Singurătatea Valeriei Seciu după decesul lui Octavian Cotescu. Nu s-a recăsătorit. Fiul e călugăr

DE Alex Darvari | Actualizat: 07.09.2022 - 12:02
Valeria Seciu - FOTO: wowbiz.ro

Marea actriță Valeria Seciu a împlinit august 2022 - vârsta de 83 de ani, celebrată de lumea artistică dar, în viața de zi cu zi, într-o mare singurătate.

SHARE

Și-a pierdut de multă vreme soțul, fabulosul actor Octavian Cotescu, iar fiul lor, Alexandru Cotescu, s-a retras din lumea cotidiană într-un spațiu plin de sacralitate, la mânăstirea Vatoped, pe Muntele Athos.

Citește și: De ce l-a așteptat Valeria Seciu doi ani pe Octavian Cotescu pentru a-și începe povestea de iubire

Citește și: Irinel pretinde că a fost îndrăgostit de Monica Macovei: Mă ajuta și cu cursurile, și cu copiatul

Citește și: Adrian Pintea a învățat iubirea de la o actriță cu 13 ani mai în vârstă. „A fost drama vieții mele”

Citește și: Povestea sfâșietoare a Margaretei Pogonat: A iubit un coleg cu 17 ani mai tânăr. Văduvă la 49 ani

Celebra sa mamă se luptă acum cu singurătatea și cu suferințele specifice unei vârste înaintate dar și-a păstrat în privire acea sclipire unică din anii săi de glorie. 

Citește și: Drama Andei Călugăreanu: Părăsită de soț pentru o colegă de scenă A plâns continuu înainte să moară

Valeria Seciu s-a născut la 1 august 1939 la Bucureşti într-o familie de oameni obișnuiți. Încă de la vârsta de 6-7 ani, fetița asculta fascinată asculta lpiese de teatru radiofonic, iar mai târziu a avut ocazia să meargă la spectacolele Teatrului Municipal (viitorul teatru „LUcia Sturdza Bulandra”, după numele figurii legendare care l-a condus încă de la înființare, după cel de Al Doilea Război Mondial).

Citește și: Fiul Valeriei Seciu, călugăr la muntele Athos. „Am venit ca în vacanță și am rămas. Mama e împăcată”

Citește și: Margareta Nistor, aproape de moarte: Aveam un kilogram. Mama, sfătuită de medic să facă altă fată

După absolvirea liceului, după ce a picat de două ori examenul de admitere la Facultatea de Istorie, s-a pregătit cu marea actriţă Liliana Tomescu, iar în perioada 1960-1964 a frecventat Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale” din Bucureşti, la clasa profesorului A. Pop Marțian, care-l avea ca asistent pe nimeni altul decât Octavian Cotescu, cel care, ulterior, avea să-i devină soț.

Citește și: VIDEO Americanul care a lăsat tihna din Palm Beach să salveze animalele lăsate fără stăpân de Putin

La terminarea facultății, după un stagiu de doi ani la teatrul din Cluj-Napoca, Valeria Seciu a debutat pe scena Teatrului Național din București, în rolul Veronicăi Micle în spectacolul „Eminescu” de Mircea Ștefănescu, în regia lui Sică Alexandrescu. 

Până în 1977, a făcut parte din trupa Naționalului bucureștean, după care a trecut la Teatrul Mic, condus atunci de Dinu Săraru și devenit fenomenul teatral al perioadei. Aici, a interpretat marile roluri care au făcut-o celebră, majoritatea în spectacole regizate de Cătălina Buzoianu: Ersilia Drei din „Să-i îmbrăcăm pe cei goi” de Luigi Pirandello, Margareta din „Maestrul și margareta” după romsnul cu același titlu al lui Mihail Bulgakov sau Marguerite Gauthier din „Dama cu camelii” a lui Alexandre Dumas. După 1989, Valeria Seciu a înfiinţat una dintre primele trupe independente, Teatrul Levant, unde a colaborat cu regizoarea Cătălina Buzoianu, la spectacolul ”Pelicanul”, după August Strindberg, o piesă montată într-un spaţiu neconvenţional, într-un depozit al Sălii Dalles (1995), potrivit comentator.ro.

Valeria Seciu s-a îndrăgostit, încă din timpul studenţiei de profesorul său, Octavian Cotescu, cu care s-a căsătorit după absolvirea Institutului de Teatru. În anul 1968, s-a născut fiul lor, Alexandru, care a absolvit două facultăţi, iar începând cu anul 2000 a ales să-l slujească pe Dumnezeu, devenind călugăr la Muntele Athos, sub numele de Monahul Daniil. Octavian Cotescu a trecut la Domnul în 22 august 1985, la doar 54 de ani, probabil în urma unui AVC provocat de stresul profesional intens, iar de atunci Valeria Seciu a ales să nu-şi mai refacă viaţa cu un alt bărbat...

Valeria Seciu avea doar 46 de ani.

După ultima sa apariție pe ecrane, în filmul „Roxanne', din anul 2013, Valeria Seciu s-a retras complet din viața publică. Singura ei apariție în public de atunci a avut loc în iulie 2015, când a primit o stea pe aleea actorilor din Piața Timpului din Capitală. Celebra actriță mai poate fi văzută din când în când la Biserica Stavropoleos din centrul Capitalei.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te