Un tânăr român din Italia a fost în juriul Festivalului de Film de la Veneţia, Alessio Lupu, de 18 ani, român stabilit în Italia, a fost membru în juriul format 14 tineri, selectați din toată Italia, care au acordat premiul „Leoncino d’oro”, în cadrul prestigiosului Festival de Film de la Veneția, ajuns la a 81-a ediție.
Alessio s-a născut și a crescut la Roma, într-o familie de români, tatăl fiind originar din Focșani, iar mama din Panciu.
Un tânăr român din Italia a fost în juriul Festivalului de Film de la Veneţia
A povestit pentru „Rotalianul” detalii din culisele Festivalului, cum a fost impactul cu cinematografia de top și care au fost criteriile în baza cărora juriul din care a făcut parte a decernat premiul filmului francez "Jouer avec le feu".
Totul a început datorită unui concurs din timpul ultimului an de liceu, „David di Donatello Cinema Giovani”, unde tânărul a fost selectat ca membru al juriului, reprezentând regiunea Lazio.
Selecția a avut la bază vizionarea și analizarea a aproximativ 20 de filme, urmată de alegerea unuia dintre ele și redactarea unei recenzii. Alessio a ales să scrie despre filmul „Io Capitano” al regizorului Matteo Garrone, iar recenzia scrisă de el a fost aleasă printre cele mai bune, conform Rotalianul.
Citeşte şi: A plecat din România în Italia pentru o viață mai bună. A sfârșit, în baraca lui, ars, de ziua lui
Așa a fost desemnat într-un grup restrâns de jurați, 14 la număr din toată Italia, care să meargă la Veneția. Totul a fost organizat de Agis Scuola, în colaborare cu Bienala de la Veneția și David di Donatello Cinema Giovani, care au tinerilor oferit cazare și masă.
Odată ajuns la Festival, a început aventura: împreună cu cei 13 colegi au avut sarcina de a acorda premiul „Leoncino d’oro”.
Ne povestește: „Am vizionat toate filmele din competiție și din afara competiției, analizându-le și evaluându-le cu atenție pe parcursul a 10 zile consecutive. Un total de aproximativ 60 de ore de proiecții!
Citeşte şi: Amendă usturătoare pentru un român abia întors din Italia, din civilizație. Cum a fost surprins?
Programul zilnic consta în vizionarea filmelor, aproape toată ziua. Am avut câteva după-amieze dedicate întâlnirilor speciale cu personalități marcante ale cinematografiei italiene și internaționale”.
Astfel, jurații au vizionat aproximativ 30 de filme, inclusiv cele din afara competiției. Iată cum a decurs procesul de selecția, care, ne asigură Alessio, nu a fost deloc unul ușor:
„După cel puțin patru proiecții, treceam la faza criticilor și a evaluărilor. Fiecare din noi își exprima votul pe o scară de la 0 la 100, însoțit de motivațiile proprii. Votarea a fost întotdeauna un moment de mare concentrare, în care încercam să echilibrăm obiectivitatea cu subiectivitatea”.
Mesaje clare şi puternice
Spre deosebire de juriul principal al Festivalului, premiul „Leoncino d’oro” are o semnificație și o abordare aparte, „trebuie să fie coerent cu generația pe care o reprezentăm.
Este important să facem distincția între filme de o calitate excepțională, dar dificil de înțeles pentru un public generalist, și filme care transmit mesaje clare și puternice.
În plus, luăm în considerare faptul că filmele alese pot fi distribuite în școli și în instituții publice, adresându-se în special tinerilor de vârsta noastră, care adesea nu sunt pasionați de cinema sau cinefili”, ne explică Alessio.