UCIMR anunță deschiderea celei de-a XXIII-a ediții a Festivalului ICon Arts Transilvania

DE Newsweek România | Actualizat: 08.07.2025 - 12:09
UCIMR anunță deschiderea celei de-a XXIII-a ediții a Festivalului ICon Arts Transilvania
UCIMR anunță deschiderea celei de-a XXIII-a ediții a Festivalului ICon Arts Transilvania
UCIMR anunță deschiderea celei de-a XXIII-a ediții a Festivalului ICon Arts Transilvania
UCIMR anunță deschiderea celei de-a XXIII-a ediții a Festivalului ICon Arts Transilvania

Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România (UCIMR) anunță deschiderea celei de-a XXIII-a ediții a Festivalului ICon Arts Transilvania, unul dintre cele mai longevive festivaluri internaționale dedicate muzicii clasice, jazz și celor mai efervescente creații din

SHARE

Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România (UCIMR) anunță deschiderea celei de-a XXIII-a ediții a Festivalului ICon Arts Transilvania, unul dintre cele mai longevive festivaluri internaționale dedicate muzicii clasice, jazz și celor mai efervescente creații din domeniul artelor contemporane.

Anul acesta, tema este „Slow Life. Slow Food. Slow Music.”, o invitație la reflectare și descoperire a vieții tihnite, departe de agitația citadină, în care fiecare moment e trăit din plin, savurat și încorporat în experiența personală.

UCIMR anunță deschiderea celei de-a XXIII-a ediții a Festivalului ICon Arts Transilvania

În perioada 26 iulie - 11 august 2025, 17 sate și orașe din Sudul Transilvaniei vor deveni adevărate temple ale muzicii, găzduind concerte de muzică clasică, contemporană și jazz, rezidențe artistice și masterclass-uri pentru instrumentiști. Timp de 17 zile, 17 localități din județele Sibiu, Cluj și Mureș (Agnita, Alma Vii, Avrig, Biertan, Brașov, Codlea, Copșa Mare, Daneș, Dumbrăveni, Hoghilag, Mediaș, Moșna, Richiș, Roșia, Rusești, Sibiu și Sighișoara) vor deveni puncte de întâlnire pentru cca. 190 de artiști de pe 3 continente, care vor susține 22 concerte și recitaluri în locații diverse, de la edificii de cult, acoperiș, pensiuni, Filarmonică sau chiar în aer liber.

Ediția din acest an a Festivalului ICon Arts propune un program eclectic, multidisciplinar și multicultural, în care virtuozitatea muzicii se împletește cu atmosfera pitorească a satelor transilvănene și cu degustarea de preparate tradiționale, spre deliciul publicului.

„ICon Arts este un festival interdisciplinar ce transportă publicul într-o lume fascinantă a sunetelor și experiențelor, explorând noi frontiere artistice, îmbinând muzica clasică cu elemente contemporane, întrepătrunderi de epoci și stiluri artistice, preparate tradiționale, dar și locații istorice. Muzica e liantul între localitățile de pe harta festivalului, între arte și comunitate. Locațiile sunt încărcate de povești, de istorie și tradiție, departe de tumultul și rumoarea citadină și constituie o sursă de inspirație pentru oricine, localnic sau vizitator. Miturile, poveștile, inscripțiile de pe ziduri contribuie la farmecul aparte al locurilor și îmbie la creativitate. Inspirația vine de la tot ce e în jur, de la coloritul caselor, porțile săsești, detaliile arhitecturale, cărămizile zidurilor care împrejmuiesc bisericile, obiectivele de patrimoniu, mirosul de natură și lemn vechi, preparatele tradiționale, cu un twist contemporan, într-un melting pot pe care ICon Arts îl aduce prin participanții de pe toate continentele. ICon Arts valorifică ce e mai frumos în Transilvania și invită la descoperire și auto-descoperire.” - Sebastian Gheorghiu, Manager Cultural și Membru în Consiliul Director UCIMR.

