Un preot a descoperit că satul Bolintineni era menționat pe harta iozefină cu numele Sf. Valentin

DE Elena Petrescu | Actualizat: 14.02.2025 - 20:51
Un preot a descoperit că satul Bolintineni era menționat pe harta iozefină cu numele Sf. Valentin: FOTO CAPTURĂ FOTO DUPĂ HARTA IOZEFINĂ REALIZATĂ DE PREOTUL MIHAI VLAD(imagine cu rol ilustrativ)
Un preot a descoperit că satul Bolintineni era menționat pe harta iozefină cu numele Sf. Valentin: FOTO CAPTURĂ FOTO DUPĂ HARTA IOZEFINĂ REALIZATĂ DE PREOTUL MIHAI VLAD(imagine cu rol ilustrativ)

Un preot a descoperit că satul Bolintineni era menționat pe harta iozefină cu numele Sf. Valentin. Este singura localitate cu numele acestui sfânt din Transilvania.

SHARE

Preotul romano-catolic Mihai Vlad, care a studiat teologia la Cluj-Napoca și la Universitatea din Würzburg - Germania, a descoperit faptul că satul Bolintineni, din comuna Păsăreni, județul Mureș, este menționat cu denumirea în maghiară Bálintfalva, adică satul lui Valentin, pe harta iozefină, fiind singura localitate cu numele acestui sfânt din Transilvania.

Un preot a descoperit că satul Bolintineni era menționat pe harta iozefină cu numele Sf. Valentin

'Am căutat localități în Transilvania care au legătură cu sfinții, în virtutea profesiei, și astăzi fiind Sankt Valentin, m-am gândit că trebuie să fie și în Transilvania măcar un sat care să se numească Sfântul Valentin. Știu că în Austria este un oraș care chiar așa se cheamă, Sfântul Valentin.

Citește și Prinţul şi prinţesa de Wales au publicat o fotografie romantică de Sfântul Valentin

Așa am descoperit Bolintineni din județul Mureș, care în Evul Mediu s-a numit Sankt Valentin. 

Deci se pare că acolo patrociniul, hramul sau sfântul patron al localității a fost Sfântul Valentin pe care îl sărbătorim astăzi.

Citește și: Când este de fapt Sfântul Valentin în Calendarul Ortodox. A fost ucis în secret la 100 de ani

Pe harta iozefină a Transilvaniei apare ca Balintfalva, în traducere satul lui Valentin, la est de Mădăraș (în prezent comuna Păsăreni), pe râul Niraj (Nyarad Fluss)', a declarat, vineri, pentru AGERPRES, preotul Mihai Vlad, care slujește în Bavaria.

Dacă vă uitați pe captura foto, se văd casele desenate, casă cu casă

Preotul a spus că are o admirație deosebită pentru modul în care a fost realizată harta iozefină, care redă extrem de fidel nu doar relieful, ci și modul în care erau dispuse casele, bisericile sau morile în Evul Mediu.

'Harta iozefină mi se pare foarte interesantă, este extraordinar de detaliată. Dacă vă uitați pe captura foto, se văd casele desenate, casă cu casă.

Și atunci, de pe harta iozefină putem să numărăm câte case erau în satul respectiv în Evul Mediu, e extraordinar de fidelă. De exemplu, dacă într-o localitate exista o moară, aceasta este marcată ca atare.

La Bolintineni se vede biserica pe malul Nirajului, însă, dacă vă uitați și mai bine, mai vedeți o bisericuță pe deal și una într-o zonă în care pare a fi un cimitir', a afirmat Mihai Vlad.

”În apropiere de Bolintineni am mai descoperit un sat cu un nume interesant: Sfântul Duh sau Sfântul Har”

Căutând satul cu numele Valentin, de ziua Sfântului Valentin, preotul Mihai Vlad a mai făcut o descoperire, tot în județul Mureș, în apropiere de Bolintineni, tot în comuna Păsăreni.

'În apropiere de Bolintineni am mai descoperit un sat cu un nume interesant: Sfântul Duh sau Sfântul Har, menționat în limba maghiară ca Szent Lelek vagy Szent Gerlicze. Gerlicze este o deformare de la Gracia, adică milostivirea sau harul, Sfânta Grație din latină. Prima atestare documentară este din 1332 ca Santa Gerecia.

Localitatea se numește în prezent Gălățeni, comuna Păsăreni, județul Mureș. Originar din Szentgerice, cum spun maghiarii - românii din zonă îi spuneau Sânghirița - a fost Elek Jakab (1820-1897), autorul unei istorii monumentale a orașului Cluj.

Până în perioada interbelică românii spuneau Sânghirița acestui sat și după aceea, cândva, s-a schimbat numele în Gălățeni', a mai spus Mihai Vlad. 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te