrejurări care a readus în proprietatea statului şi în administrarea Ministerului Culturii dar şi prin intermediul unei activităţi laborioase a unor oameni entuziaşti (..) iată că putem să dăm românilor un loc în care să se întâlnească cu istoria” a mai afirmat preşedintele PNL.


La rândul său, ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, a declarat că noul muzeu dedicat familiei Brătianu va recunoaşte „importanţa naţională a celor care au scris istoria cu mândrie dar i sacrificii” şi a adus un omagiu celor care au murit în închisorile comuniste.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te