Destinul tragic al Andei Călugăreanu: Respinsă de 9 ori la Teatru, soțul fuge cu Vasilica Tastaman

DE Alex Darvari | Actualizat: 15.08.2023 - 10:30
Anda Călugăreanu - Foto: Colaj
Anda Călugăreanu FOTO: Arhiva

Anda Călugăreanu ne-a părăsit într-o zi de 15 august 1992. Avea doar 46 de ani. A trăit o mare poveste de iubire cu actorul Dan Tufaru, alături de care a și evoluat pe scenă (într-un trio cu Florian Pittiș). Dan se va separa de Anda după ce o va întâlni pe Vasilica Tastaman.

SHARE

Anda Călugăreanu ne va părăsi într-o zi de 15 august în urmă cu 31 de ani. A fost o artistă completă: a dansat, a cântat muzică folk, ne-a lăsat celebrele cuplete cu Toma Caragiu. A fost într-un trio muzical cu Florian Pittiș și Dan Tufaru. Cu acesta se va și căsători în cele din urmă.

Citește și: Povestea sfâșietoare a Margaretei Pogonat: A iubit un coleg cu 17 ani mai tânăr. Văduvă la 49 ani

Artista își amintește că a picat la Academia de Teatru și a renunțat să se mai înscrie la concurs. Va intra abia peste 19 ani.

Citește și: Carmen Tănase, văduvă la 39 de ani. „Mi-a fost greu să îi explic copilului”. Trăiește simplu la țară

Rămân celebre cupletele sale alături de Toma Caragiu. A luat parte la numeroase festivaluri și turnee în țară și peste hotare. Începând cu jumătatea anilor '70, Anda Călugăreanu și-a descoperit o nouă vocație - muzica folk, urmată de pasiunea pentru actorie. Continuă activitatea muzicală; se înscrie la cursurile I.A.T.C.. Apariția ei în muzicalul Mitică Popescu de Nicu Alifantis (1984) este revelatoare pentru înzestrarea artistică a protagonistei. În anul 1987 i se editează un LP la Electrecord pe muzica lui Nicu Alifantis și aranjamentul orchestral al lui Doru Căplescu. Vocea Andei a devenit vocea personajului Oache din filmul Maria Mirabela (1981) și Maria Mirabela în Tranzistoria (1989), regizate de Ion Popescu-Gopo, iar mai târziu a moderat emisiunea matinală pentru copii "Club Anda" (1990-92), alături de păpușa Omidé.

După 1990, era foarte populară printre copii, susținând săptămânal la TVR programul „Club Anda”, alături de Păpușa Omidé, un personaj inspirat de serialul „Păpușile Muppets”.

O căsătorie nefericită

Anda a fost căsătorită cu Dan Tufaru. Alături de Dan și Florian Pittiș, au constituit un trio de mare succes la TVR în regia lui Alexandru Bocăneț. În timpul căsătoriei cu Anda, Tufaru se îndrăgostește fulgerător de Vasilica Tastaman, care era cu 11 ani mai în vârstă decât el. 

„Eram la Moscova cu ei. Acolo s-a produs un foc voltaic, acolo s-a îndrăgostit Dan de Vasilica Tastaman. A fost dureros mai apoi, pentru că Dan era căsătorit cu Anda Călugăreanu…”, a spus Vladimir Găitan.

Cei doi vor divorța

În 1983, îl cunoaşte pe omul care a iubit-o cu adevărat, Alexandru Medeleanu cu care se căsătoreşte în 1986.

„În 1992, a plecat in Israel într-un turneu cu Stela Popescu şi Alexandru Arşinel. Au stat acolo timp de zece zile. Când s-a întors, m-am dus s-o iau de la aeroport”, povestește Alexandru Medeleanu, al doilea ei soț. „Mi-a zis doar atât: «-Tati, nu mă simt deloc bine…». Am ajuns acasă şi tot rău îi era... Medicul m-a chemat doar pe mine a doua zi. Mi-a zis că are o pată pe plămân de mărimea unei monezi de 5 lei... Abia în Grecia, unde am ajuns într-un final, când ea începuse să aibă dureri tot mai mari, mi s-a spus că are cancer. Ea a ştiut tot timpul că este grav bolnavă, deşi nu i-am zis exact ce are.

Citește și: Scrie „Ani de liceu” pentru soția Stela Enache. Va muri cu câteva ore înaintea zilei lui de naștere

 La un moment dat, cedând nervos de pe urma suferințelor îngrozitoare pe care era silită să le îndure, a încercat să se sinucidă. Şi-a vârât o batistă în gură, sperând că va reuși să se sufoce. Am reuşit s-o salvăm. Era păcat să moară aşa. După ce a venit din Grecia, un poliţist mi-a zis să-l caut pe biofizicianul Carol Przybilla. Tot el l-a tratat şi pe Ceauşescu de cancer la prostată...

La 14 august 1992, Przybilla ne-a recomandat să mai facem o radiografie la plămân. Am făcut-o şi ne-a dat verdictul: «-Dacă mai rezistăm patru zile, gata, am scăpat!». A doua zi, la ora 5 dimineaţa, Anda a murit.

Anda pierdea bătălia cu boala pe 15 august 1992. 

Fiica o reîntâlnește pe Vasilica Tastaman

Fiica Andei, Ioana Tufaru, își amintește de clipa revederii cu cea pe care a considerat-o, toata viața, vinovată de nefericirea mamei ei. Întâlnirea nu a fost una violentă, ba chiar dimpotrivă! „Mă bucur din tot sufletul că am cunoscut-o pe Vasilica Tastaman exact cu câteva luni înainte ca ea să nu mai fie și întâlnirea mea cu ea a fost foarte plăcută, neașteptat de plăcută.

A fost întâmplarea fericită să mă duc să-i cer un autograf și să-i spun doar atât: <<-Eu sunt Ioana, fiica Andei și a lui Dan Tufaru!>>, la care ea mi-a pus mâna pe obraz, a lăcrimat și a spus: <<-Să nu-mi porți pică, să nu fii supărată pe mine, eu nu am nicio vină că s-a întâmplat așa, așa a fost să fie!>>”, își amintește Ioana.

Citește și: Calvarul lui Blaga. Ia morfină, are halucinații, își prezice sfârșitul. Este interzis și după moarte

Ioana Tufaru nu poate uita ultimii ani petrecuti langa tatal ei Dupa decesul Andei Calugareanu, a fost crescuta de tatal ei, Dan Tufaru, insa, potrivit spuselor Ioanei, actorul nu si-a indeplinit intocmai atributiile de tata:

 „Lui ii placeau alcoolul si femeile si nu a avut timp de mine. M-a lasat de izbeliste, m-a internat la spital cand eu aveam nevoie doar de atentia lui. Nu am fost niciodata la mormantul lui (n.r. Dan Tufaru a decedat in anul 1992) si nu imi pare rau. Pur si simplu nu pot sa-l iert, nu pot sa uit ce mi-a facut. La mama la cimitir mai merg din cand in cand, stau acolo si ma rog. 

Dar pe tata nu pot sa-l iert. As vrea sa ma eliberez sufleteste, dar nu pot. Am vorbit si cu preoti, care m-au sfatuit sa trec peste, sa ma eliberez. Dar inca nu simt sa fac asta ”, a povestit Ioana, pentru WOWbiz.ro.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te