VIDEO Americanul care a lăsat tihna din Palm Beach să salveze animalele lăsate fără stăpân de Putin

DE Remus Cernea | Actualizat: 27.11.2022 - 19:25

Cortespondență din Kiev: Pe John Sullivan l-am întâlnit în centrul Kievului, la „parada’ tancurilor rusești distruse sau capturate de către armata ucraineană după invadarea țării vecine de către Rusia lui Puțin, în 24 februarie 2022.

SHARE

Cu relaxarea specifică americanilor a intrat repede în dialog cu mine. Iată, mai jos, povestea lui foarte interesantă și rațiunile puternice care l-au motivat să se implice în ajutorarea Ucrainei.

„Numele meu este John Sullivan, locuiesc în Palm Beach, Florida, Statele Unite, iar motivul pentru care sunt aici este că sprijin lupta ucrainienilor pentru libertate. Această țară, istoric vorbind, a luptat pentru libertate timp de secole. Am venit în Ucraina, încă din 2014, din perioada Revoluției demnității, și am luptat împotriva rușilor încă de atunci. Un lucru pe care îl știu ca american este cât de importantă este libertatea iar Ucraina reprezintă pentru mine țara tinereții mele.

Citește și: Culisele mazilirii ultimului mohican al lui Ion Iliescu din guvern: Victor Opaschi, de la Culte

Țara în care oamenii vor să aibă șanse pentru oportunități mai bune pentru familiile lor, pentru viețile lor și și vor un viitor în care să fie liberi. Asta este tot ceea ce-și doresc! Aceasta este singura țară pe care am văzut-o că a plecat la un război, și pe care Statele Unite o susține, dar care nu dorește nimic altceva de la noi decât arme pentru a se apăra. Ucrainenii vor lupta și vor muri pe cont propriu. Tot ceea ce vor ei este ca noi să îi ajutăm să poată lupta și cred că trebuie să facem mai mult pentru Ucraina”, spune americanul.

Newsweek: Am înțeles că sunteți în implicat în ajutoare umanitare pentru Ucraina

John Sullivan: Da, sunt implicat în acțiuni umanitare în câteva locuri din Ucraina. Unul dintre ele este de fapt pentru ajutorarea animalelor. Ucrainenii sunt foarte legați de animale și foarte preocupați de acestea. Animalele sunt parte a familiilor lor. O altă parte a activității umanitare a constat în a oferi ajutoare în anumite sate care sunt apropiate de front. Am dat am trimis acolo ajutoare directe.

Citește și: Căutată internațional, cea mai crudă româncă a ucis un tânăr cu tocul de la pantofi. „O înscenare!”

Newsweek: La ce vă referiți mai exact când vorbiți de ajutorarea animalelor?

John Sullivan: O problemă mare care le privește pe animale este că acestea nu pot să aibă singură grijă de ele însele. Spre exemplu, nu sunt capabile să emigreze singure, așa cum oamenii sunt capabili să o facă. De aceea este o mare nevoie de sprijin financiar pentru a hrăni animalele și pentru a le aduce în alte locuri din alte țări. Am adus animale în Italia, unele în România și, de asemenea, în Polonia.

Newsweek: Pentru o perioadă am fost voluntar la vama româno-ucraineană înainte de a veni aici ca jurnalist. Iar acolo erau amenajate locuri cu sprijin pentru refugiații care veneau împreună cu animalele lor.

John Sullivan: Da, este o cultură aparte cea ucraineană. Nu știu foarte multe despre România, dar știu foarte multe despre Ucraina după ce am petrecut atât de mult timp aici. Ucrainenii își consideră animalele drept parte a familiilor lor. Natura este foarte importantă pentru ei și vezi asta peste tot în jurul tău. În această perioadă în care oricând pot zbura rachetele rusești pe deasupra noastră iată că îi vedem pe ucraineni plimbându-se pe străzi și vedem pe ucraineni având grijă de străzi, îi vedem pe ucraineni având grijă de animale și vedem flori plantate peste tot. Am un sentiment foarte straniu fiind aici și știind că în fiecare secundă o rachetă poate lovi.

Cel mai important lucru pe care l-aș spune în final este să încercați să înțelegeți această țară și cultura ei. Să înțelegeți prin ce a trecut de lungul istoriei. Iar pe măsură ce veți afla aceste lucruri, veți vedea cât de mult curaj au demonstrat ucrainenii și sunt convins că veți dori să ajutați cât de mult puteți. Există și preconcepții despre Ucraina. Spre exemplu se vorbește despre corupția din țară. Trebuie spus că Ucraina se luptă cu corupția în ultimii 8 ani (după 2014). Este corupție aici? Da, este, așa cum găsim corupție pretutindeni în lume. Totuși acei bani care sunt aduși aici pentru a-i ajuta pe oameni în aceste vremuri de război ajung acolo unde este nevoie de ei. Nu sunt furați. Iar dacă anumiți oameni chiar fură bani vor ajunge în închisoare destul de repede.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te