Programul ICon Arts XXIII

Artiști cu cariere internaționale, provenind din țări precum Cehia, Elveția, Germania, Italia, Japonia, Marea Britanie, Polonia și România vor susține 22 de concerte memorabile în cadrul Festivalului ICon Arts Transilvania, oferind o experiență muzicală rafinată prin intermediul instrumentelor de percuție, pian, vioară, violoncel, flaut, chitară, dar și prin vocea interpreților de operă. Publicul va avea ocazia să îi asculte pe unii dintre cei mai apreciați muzicieni contemporani, precum violoniștii Remus Azoiței și Ladislau Csendes, violonceliștii Răzvan Suma, Denis Severin și Ella Bokor, percuționiștii  Martin Opršàl, Irina Rădulescu, Alexandru Anastasiu și Kuniko Kato, flautiștii Matei Ioachimescu, Horațiu Roman și Karen Jones, chitariștii Costin Soare și Dragoș Ilie, pianistul Csíky Boldizsár Jr., pianistul și dirijorul David Crescenzi dar și vocile sopranei Veronica Anușca, baritonului George Petean, sopranei Diana Țugui, tenorului Salvatore Cordella și sopranei Iulia Isaev, , toți mentori ai Academiei ICon Arts pentru tânăra generație de interpreți. Absolvenții masterclass-urilor Academiei ICon Arts vor susține recitaluri alături de mentorii lor și artiști invitați din țară și străinătate.

În perioada 26 iulie – 2 august 2025, la Copșa Mare, se desfășoară în parteneriat cu CMC – Contemporary Music Centre Dublin, rezidența de compoziție sub mentoratul compozitorului Mihai Murariu, cu participarea unui grup de 4 tineri creatori din România și Irlanda, iar în 3-10 august, la Râșnov, are loc rezidența de jazz cu participarea vocalistei și compozitoarei elvețiene Sarah Buechi, sprijinită prin fondul cultural Swiss Sponsors’ Fund, proiect comun al Ambasadei Elveției și al Camerei de Comerț Elveția-România. Alături de aceasta, Ana Cristina Leonte și chitaristul Ciprian Pop vor mentora tineri din România, Elveția și Irlanda. Rezidența se încheie cu concerte în Brașov, Codlea și Sibiu.

Festivalul ICon Arts Transilvania se desfășoară în locațiile deja consacrate, dar și în spații noi, oferind experiențe acustice felurite, interpretări unice ale unor opere clasice celebre dintr-un repertoriu divers, dar și creații originale.

Mediaș

Festivalul debutează și în acest an la Mediaș, în Biserica Evanghelică Sfânta Margareta, luni, 28 iulie, orele 19:00, cu un concert de operă susținut de soprana Veronica Anușca și baritonul George Petean, alături de cursanți, acompaniați la pian de David Crescenzi.

Richiș

Richiș propune două seri în ton cu spiritul satului săsesc. Miercuri, 30 iulie, orele 18:00, la Căminul Cultural, publicul este invitat la un concert de percuție cu Martin Opršál și Irina Rădulescu, alături de cursanții clasei de percuție, urmat de gastronomie locală la Curtea Richvini. Sâmbătă, 9 august, orele 18:00, în Biserica Fortificată, Karen Jones și flautiștii masterclass-ului, acompaniați la pian de Mihaela Pavel, oferă un recital de excepție, urmat de delicii locale la Curtea Richvini.

Agnita

Joi, 31 iulie, orele 18:00, la Biserica Fortificată din Agnita va avea loc un concert de violoncel susținut de cursanții ICon Arts alături de Răzvan Suma, acompaniați la pian de Andra Mărgineanu.

Alma Vii

Tot în data de 31 iulie, orele 18:00, în Biserica Fortificată din Alma Vii flautiștii Matei Ioachimescu și Horațiu Roman împreună cu studenții susțin un recital urmat de o experiență culinară la punctul gastronomic Belalma Rural.

Sibiu

Acoperișul Filarmonicii de Stat găzduiește concerte de weekend. Vineri, 1 august, orele 20:00, are loc recitalul clasei de canto, Opera sunset, cu soprana Veronica Anușca și baritonul George Petean. Vineri, 8 august, orele 20:00, urmează o seară de jazz cu elvețienii Connection Ensemble – Lucerne University Jazz Group. Sâmbătă, 9 august, orele 20:00, e programat concertul de operă cu soprana Diana Țugui și tenorul Salvatore Cordella, alături de cursanți, acompaniați la pian de Lelia Serafinceanu.

Biertan

Biserica Fortificată din Biertan, inclusă în patrimoniul UNESCO, este un punct central al festivalului. Vineri, 1 august, orele 18:00, Costin Soare și Dragoș Ilie susțin un concert de chitară alături de cursanți. Miercuri, 6 august, orele 18:00, are loc concertul clasei de vioară cu Ladislau Csendes, acompaniați la pian de Dolores Chelariu.

