SEMN DE CARTE. Diaspora și statul: analiza unei relații problematice

DE Horia Blidaru | Actualizat: 16.07.2018 - 17:17

Interacțiunea dintre statul român și tot mai numeroasa diasporă face obiectul unei analize fără precedent, realizate de Floricel Mocanu, fost consul general al României la Sydney.

SHARE

Experiența autorului în contactul cu cetățenii români din afara țării este sintetizată într-un ghid extrem de util atât reprezentanțelor diplomatice, cât și românilor stabiliți în străinătate sau care intenționează să emigreze.

”Diaspora și statul: note asupra premiselor și evoluției unei relații problematice” sistematizează categoriile emigrației românești (”diaspora de destin”, cea de ”corecție geopolitică”, respectiv emigrația economică) și analizează atât premisele relațiilor tensionate, cât și premisele de cooperare. Din tipologia selectivă a românilor stabiliți dincolo de granițe reținem ”anticomunistul fără odihnă”, ”bunul samaritean fără destinatar”, ”supracalificatul” și ”intempestivul”, cum plastic îi caracterizează autorul. Sunt, de asemenea, definite precis rolul guvernamental în relația cu diaspora și atribuțiile oficiilor consulare, cu toate provocările și imperfecțiunile legislativ-administrative cu care acestea se confruntă. 

Dr. Floricel Mocanu trece în revistă procedurile de dobândire și redobândire a cetățeniei române și analizează întreaga problematică a actelor de stare civilă, recurgând, inspirat și aplicat, la spețe elocvente întâlnite în experiența proprie. Sunt tratate, într-o manieră accesibilă și folositoare, situații frecvente în relația consulat-cetățean, precum divorțul în străinătate sau schimbarea de nume. 

Lucrarea cuprinde și un consistent ghid de bune practici, care prezintă specificul serviciilor consulare din 11 state (între care Italia, Spania, Franța, Grecia, Elveția, Rusia, Turcia și China), cu informații concrete despre modalitățile de preluare a cererilor și de eliberare a documentelor (de stare civilă, pașaport, vize). 

Apărută la Editura Adenium, cartea diplomatului și expertului în relații internaționale Floricel Mocanu reprezintă o binevenită premieră editorială, într-o zonă de larg și acut interes, având în vedere amploarea diasporei noastre și complexitatea relației acesteia cu autoritățile române, prin interfața consulară. 

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2020 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Aici puteti modifica setarile de Cookie -