Drama Andei Călugăreanu: Părăsită de soț pentru o colegă de scenă. A plâns continuu înainte să moară

DE Alex Darvari | Actualizat: 02.09.2022 - 14:54
Anda Călugăreanu FOTO: Arhiva

După o suferință cruntă în dragoste, când primul ei soț, Dan Tufaru a părăsit-o pentru mai vârstnica bombă sexy Vasilica Tastaman, traumă din care abia și-a revenit, Anda a fost măcinată, încet-încet, de o maladie necruțătoare.

Investește în acțiuni cu 0% comision!

Capitalul tău este expus riscurilor.
SHARE

Remarcată ca o cântăreață cu un timbru extrem de personal, ea a devenită celebră grație programelor de divertisment realizate la Televiziunea Română, în anii 70, de genialul Alexandru Bocăneț și în care apărea alături de Florian Pittiș și Dan Tufaru, dar și prin intermediul serialului de cuplete interpretate alături de uriașul actor Toma Caragiu.

Citește și: Povestea sfâșietoare a Margaretei Pogonat: A iubit un coleg cu 17 ani mai tânăr. Văduvă la 49 ani

Citește și: Actrița care l-a refuzat pe Dinică, măritată cu soțul Andei Călugăreanu. Aceasta nu a iertat-o

Citește și: 30 ani fără Anda Călugăreanu. Fiica sa vorbește despre drama sentimentală care i-a întunecat viața

Anda nu a avut inițial studii de specialitate, ea făcând târziu facultatea de actorie – pe atunci, Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică (IATC) – după ce, într-o perioadă în care „pilele” contau mai mult decât talentul, a ratat de mai multe ori examenul de admitere, reușind să intre abia în 1984, după aproape două decenii decarieră strălucitoare.

Citește și: Carmen Tănase, văduvă la 39 de ani. „Mi-a fost greu să îi explic copilului”. Trăiește simplu la țară

După 1990, era foarte populară printre copii, susținând săptămânal la TVR programul „Club Anda”, alături de Păpușa Omidé, un personaj inspirat de serialul „Păpușile Muppets”.

Depășind vechea traumă, Anda s-a recăsătorit cu Alexandru Medeleanu în 1986 și a continuat să aibă succes, însă o teribilă maladie a distrus-o efectiv, la propriu, deși a fost tratată în ultimele trei săptămâni ale vieţii de un biofizician român care fusese elevul lui Albert Einstein.

Citește și: Singurătatea Valeriei Seciu după decesul lui Octavian Cotescu. Nu s-a recăsătorit. Fiul e călugăr

În ultima perioadă, înaintea deznodământului final, ajunsese doar o umbră a vedetei care strălucea pe micile ecrane. Anda Călugăreanu a suferit cumplit și a plâns incontinuu înainte să moară. Viața și cariera ei ascund, însă, o mulțime de controverse și ciudate întorsături de situație… Pe numele ei din buletin Anca Călugăreanu, cea care devine pe scenă Anda Călugăreanu s-a născut la 24 octombrie 1946, într-o epocă tulbure.

Citește și: Fiul Valeriei Seciu, călugăr la muntele Athos. „Am venit ca în vacanță și am rămas. Mama e împăcată” | Newsweek Romania

 Tatăl era ofiţer în armată şi foarte strict cu educaţia micuţei Miranda Anca, numele de botez, schimbat mai târziu în Anda la sugestia marelui comic Mircea Crişan care voia să evita cacofonia şi care, în calitate de regizor, a simţit filonul preţios şi a impus-o în spectacolele lui. Curând, Anda devine vedetă în programele de televiziune, mai ales într-un trio rămas celebru, alături de Dan Tufaru şi Florian Pittiş, sub bagheta lui Alexandru Bocăneţ. E cântăreaţă, actriţă, dansatoare, face de toate în faţă camerelor şi pe scenă.

A dat de nenumarate ori la institut şi de fiecare dată, era, se pare, respinsă din cauza înălţimii. Dar, de o rară tenacitate, Anda Călugăreanu nu a renunțat niciodată la visul ei și nu s-a lăsat până n-a intrat la „Teatru”, chiar dacă abia în anul 1984. „Orice i se întâmpla în viaţă, nu voia să se ştie că suferă. N-am văzut-o niciodată plângând.

Viața Andei Călugăreanu a fost presărată cu multe momente dureroase, unul dintre ele fiind despărtirea de soțul ei, Dan Tufaru, îndrăgostit de o altă femeie Vasilica Tastaman. 

În 1983, îl cunoaşte pe omul care a iubit-o cu adevărat, Alexandru Medeleanu cu care se căsătoreşte în 1986.

„În 1992, a plecat in Israel într-un turneu cu Stela Popescu şi Alexandru Arşinel. Au stat acolo timp de zece zile. Când s-a întors, m-am dus s-o iau de la aeroport”, povestește Alexandru Medeleanu, al doilea ei soț. „Mi-a zis doar atât: «-Tati, nu mă simt deloc bine…». Am ajuns acasă şi tot rău îi era... Medicul m-a chemat doar pe mine a doua zi. Mi-a zis că are o pată pe plămân de mărimea unei monezi de 5 lei... Abia în Grecia, unde am ajuns într-un final, când ea începuse să aibă dureri tot mai mari, mi s-a spus că are cancer. Ea a ştiut tot timpul că este grav bolnavă, deşi nu i-am zis exact ce are.

 La un moment dat, cedând nervos de pe urma suferințelor îngrozitoare pe care era silită să le îndure, a încercat să se sinucidă. Şi-a vârât o batistă în gură, sperând că va reuși să se sufoce. Am reuşit s-o salvăm. Era păcat să moară aşa. După ce a venit din Grecia, un poliţist mi-a zis să-l caut pe biofizicianul Carol Przybilla. Tot el l-a tratat şi pe Ceauşescu de cancer la prostată. Avea 80 de ani atunci. Treceau zilele şi nu dădeam de el. Era de negăsit. După vreo trei săptămăni am reuşit să dau de el. I-am dat un telefon, i-am zis despre ce este vorba şi m-a primit. Razele aparatului său puteau să înmulţească celulele bune şi să le omoare pe cele bolnave.

Am început să sperăm, deşi Przybilla ne spunea că este în continuare foarte grav. Anda ajunsese să respire doar cu un sfert din plămân. L-am întrebat dacă într-adevăr a fost elevul lui Einstein. Iar el mi-a răspuns că trei luni a stat pe lângă acesta. Iar Anca l-a întrebat cum a fost cu Ceauşescu. Ne-a mărturisit că l-a tratat două săptămăni, deşi se vindecase după şapte zile de tratament. Era foarte fricos şi voia să se asigure.

La 14 august 1992, Przybilla ne-a recomandat să mai facem o radiografie la plămân. Am făcut-o şi ne-a dat verdictul: «-Dacă mai rezistăm patru zile, gata, am scăpat!». A doua zi, la ora 5 dimineaţa, Anda a murit.

Anda pierdea bătălia cu boala pe 15 august 1992. Întreaga poveste pe comentator.ro

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2023 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te