Dumbrăveni

Sâmbătă, 2 august, orele 12:00, în Biserica Fortificată din Dumbrăveni are loc festivitatea de absolvire ale masterclass-urilor primei serii ICon Arts Academy – canto, violoncel, flaut, MiniCellos, percuție, chitară – urmată de gastronomie locală.

Brașov

Brașov devine un epicentru cultural. Sâmbătă, 2 august, orele 19:00, Filarmonica Brașov găzduiește concertul susținut de Wrocław Baroque Ensemble, în cadrul „Armonia Continentului. Muzică poloneză pentru Europa”
Cofinanțat de Ministerul Culturii și Patrimoniului Național din Polonia în cadrul programului Cultura care inspiră 2025–2026. Joi, 7 august, orele 17:00, la Bastionul Țesătorilor, Ana Cristina Leonte și Sarah Buechi susțin un maraton de jazz alături de tineri din Italia, România și Elveția, iar în paralel, de la orele 19:00, la Filarmonica Brașov, se desfășoară un recital de canto și pian cu soprana Iulia Isaev și pianistul Csíky Boldizsár Jr., artiști invitați, alături de cursanții masterclass-urilor. Vineri, 8 august, orele 19:00, Remus Azoiței și cursanții oferă un recital de vioară, acompaniați la pian de Clementina Ristea-Ciucu la Bastionul Țesătorilor. Sâmbătă, 9 august, orele 12:00, are loc festivitatea de absolvire a celei de-a treia serii ICon Arts Academy, a masterclass-urilor de vioară, canto și pian, la Filarmonica Brașov.

Roșia

În premieră pe harta festivalului, duminică, 3 august, orele 18:00, în Biserica Fortificată din Roșia, publicul este invitat la un recital de orgă susținut de Remus Henning și Eduard Gheorghiță.

Moșna

Marți, 5 august, orele 18:00, la Biserica Fortificată, Kuniko Kato și Alexandru Anastasiu, alături de cursanții academiei, propun un concert de percuție contemporan și spectaculos.

Hoghilag

Miercuri, 6 august, orele 18:00, în Biserica Fortificată are loc un concert de violoncel susținut de Răzvan Suma și invitații.

Copșa Mare

Joi, 7 august, orele 18:00, la Casa nr. 122 din Copșa Mare, Ella Bokor coordonează concertul MiniCellos.

Daneș

Vineri, 8 august, orele 19:00, pe Domeniul Dracula din Daneș, Denis Severin, alături de violonceliștii de la masterclass, acompaniați la pian de Edit Arva, vor concerta într-un decor înconjurat de vegetație și animale.

Sighișoara

Sâmbătă, 9 august, orele 19:00, la Bastionul Măcelarilor, se aude din nou percuția. Kuniko Kato, Alexandru Anastasiu și cursanții ICon Arts vor vibra la unison.

Codlea

Tot în 9 august, orele 18:00, în Biserica Evanghelică are loc un recital de jazz într-un spațiu cu rezonanță spirituală.

Avrig

Duminică, 10 august, orele 12:00, la Palatul Brukenthal din Avrig, festivalul se încheie cu ceremonia de absolvire și concerte ale masterclass-urilor de vioară, violoncel, canto, flaut, MiniCellos, percuție.

Detalii: www.iconartsfestival.com, www.iconarts.ro, www.ucimr.ro.

Acțiune cofinanțată de Ministerul Culturii și Consiliul Județean Sibiu.

Pe lângă Festivalul ICon Arts, UCIMR organizează evenimentele emblematice cu tradiție precum The Jazz Cave Festival, CellEAST Festival, concertele de Ziua Națională a României și Anul Nou de la Sibiu, sau noul proiect MuziColine.

Despre UCIMR

Fondată în anul 1995, la inițiativa prim-violistului Filarmonicii bucureștene, Ștefan Gheorghiu, Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România este o organizație nonprofit de utilitate publică, care de 3 decenii contribuie la dezvoltarea și răspândirea muzicii clasice, atât pe plan național, cât și internațional. UCIMR susține arta interpretativă, de la soliști, coriști și instrumentiști până la dansatori sau balerini, prin inițierea și implementarea de proiecte culturale menite să faciliteze schimbul de experiență și promovarea artiștilor în medii cât mai diverse. Misiunea UCIMR este dezvoltarea peisajului cultural românesc prin promovarea valorilor artistice autentice. Asociația creează oportunități de afirmare dedicate tinerilor artiști, dar susține și activitatea artiștilor pensionari.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te